Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 835 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Problem z nagrywarką 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z nagrywarką"   

Maxtor
 Wysłana - 7 styczeń 2005 23:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Posiadam nagrywarkę LiteOn'a. Parę dni temu nagrywałem płytę CD-Audio i po włożeniu do zwykłego CD-ROM'u, ktory jest we wieży okazało sie, że pare piosenek pierwszych nagrało dobrze i resztę do końca odsłuchiwałe,m w nastepujący sposób-przerywają, czyli leciała piosenka, ale przerywana, jakby ktos czesto stopował, choc płyta była nagrana w najwolniejszym tempie, bo aż 4x. Ktoś poradził mi włóż płytę czyszczacą. Zrobiłem to, czynność powtórzyłem z pieć i razy i ponownie wypaliłem płytę. Tym razem okazało sie być felerne utwory, juz od trzeciej ścieżki. Cały czas sie to powtarzało. Potem kolega powiedział, że miał podobny przypadek i po prostu przeciścił laser i juz mu działał. Postompiłem podobnie. Rozkreciłem napęd i wyczyściłem delikatnie laser. Następnie wszystko skreciłem i umiesciłem w obudowie. Zaczałem nagrywać i znowu błędu mi wystapiły tym razem od ósmej ściezki. Oczywiscie wszystkie płyty nagrywane 4xi wkładane do różnych napędów we wieżach i podobny efekt, czyli nic. Prosze bardzo o pomoc, co mam robic, czy pozostało mi jedynie kupic nową nagrywarke, czy da sie jeszcze jakoś wybrnąć z tej sytuacji?
Z góry dziekuje
PS. Ktoś powiedział mi, że jeżeli poruszy sie soczewke w laserze, nawet delikatnie to juz wtedy można spowodować,że wiązka promieni bedzie nie skupiać na płycie, tylko rozpraszać, ale czy on miał rację?

zbys
 Wysłana - 8 styczeń 2005 06:49      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli bys uszkodzil soczewke, (a wlasciwie jej zawieszenie) to nic bys nie nagral. Soczewka wisi podonie jak membrana w glosniku i ceweczki ja ogniskuja, przechylaja na boki itd...Nie jest to sztywne zawieszenie, jak np. zbieznosc kol w samochodzie.

A nie trafily Ci sie dziadowskie plyty. Probowales innego producenta?

A jak komputer czyta po sobie?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Maxtor
 Wysłana - 8 styczeń 2005 18:07      [zgłoszenie naruszenia]

Nagrywałem na tych płytach dwniej i grało. Ale moze masz i racje, bo kupuje płty bardzo tanio. Sa to HAWK'i, ale dawniej mi grało na nich. Ale co oprócz tego proponujesz

zbys
 Wysłana - 8 styczeń 2005 21:52      [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz z jakoscia slabych producentow, to nie jest problem, ze sa ogolnie zle. Najczesciej maja bardzo duzy rozrzut parametrow - dotyczy to czegokolwiek. I moze trafic Ci sie partia o super parametrach, a innym razem ktos nie dopilnuje (bo maja marna kontrole jakosci) i poleci partia bubli.

Nie odpowiedziales, czy komp czyta "po sobie" te CD.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-01-08 21:55:27

Specjalista -

thomas__1
 Wysłana - 8 styczeń 2005 22:24      [zgłoszenie naruszenia]

Najprościej sprawdzić wkładając owe płytki do innej wieży. Jeżeli problem się powtórzy- to coś z nagrywaniem, jeśli nie to laser w wieży. Najlepiej wyczyścić go płynem do mycia szyb stosująć drewniany ostry patyczek (np od szaszłyków) z kawałkiem szmatki bawełnianej (kaszulka). Delikatnie, nie za mocno, szczególnie ostrym końcem koło "rancika" na soczewce. Po 5 min jeszvze raz suchą szmatką. powinno pomóc.
Niektórzy używają spirytusu.

Tomek

Maxtor
 Wysłana - 10 styczeń 2005 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

A jak rozumiesz pojęcie czy czyta "po sobie"?

zbys
 Wysłana - 10 styczeń 2005 21:53      [zgłoszenie naruszenia]

Ze plytka daje sie odtwarzac bez problemu w kompie ktory ja nagral (w tym samym drivie).

Specjalista -

Maxtor
 Wysłana - 11 styczeń 2005 16:00       [zgłoszenie naruszenia]

jak wczesniej juz pisałem nagrał ja bez problemu ale jak włożyłem to nagrywarki to czytał normalnie utwory dobrze nagrane natomiast te z problemami odtwarzane byłe jako puste czyli suwak od długosci sie przesuwał a w głosnikach nic czyli czytał te dobre utwory, które dobrze nagrał

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z nagrywarką

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL