Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1919 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Problem z monitorem AOC 5glr 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z monitorem AOC 5glr"   

Merlinos
 Wysłana - 10 październik 2004 20:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

nie wiem co mam robic mruga obraz na początku tylko zmieniał odcienie raz ciemniej raz jasniej ale nie miałem czasu sie zając tym poźniej zaczął mrugac tzn takie paski sie robia i mnie wkur**** co to moze być

acha i co to sa te zimne luty znaczy sie jak je sprawdzic czy sa bo mniej wiecej to wiem co to jest?? Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Preskaler
 Wysłana - 10 październik 2004 21:23      [zgłoszenie naruszenia]

Zacznę od końca. Zimne luty to są wlutowane końcówki części elektronicznych do druku (ścieżek) w sposób, który z biegiem czasu lub temperatury, powoduje powstanie pomiędzy końcówką a cyną (lutowiem) niekontaktu. W dzisiejszych technologiach produkcji urządzeń elektronicznych jest to zjawisko bardzo rzadkie. Firmy produkujące dysponują takimi środkami oczyszczającymi i pastami, że zwykle połączenia lutowane są trwałe. Dawniej było to powszechne z powodu braku odpowiedniej technologii produkcji, zwłaszcza w krajach RWPG. Niestety! Na pierwsze Twoje pytanie nie potrafię odpowiedzieć (odpowiedzialnie) z powodu niewystarczającej ilości szczegółów. Najpierw wspominasz o miganiu a póżniej coś o paskach. Dla mnie miganie oznacza pulsowanie jaskrawości (okresowe ściemnianie i rozjaśnianie). Paski natomiast sugerują zupełnie inne uszkodzenie (?). Opisz dokładniej te paski i czy związane one są ze wstrząsami mechanicznymi lub ostukiwaniem monitora?

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-10-10 21:26:01

Preskaler

Znawca -

Merlinos
 Wysłana - 10 październik 2004 22:18      [zgłoszenie naruszenia]

no to coś wiem już o tych zimnych lutach a co do usterki to
wystepuje to i to są to dwie rózne pewnie rzeczy bo jedna nastapiła w dużym odstepie czasu po pierwszej, pierwsze było zmienianie jasności i tym bym chciał sie zając najpierw

Merlinos
 Wysłana - 10 październik 2004 22:18      [zgłoszenie naruszenia]

oczywiście sog za wiadomości

Preskaler
 Wysłana - 11 październik 2004 08:34      [zgłoszenie naruszenia]

Z pulsowaniem jaskrawości jest trochę łatwiej. Przed pomiarem napięć na elektrodach kineskopu (siatkach i katodach) należy wyczyścić styki podstawki kineskopu i ewentualne styki konektorowe doprowadzające napięcia zasilające do kineskopu. Przeczyścić też należy powierzchnie kabli wysokiego napięcia i powierzchnię szklannej bańki kineskopu w okolicy doprowadzenia WN. Zwykle są one pokryte czarnym nalotem. Zmywa się to naftą lub rozpuszczalnikiem benzynowym, nasączonymi lekko w szmatkę. Czsami po takim zabiegu i odczekaniu ok. 0,5 godziny (żeby wyschły resztki rozpuszczalnika) można sprawdzić czy nadal uszkodzenie istnieje? Jeśli tak, to trzeba pomierzyć napięcia sietek i katod, sprawdzając czy nie "pływają" w jakimś dłuższym czasie (takim jak zmieniająca się jaskrawość). Jeśli któreś z napięć się zmienia to trzeba (w zależności od tego na jakiej elektrodzie) szukać dalej w całym torze zasilającym tą elektrodę. Przyczyną może być (np.) trafopowielacz lub jakiś potencjometr regulowany.

Preskaler

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 11 październik 2004 09:49      [zgłoszenie naruszenia]

...Tylko jak mierzyć WysokieNapięcia w warunkach domowych??

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

Merlinos
 Wysłana - 11 październik 2004 16:19      [zgłoszenie naruszenia]

mam taki miernik uniwersalny tylko nie wiem jak mam pomiezyć te napiecia

Merlinos
 Wysłana - 11 październik 2004 16:21      [zgłoszenie naruszenia]

i co to sa te siatki katody moze nie wiem jakieś zdjecie wrzućcie albo opiszcie budowe jeśli można

Zmieniony przez - Merlinos w dniu 2004-10-11 17:53:23

Preskaler
 Wysłana - 11 październik 2004 18:59      [zgłoszenie naruszenia]

Te wysokie napięcia to jest do 600V! Można je więc mierzyć zwykłym miernikiem o zakresie maksymalnym 1000V. Mierzyć należy tylko te napięcia które zasilają kineskop od strony cokołu (nie na smoczku z boku kineskopu). Powinny być wszystkie dodatnie w zakresie 40 - 400V (w niektórych egzemplarzach wyższe). Nie jest specjalnie ważne na której nóżce jest siatka lub katoda tylko czy te napięcia nie pływają. Oczywiście napięcia mierzy się w stosunku do masy. Na dwóch elektrodach jest napięcie żarzenia, więc będzie prawie zero na tym zakresie.

Preskaler

Znawca -

Merlinos
 Wysłana - 12 październik 2004 10:36      [zgłoszenie naruszenia]

acha acha to jeszcze prosze o opis tych katod i siatek najlepiej zdjecia co to do czego po co na co gdzie??

Preskaler
 Wysłana - 12 październik 2004 12:04      [zgłoszenie naruszenia]

Najbardziej wysunięta część kineskopu monitora do obserwatora (od tyłu po zdjęciu obudowy), zakończona jest cokołem. Jest to rodzaj wtyczki typu męskiego. Z szyjki (rurki) szklannej kineskopu, wyprowadzone są metalowe szpilki, które wchodzą w podstawkę lampową typu żeńskiego, wlutowaną w niewielką płytkę ułożoną pionowo. Na tej płytce, promieniście, wlutowane są wyprowadzenia podstawki i inne elementy. W tych właśnie punktach wlutowania podstawki do płytki, należy wykonać pomiary. Niestety! Brak technicznych możliwości wysłania zdjęcia (nie dysponuję aparatem ani skanerem).

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-10-12 12:07:14

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z monitorem AOC 5glr

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL