| Autor |
"Problem z monitorem AOC 5glr" |
|
|
Merlinos
|
|
Wysłana - 10 październik 2004 20:14 | zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
|
Preskaler
|
|
Zacznę od końca. Zimne luty to są wlutowane końcówki części elektronicznych do druku (ścieżek) w sposób, który z biegiem czasu lub temperatury, powoduje powstanie pomiędzy końcówką a cyną (lutowiem) niekontaktu. W dzisiejszych technologiach produkcji urządzeń elektronicznych jest to zjawisko bardzo rzadkie. Firmy produkujące dysponują takimi środkami oczyszczającymi i pastami, że zwykle połączenia lutowane są trwałe. Dawniej było to powszechne z powodu braku odpowiedniej technologii produkcji, zwłaszcza w krajach RWPG. Niestety! Na pierwsze Twoje pytanie nie potrafię odpowiedzieć (odpowiedzialnie) z powodu niewystarczającej ilości szczegółów. Najpierw wspominasz o miganiu a póżniej coś o paskach. Dla mnie miganie oznacza pulsowanie jaskrawości (okresowe ściemnianie i rozjaśnianie). Paski natomiast sugerują zupełnie inne uszkodzenie (?). Opisz dokładniej te paski i czy związane one są ze wstrząsami mechanicznymi lub ostukiwaniem monitora?
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-10-10 21:26:01
|
|
|
Merlinos
|
|
no to coś wiem już o tych zimnych lutach a co do usterki to
wystepuje to i to są to dwie rózne pewnie rzeczy bo jedna nastapiła w dużym odstepie czasu po pierwszej, pierwsze było zmienianie jasności i tym bym chciał sie zając najpierw
|
 |
|
|
|
Merlinos
|
|
oczywiście sog za wiadomości |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Z pulsowaniem jaskrawości jest trochę łatwiej. Przed pomiarem napięć na elektrodach kineskopu (siatkach i katodach) należy wyczyścić styki podstawki kineskopu i ewentualne styki konektorowe doprowadzające napięcia zasilające do kineskopu. Przeczyścić też należy powierzchnie kabli wysokiego napięcia i powierzchnię szklannej bańki kineskopu w okolicy doprowadzenia WN. Zwykle są one pokryte czarnym nalotem. Zmywa się to naftą lub rozpuszczalnikiem benzynowym, nasączonymi lekko w szmatkę. Czsami po takim zabiegu i odczekaniu ok. 0,5 godziny (żeby wyschły resztki rozpuszczalnika) można sprawdzić czy nadal uszkodzenie istnieje? Jeśli tak, to trzeba pomierzyć napięcia sietek i katod, sprawdzając czy nie "pływają" w jakimś dłuższym czasie (takim jak zmieniająca się jaskrawość). Jeśli któreś z napięć się zmienia to trzeba (w zależności od tego na jakiej elektrodzie) szukać dalej w całym torze zasilającym tą elektrodę. Przyczyną może być (np.) trafopowielacz lub jakiś potencjometr regulowany.
|
|
|
Arnold_S.
|
|
...Tylko jak mierzyć WysokieNapięcia w warunkach domowych??
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
Merlinos
|
|
mam taki miernik uniwersalny tylko nie wiem jak mam pomiezyć te napiecia
|
 |
|
|
|
Merlinos
|
|
i co to sa te siatki katody moze nie wiem jakieś zdjecie wrzućcie albo opiszcie budowe jeśli można
Zmieniony przez - Merlinos w dniu 2004-10-11 17:53:23 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Te wysokie napięcia to jest do 600V! Można je więc mierzyć zwykłym miernikiem o zakresie maksymalnym 1000V. Mierzyć należy tylko te napięcia które zasilają kineskop od strony cokołu (nie na smoczku z boku kineskopu). Powinny być wszystkie dodatnie w zakresie 40 - 400V (w niektórych egzemplarzach wyższe). Nie jest specjalnie ważne na której nóżce jest siatka lub katoda tylko czy te napięcia nie pływają. Oczywiście napięcia mierzy się w stosunku do masy. Na dwóch elektrodach jest napięcie żarzenia, więc będzie prawie zero na tym zakresie.
|
|
|
Merlinos
|
|
acha acha to jeszcze prosze o opis tych katod i siatek najlepiej zdjecia co to do czego po co na co gdzie??
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Najbardziej wysunięta część kineskopu monitora do obserwatora (od tyłu po zdjęciu obudowy), zakończona jest cokołem. Jest to rodzaj wtyczki typu męskiego. Z szyjki (rurki) szklannej kineskopu, wyprowadzone są metalowe szpilki, które wchodzą w podstawkę lampową typu żeńskiego, wlutowaną w niewielką płytkę ułożoną pionowo. Na tej płytce, promieniście, wlutowane są wyprowadzenia podstawki i inne elementy. W tych właśnie punktach wlutowania podstawki do płytki, należy wykonać pomiary. Niestety! Brak technicznych możliwości wysłania zdjęcia (nie dysponuję aparatem ani skanerem).
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-10-12 12:07:14
|