Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1418 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
Problem z Logitech x-530 i oświetleniem :-P 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z Logitech x-530 i oświetleniem :-P"   

atomu235
 Wysłana - 5 luty 2006 20:04       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Audio'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Otóż problem jest taki, iż jeśli w jakimkolwiek pomieszczeniu w domu włącze lub wyłącze oświetlenie to w głośnikach słychać przysłowiowe "pyknięcie"
Nie muszę, mówić jak denrwujące jest to wieczorem jak domownicy się kręcą i to zapalają to zgaszają światło
Z moim poprzednim Creative Inspire 5100 nie miałem takich problemów.
Głośniki są podpięte pod listwe (próbowałem pod dwie listwy równocześnie oraz UPS, ale efektów brak).
Co zorbić? Nie jestem elektrykiem i nie wiem jak to wyeliminować
TIA!

"Fantazja/Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."

Arnold_S.
 Wysłana - 5 luty 2006 20:18      [zgłoszenie naruszenia]

Skoro kiedyś było lepiej(na Creative), a teraz jest gorzej, to wiadomo co...
To wina konstruktorów...tak zrobili wzmacniacz w Logitechu, że "zbiera" wszelkie przebiegi zakłóceniowe.
Sam komputer też ma wiele do powiedzenia.

Niewiele możesz zrobić. Można by coś improwizować(pogrzebać we wnętrzu Logitecha, dorobić jakieś filtry zasilania), ale gwarancji na poprawę sytuacji nikt Ci nie da. Poza tym takie prace wymagają troszkę obeznania z lutownicą(korespondencyjnie cienko to widzę).

To po prostu Logitech... [felektr.katalogi.pl/temat6398/] ...i wszystko w temacie.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

atomu235
 Wysłana - 5 luty 2006 20:26      [zgłoszenie naruszenia]

z lutownicą się niestety nie znam

a nie możnaby jakoś tego wyeliminować przy pomocy jakiegoś stabilizatora napięcia?

"Fantazja/Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."

Arnold_S.
 Wysłana - 5 luty 2006 21:08      [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz,...znalazłyby się sposoby, tyle, że raczej nie opłacalne.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

atomu235
 Wysłana - 5 luty 2006 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

kurcze... kupiłem sugerując się opiniami o tych głośnikach na necie. głównie to używam ich do filmów i gier (z sb audigy) tak więc sądziłem że za 250zł nic lepszego nie znajde. a pokój mam bardzo mały więc coś mocniejszego i tak byłoby mi raczej zbędne.
a co to konkretnie za sposoby? jak nieopłacalne to choć z samej ciekaowści.

ew. jak nie ma rzeczywiście sposobu na zniwelowanie tego "pykania" to zmienie je na creative'a 5900... bo z 5100 nie miałem tego problemu

EDIT

ps.
przeczytałem cały topic który mi podałeś (chwilke mi to zajęło ale akurat nie miałem nic do roboty) i co nieco więcej zrozumiałem o głośnikach komp. masz może jakieś propozycje głośników 5.1 dobrej jakości w cenie tych x-530? czy to już raczej większy wydatek?

i z tego co się dowiedziałem --> wyeliminować trzaski = zakup porządnej listwy bądź UPS z avr?
albo czy można by zastosować jakiś tani stabilizator napięcia? bo znam elektryka który może mieć takie rzeczy i za kilka piw mi może odstąpi

Zmieniony przez - atomu235 w dniu 2006-02-05 23:09:51

Rafacker
^_^
 Wysłana - 5 luty 2006 23:10      [zgłoszenie naruszenia]

Kurcze ja nie rozumiem podejścia bo z tego wychodzi ze ludzie kupuja te komputerowe scierwa tylko dlatego bo twierdzą że nic mocniejszego nie potrzebują z roznych tam powodów.
Chłopie ale na tym forum nikt z najczesciej odpowiadających tu osób nie doradza sprzętu na moc, tylko na jakość i samą konstrukcje.
Zapewne dowiadywales sie na forum komputerowym gdzie inne głośniki nie mają racji bytu bo dla maniakow kompa wszystko co komputerowe jest super
Wszystko na ten temat odpowiedział Ci już Arnold, ja bym sie raczej rozejrzał za czymś normalnym a nie plastikowym pierdziadłem
Pozdrawiam

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

atomu235
 Wysłana - 5 luty 2006 23:55      [zgłoszenie naruszenia]

Głośniki nie grają wcale tak kiepsko :P Do filmów i gier są jak najbardziej ok. A nawet lepiej niz ok A jako coś mocniejszego nie miałem na myśli MOCY a cenę... bo ta moc na głośnikach komp. to doskonale wiem, że parametr z kosmosu
Znacie coś lepszego w cenie 250zl z 5.1? Bo aktualnie taką kwotą dysponuje (koniec studiów i nie zamierzam kupować nic innego - droższego bo i tak się przeprowadzam).

ps. brat ma wierze stereo panasonica i wiem, że to o niebo lepsze niż moje 'pierdzawki' 5.1 ;P ALE on dał za nią ponad 1500zł!

No i jakie są te sposoby na wyeliminowanie trzasków? to co napisałem wyżej czy można jeszcze inaczej.

Zmieniony przez - atomu235 w dniu 2006-02-05 23:59:32

DjDamian
 Wysłana - 6 luty 2006 17:36      [zgłoszenie naruszenia]

W Logach, nie wiem czy w tym modelu, ale w jednym była cholernie słaba filtracja (kondensator) na zasilaniu, być może to jego wina.

Nie kupuj innego sprzętu z głośników komputerowych. Na moje oko góra 100-150zł mozna dać za takie głośniczki, więcej to strata kasy. Bedzie Cie stać na prawdziwe kino to sobie je kupisz, narazie nie ma co sobie stwarzać pozorów i tracić niepotrzebnie fundusze.

Jak studiujesz to lepiej isc na piwo, przynajmniej z tego jakaś korzyść (wspomnienia)

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

fingered
 Wysłana - 7 luty 2006 19:37      [zgłoszenie naruszenia]

Przebicia z sieci elektrycznej też są w przypadku moich logów, każde zapalanie i gaszenie światła. Mam też taką lampkę nocną z popsutym włącznikiem i co jakiś czas tam coś w środku iskrzy, to wtedy wogóle strasznie harczą te głośniki, tak jak spawarka.

Próbowałem podłączać listwe Ever za 30zł, UPS trust, zero efektu.
Ale listwa Fellowes za 99zł załatwiła sprawę kompletnie. Teraz jest spokój, zero trzasków. Akurat tak się złożyło że dostałem ją na prezent (w robocie), bo normalnie to bym w to nie uwierzył że może pomóc.

atomu235
 Wysłana - 7 luty 2006 19:42      [zgłoszenie naruszenia]

ja niestety mam 2 jakieś tańsze :-/
spróbuje pożyczyć jakąś porządną listwe i wypróbuje

Rafacker
^_^
 Wysłana - 7 luty 2006 23:41      [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma to jak dokladać wkółko do interesu

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z Logitech x-530 i oświetleniem :-P

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL