Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1225 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Prośba 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Prośba"   

poznaniak4
 Wysłana - 8 maj 2005 14:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam telewizor skytronic - stary grat ,ale chciałbym go naprawić.
Trochę elektroniki liznąłem ,ale niewiele.
Doszedłem już do tego( po przelutowaniu kilku styków),że wszystko się uruchomiło ,z wyjątkiem ;drobnostka - wizji.Ekran jest czarny ,lampa kineskopowa się świeci ,programy dostraja ,ale wszystko czarne.
Jeśli ktoś znajdzie chwilkę ,proszę o pomoc (w miarę przystępną).
Z góry dziękuję.

poznaniak4

Preskaler
 Wysłana - 13 maj 2005 07:31       [zgłoszenie naruszenia]

Żeby kineskop zaświecił potrzebne są mu odpowiednie napięcia. Napięcie żarzenia (widać w szyjce jak grzejnik jest rozgrzany) wysokiego napięcia (dostarczanego grubym kabelkiem do "smoczka" w kineskopie (wchodzi jakby do szkła bańki kin.) napięcia ogniskującego (ok. 400 - 500V) doprowaqdzonego do ODPOWIEDNIEJ nóżki kineskopu (dla każdego prawie typu innej) oraz napięcia katody i siatki pierwszej (s1 przeważnie regulowanym przy pomocy pokrętła jaskrawości). Żeby nie przelewać pustego w próżne, sprawdż i napisz które z tych napięć są? (katoda powinna mieś ok. 100 - 150V a S1 regulowane od zera do 150V). Uwaga!!! Wysokiego napięcia nie mierz! Zdejmij tylko "smoczek" i zbliż do tego metalowego wgłębienia w kineskopie, do którego zwykle jest podłączony - powinien powstać łuk elektryczny (biały, nie niebieski) o dł. ok. 1 - 2 cm.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Prośba

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL