Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1098 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Prawda czy mit o MD? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Prawda czy mit o MD?"   

SIMGREY
 Wysłana - 2 czerwiec 2005 21:26        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam odtwarzac w aucie na MD i potrzebuje nagrac plytke, koles twierdzi ze te MD mozna nagrywac w zwykłej nagrywarce komputera starczy tylko ja z tego plastiku wyciagnąc, ale niejestem tego taki pewien.

prezes2005
 Wysłana - 2 czerwiec 2005 21:35      [zgłoszenie naruszenia]

Wydaje mi się, że jest to niemożliwe, ale nie jestem pewien. Chyba średnica krążka nie pasuje do nagrywarek stosowanych w kompach.

zoltarek
 Wysłana - 2 czerwiec 2005 21:57      [zgłoszenie naruszenia]

W żadnym wypadku to nie przejdzie. MD nagrywa, na dyskach magneto-optycznych, a CD jest płyą optyczną. Proces zapisu w przypadku MD w wielkim przybliżeniu wygląda podobnie jak w magnetofonie cyfrowym, za pomocą głowicy magnetycznej, tylko nie na taśmie, a na krążku. Pod wpływem namagnesowania cząstek metalu, zmienia się ich ułożenie i kąt odbicia światła. Dlatego taką płytę czyta się przy użyciu lasera.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

SIMGREY
 Wysłana - 2 czerwiec 2005 22:01      [zgłoszenie naruszenia]

Znalazłem jakies informacje na necie, no i raczej to jest niemozliwe, bo to inny rodzaj nosnika i kompresji, wielkie dzieki za odpowiedz

Zmieniony przez - SIMGREY w dniu 2005-06-02 22:02:46

R. Horror
 Wysłana - 2 czerwiec 2005 22:06      [zgłoszenie naruszenia]

Zasadniczo płyta CD-RW też jest dyskiem magnetooptycznym, jednak nie jest powiedziane że nagrywarka tak rozpozna płytę MD.
Pozatym, jeśli nawet istniałyby możliwości umieszczenia minidysku w standardowej nagrywarce (w co wątpię) i zapisania na nim jakichkolwiek danych, nośnik ten do zapisania sygnału dźwiękowego korzysta z kompresji ATRAC, której z wiadomych powodów, nie obsługują żadne programy do nagrywania.

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2005-06-02 22:11:43

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 3 czerwiec 2005 10:26      [zgłoszenie naruszenia]

"Zasadniczo płyta CD-RW też jest dyskiem magnetooptycznym". Niestety jesteś w błędzie. W płycie CD-RW zmianę fazy materiału odbijającego swiatło uzyskuje się przez podgrzanie laserem. Nagrywaraka CD-RW nie posiada głowicy magnetycznej. Jest tylko laser.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 3 czerwiec 2005 11:09       [zgłoszenie naruszenia]

W każdym razie, koniec tematu.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Prawda czy mit o MD?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL