| Autor |
"Prąd spoczynkowy w WS442" |
|
|
DjDamian
|
|
Wysłana - 6 listopad 2004 14:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam !
Jestem w trakcie reaktywacji wzmacniacza WS442 Unitra/Diora.
Jak narazie pozbyłem się stałego napięcia na wyjściu, wymieniłem końcówkę mocy, rezystory drutowe zmieniłem na ceramiczne.
Mam w sumie dwa problemy. Na jakim elemencie ustawia się prąd spoczynkowy w tymże wzmacniaczu i jaką on ma mieć wartość?
A drugi problem to taki że wzmaciacz buczy niezależnie od podanego mu sygnału. Podjerzewałem kondensator filtrujący 2x4700uF, ale mam drugi identyczny i po podmianieniu jest to samo (możliwe że mam dwa uszkodzone . Dziś mam zmienić tranzystory sterujące (BD juz wymieniłem), tylko że dokładniej zamiast BC307A chcę dać BC557B bo takie mam. Czy mogę je spokojnie wymienić na takie? Zamiennikiem BC307A jest BC557A, ale niby B ma takie same parametry, choć ta literka z przypadu sie nie wzieła
z góry dzięki za odpowiedzi.
|
Znawca -
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
A jaki masz teraz prąd spoczynkowy? Tranzystory o dodatkowej literce A,B lub C mają co raz większe wzmocnienie (beta). Możesz śmiało je podmienić ale po co? W pierwszym rzędzie wymieniałbym elektrolity w zasilaczu (nie podstawiaj tylko wymień). Często stare mają upływność i dołożenie do niego nowego nic nie daje. Nie pamiętam dokładnie schematu tego wzmacniacza ale jeśli nie ma tam odpowiedniego peerka to trzeba ten prąd ustawiać zmieniając rezystory stałe lub wlutowyjąc taki peerek. Czy ten przydżwięk sieci, daje się regulować potencjometrem siły głosu?
|
|
|
DjDamian
|
|
Witam
Z buczeniem już sobie poradziłem - odłanczając przedwzmacniacz buczenie nikło więc zająłem sie nim, a dokładniej jego zasilaniem i doszedłem do tranzystora KD137, który miał zwarcie, po wymianie na BD137 buczenie znikło. W miare regulacji buczenie się zwiększało.
Kondensator 2x4700uF podmieniłem w sensie na inny, nie dokładałem.
Jednak doszedł jeszcze jeden problem, mianowicie dźwięk na wyjściu prawego kanalu jest mocno zniekształcony, przesterowany. Chyba wymienie jeszcze tranzystorki w przedwzmacniaczu, chyba że sugerujesz coś innego ?
PR jest, już znalazłem jak ustawić prąd spoczynkowy.
Znawca -
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No to fajnie! Mam nadzieję, że to moje zapytanie o regulację potencjometrem nasunęło Ci szukanie w stopniach wstępnych! Jeśli chodzi o zniekształcanie, to ja bym nie "strzelał" tak w ciemno z tą wymianą tranzystorów, bo w prawdzie koszt ich jest niewielki ale szkoda "mordować" druk. Spróbuj precyzyjnie pomierzyć i porównać napięcia w obu kanałach końcówki i ewentualnie przepiąć (miejscami) przedwzmacniacze. Powinno się coś wyjaśnić. Można też podawać sygnał z tego dobrego kanału (wysterowanego prawidłowo) przez kondensator, na odpowiedni (analogiczny) stopień kanału uszkodzonego. Pomierz jednak i porównaj w obu kanałach prądy spoczynkowe.
|
|
|
DjDamian
|
|
Właśnie chyba sie tak napaliłem na tą wymianie bo posiadam dużo sztuk nowych
Zrobiłem jak pisałeś (zamieniłem sygnały z przedwzmacniacza) i okazło sie ze to nic nie dało, czyli przedwzmacniacz dobry.
Mierząc rezystory tak profilaktycznie, jeden trąciłem i wyszedł z płytki (chyba nie łączył), teraz musze pół wzmacniacza rozkręcić łącznie z radiatorami bo nie sposób sie dostać tam. Jak ten rezystor zltuje to pomierze prądy.
Pozdr.
Znawca -
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
|
|
|
rodrigez56
|
|
Witam
Mam pytanie troszke nie na temat ale nie chce zakładać specjalnie nowego tematu.
czy to normalne ze na obudowie nie ma masy? bo mam 2 takie wzmacniacze i w jednym jest masa na obudowie a w drugim nie i nie wiem czy jest jakaś usterka? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To tak jak byś pytał czy to normalne, że w moim aucie jest tylko 3 koła? Poprostu są takie konstrukcje, które z zalożenia mają 3 koła w samochodzie i obudowa wzmacniacza jest izolowana od masy. Dokładnie można się o tym przekonać (czy to jest normalne czy jest to uszkodzenie) analizując schemat takiego wzmacniacza.
|