Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1213 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Problem z CD 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z CD"   

Daniel17
 Wysłana - 20 październik 2002 14:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

Cześć dzisiaj zakupiłem cd marki Yamaha jest sprzęt używany i ma jedną wadę wystarczy lekko puknąć w obudowę i przeskakuje płyta lub czasem nie czyta piosenki czy to problem z laserem jeśli tak to poważny i czy da się to naprawić???

slimak
 Wysłana - 3 listopad 2002 18:50      [zgłoszenie naruszenia]

Proble jest dość poważny. Prawdopodobnie uszkodzony jest stopień synchronizacji wiązki lasera. Caly myk w odtwarzaczach CD polega na tym, że jeśli nie działa prawidłowo choćby jeden element elektroniki urządzenie przestaje pracować prawidłowo. W tym przypadku uszkodzony jest uład trakingu i jest to związane z stabilizatorem magnetycznym głowicy laserowej. Ma to duży wpłuw na ilość danych w buforze pamieći odtwarzacza który zapobiega przeskakiwaniu (nierówności płyty ponieważ ścieżka ma rozmiar mikrometra) po prostu odtwarzacz szybciej opróżnia bufor niż go ładuje. jedynym sposobem jest prześledzenie całej elektroniki no i wyczyszczenie zawieszeń maechanicznych stabilizatora magnrtycznego i samego oczka lasera. To skomplikowane urządzenie i zabierając się do serwisu powinniśmy mieć wiedzę na temat działania CD (sam mam niewielką). Powodzenia ! CZeść.

Ślimak

Daniel17
 Wysłana - 3 listopad 2002 20:32      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki! sog

quasar
 Wysłana - 9 listopad 2002 20:39      [zgłoszenie naruszenia]

nie pukac w obudowe! po co denerwowac krasnala w srodku

Pudzian
 Wysłana - 18 luty 2003 18:21       [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam podobny problem.Mma mini wieze sony z zmieniarka na 3 plyty.Mam ja 2 lata.Od roku nie dziala CD.Jka puszczam plyte to przeskakuje z piosenki na piosenke,same sie przewija a czasmi wcale nie czyta.Czytajac wyzsze odpowiedzi wydaje mi sie ze to chyba ten sam problem z laserem.Tak na marginesie to bylo na to 2 lata gwarancji ale sklep zlikwidowali i zrobili obuwniczy.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z CD

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL