Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 672 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Problem z TV Thomson 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z TV Thomson"   

TDArti
 Wysłana - 22 luty 2011 22:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.Dostałem tv Thomson 21MT22E.Problem polega na tym że po paru minutach pracy tv się rozstraja tzn.zachowuje się tak jakby ktoś wyciągał antenę.Po jakimś czasie wraca do normy i znów to samo i tak w kółko.Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie szukać przyczyny i czy da się coś zrobić bez oscyloskopu?

zbysiu13
 Wysłana - 23 luty 2011 00:36      [zgłoszenie naruszenia]

Chassis ICC17? Sprawdź, czy zmieniają się napięcia przy głowicy: 5V ( nóżka 6) i 33,5V (nóżka 9).

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 23 luty 2011 20:37      [zgłoszenie naruszenia]

Tak jest to ICC17.Napięcia:nóżka 6- 5V ale 9- 2.5V.Na elektrodzie znalazłem temat [http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic956487.html#4874446] i też przelutowałem ten układ ale teraz jest jeszcze gorzej tzn. przez parę minut jest TVP1 potem zmienia się np.na Polsat itd.(niezależnie od kanału wszędzie to samo)dziwne.Głowica do wymiany?

zbys
 Wysłana - 24 luty 2011 01:36      [zgłoszenie naruszenia]

Czy te 2,5V na 9-tej to miales od razu, czy po przelutowaniu? Bo wyglada na to, ze cos przywarles. Te 33,5V to napiecie z ktorego sa zasilane varicapy. Sprawdz, czy gdzies nie zlutowales dwoch nozek.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-02-24 01:36:56

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

TDArti
 Wysłana - 24 luty 2011 13:15      [zgłoszenie naruszenia]

Przed lutowaniem nie sprawdziłem napięć:/ Ale dziś problem powrócił do stanu pierwotnego czyli przerywa odbiór,ale na innym kanale jest inny program czyli ok.A to przerywanie teraz rzadziej występuję wygląda na to że przelutowanie coś pomogło.Co jeszcze powinienem sprawdzić? może poprawić luty w głowicy?

zbys
 Wysłana - 24 luty 2011 20:24      [zgłoszenie naruszenia]

Jednak wez sprawdz ponownie te 33V. Moze jakas kropelka cyny przytykala sie... Albo zostawiles na plytce jakis nieoczyszczony kwasowy topnik.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

TDArti
 Wysłana - 25 luty 2011 14:48      [zgłoszenie naruszenia]

Na 9 jest 2.5V ale na 8 33.5V i tv działa poprawnie.Dziś jednak tv wraca do właściciela więc już nic nie zrobię.Dzięki za pomoc.

zbysiu13
 Wysłana - 26 luty 2011 22:50      [zgłoszenie naruszenia]

W sumie chyba rzeczywiście 9 nóżka jest NC, a napięcie varicapowe przychodzi na ósmą. Sugerowałem się wyłącznie niezbyt precyzyjnymi oznaczeniami na schemacie .

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 26 luty 2011 23:39       [zgłoszenie naruszenia]

Czyli napięcia były prawidłowe:)z resztą to już nie ważne tv działa i wrócił wczoraj do właściciela.Pozdro.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z TV Thomson

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL