| Autor |
"Prawda czy mit o MD?" |
|
|
SIMGREY
|
|
Wysłana - 2 czerwiec 2005 21:26 | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam mam odtwarzac w aucie na MD i potrzebuje nagrac plytke, koles twierdzi ze te MD mozna nagrywac w zwykłej nagrywarce komputera starczy tylko ja z tego plastiku wyciagnąc, ale niejestem tego taki pewien.
| |
|
 |
|
|
|
prezes2005
|
|
Wydaje mi się, że jest to niemożliwe, ale nie jestem pewien. Chyba średnica krążka nie pasuje do nagrywarek stosowanych w kompach. |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
W żadnym wypadku to nie przejdzie. MD nagrywa, na dyskach magneto-optycznych, a CD jest płyą optyczną. Proces zapisu w przypadku MD w wielkim przybliżeniu wygląda podobnie jak w magnetofonie cyfrowym, za pomocą głowicy magnetycznej, tylko nie na taśmie, a na krążku. Pod wpływem namagnesowania cząstek metalu, zmienia się ich ułożenie i kąt odbicia światła. Dlatego taką płytę czyta się przy użyciu lasera.
Pozdrawiam
|
|
|
SIMGREY
|
|
Znalazłem jakies informacje na necie, no i raczej to jest niemozliwe, bo to inny rodzaj nosnika i kompresji, wielkie dzieki za odpowiedz
Zmieniony przez - SIMGREY w dniu 2005-06-02 22:02:46 |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Zasadniczo płyta CD-RW też jest dyskiem magnetooptycznym, jednak nie jest powiedziane że nagrywarka tak rozpozna płytę MD.
Pozatym, jeśli nawet istniałyby możliwości umieszczenia minidysku w standardowej nagrywarce (w co wątpię) i zapisania na nim jakichkolwiek danych, nośnik ten do zapisania sygnału dźwiękowego korzysta z kompresji ATRAC, której z wiadomych powodów, nie obsługują żadne programy do nagrywania.
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2005-06-02 22:11:43
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
"Zasadniczo płyta CD-RW też jest dyskiem magnetooptycznym". Niestety jesteś w błędzie. W płycie CD-RW zmianę fazy materiału odbijającego swiatło uzyskuje się przez podgrzanie laserem. Nagrywaraka CD-RW nie posiada głowicy magnetycznej. Jest tylko laser.
Pozdrawiam
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|