Posiadam nagrywarkę LiteOn'a. Parę dni temu nagrywałem płytę CD-Audio i po włożeniu do zwykłego CD-ROM'u, ktory jest we wieży okazało sie, że pare piosenek pierwszych nagrało dobrze i resztę do końca odsłuchiwałe,m w nastepujący sposób-przerywają, czyli leciała piosenka, ale przerywana, jakby ktos czesto stopował, choc płyta była nagrana w najwolniejszym tempie, bo aż 4x. Ktoś poradził mi włóż płytę czyszczacą. Zrobiłem to, czynność powtórzyłem z pieć i razy i ponownie wypaliłem płytę. Tym razem okazało sie być felerne utwory, juz od trzeciej ścieżki. Cały czas sie to powtarzało. Potem kolega powiedział, że miał podobny przypadek i po prostu przeciścił laser i juz mu działał. Postompiłem podobnie. Rozkreciłem napęd i wyczyściłem delikatnie laser. Następnie wszystko skreciłem i umiesciłem w obudowie. Zaczałem nagrywać i znowu błędu mi wystapiły tym razem od ósmej ściezki. Oczywiscie wszystkie płyty nagrywane 4xi wkładane do różnych napędów we wieżach i podobny efekt, czyli nic. Prosze bardzo o pomoc, co mam robic, czy pozostało mi jedynie kupic nową nagrywarke, czy da sie jeszcze jakoś wybrnąć z tej sytuacji?
Z góry dziekuje
PS. Ktoś powiedział mi, że jeżeli poruszy sie soczewke w laserze, nawet delikatnie to juz wtedy można spowodować,że wiązka promieni bedzie nie skupiać na płycie, tylko rozpraszać, ale czy on miał rację?
|