| Autor |
"Potrzebuje pomocy w zbudowaniu subwoofera na Glosnik Sony Xplod 12"" |
|
|
BlackBuBu
|
|
Wysłana - 2 grudzień 2004 18:31 | zgłoś naruszenie regulaminu
Kupilem sobie suba.. samorobnego z glosnikiem Sony Xplod XS-L 1220 o Srednicy 12" (30cm) i mocy wejsciowej 800W i znamionowej 250W. Stary Subwoofer nie sprawuje sie dobrze (w sesie skrzynia, bo glosnik jest prawie nowy) i bas nie jest taki jaki powinien byc :/ Mam instrukcje od glosnika z niektorymy danymi takimi jak:
d = 255
Rdc = 3,8
Fs = 32,1
Qts = 0,4
Qes = 0,41
Qms = 13
Vas = 62,5
Mms = 155
Lvc = 1,5
Xmax = 4
BL = 17
Z tego co troche wyczytalem to chyba przy pomocy tych danych mozna sobie jakos wyliczyc skrzynie tylko ja nie mam pojecia jak ? (jakie bybly by najkorzystniejsze wymiary) ?
Drugie pytanko to czy skrzynia musi miec dokladnie odpowiedina ilosc litrow czy jest jakas tolerancja ?
Trzecie pytanko to w jakich miejscach najlepiej zamontowac bass reflex (z boku, z tylu, czy przodu) ?
Czwarte pytanko... :/ (mecze -wiem) w jakim kierunku powinien byc skierowany glosnik sobwoofera w aucie sytpu sedan aby byl najleprzy dzwiekek wewnatrz (do przodu, w bok czy moze w klape)?
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Skombinuj sobie program WinISD.
On służy do obliczania obudów głośnikowych na podstawie m.in. parametrów jakie wymieniłeś.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
BlackBuBu
|
|
Spoko mam ten programik wlasnie sobie go zainstalowalem ale nie kumam wogole o co w nim biega... :( |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
No to trudno.
Żeby móc skorzystać z parametrów głośnika w programie, trzeba najpierw "skumać" do czego one w ogóle są...
Jest tu na forum paru speców od głośników, kolumn, itp.
Poczekaj, a na pewno ktoś z nich Cię nakieruje na właściwą ścieżkę.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Ok 40l wewnętrznie, strojenie 35hz (rurka średnica 8,5cm x 28 długość)
Br gdziekolwiek byle by nie za blisko ścian i glośnika.
Wyłum solidnie bagażnik, a w którą stronke głośnik to nie wiem.
Znawca -
 |
|
|
|
BlackBuBu
|
|
Do --> Dj Damian.... napisales mi w @ ze mam zrobic 30 l. a tu ze 40... juz sie troche pogubiłem.. :( ...
Oczekuje od mojego subwoofera dobrego slyszalnego i zarazem dobrze odczuwalnego basu... to lepiej te 30 czy 40 ? |
 |
|
|
|
BlackBuBu
|
|
Jak ty bys zrobił.... na moim miejscu ? |
 |
|
|
|
kowboj1
|
|
siemasz.Sluchaj mialem ten sam problem ... posiadam zestaw sony x-plod podobnie jak ty ... wzmacniacz 800W i soobofer 12"...Posiadam instrukcje dolaczonej do soobofera jakie powinny byc wymiary skrzyni... jhezeli cie to interesuje daj znac.. |
 |
|
|
|
BlackBuBu
|
|
jasne ze mnei interesuje ! zapodaj wumiary wszystkie, srednice rurki i gdzie mniejwiecej powinna byc umiejscowiona.
Wielkie Dzieks z góry |
 |
|
|
|
Ketchup87
|
|
|
|
|
kowboj1
|
|
Ok podaje Wymiary skrzynki na soobofer sony XS-L121P5
wymiary patrzac od przodu - prostokat o wymiarach 622x393
szerokosc skrzyni - 275 mmm
szerokosc plyty - 19 mmm
W skrzynie nalezy zrobic otwor od przodu na dole z prawej strony i wstawic rurke o srednicy 75-76 mm i dlugosci 203 mm
Mam nadzieje ze pomoglem i udanego montarzu skrzyni !!! powodzenia |
 |
|