Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1842 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Problem z napisami - DVD :(( 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z napisami - DVD :(("   

krychulec
 Wysłana - 5 styczeń 2005 18:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum i jezeli pomylilem dzialy lub itp. to z gory sorry. Posiadam odtwarzacz DvD SAMSUNGa z DivX'em i wszystko byloby dobrze gdyby odtwarzał napisy txt. czego niestety nie robi ( Słyszałem, że trzeba je przerobić do smi. i tak zrobiłem SubEditem, tylko, że : oprocz pliku smi. wrzucilem na plytke rowniez txt. ( zeby moc odtwarzac go na kompie i dvd ). Na kompie wszystko gra ale na dvd juz nie, nie wyswietla mi pliku smi. I nie wiem czy jak wrzuce sam smi. to go odczyta. Moze znacie inne sposoby, aby wyswietlaly mi sie napisy na dvd. Z gory dzieki.

Arnold_S.
 Wysłana - 6 styczeń 2005 09:16      [zgłoszenie naruszenia]

A może ten plik *.smi musi mieć taką samą nazwę jak plik z filmem ?!

Przykładowo:
-----------------
terminator-2.avi
terminator-2.smi

W niektórych odtwarzaczach w komputerze tak jest, że ładują automatycznie tekst, jeśli znajdą plik tekstowy o takiej samej nazwie jak ten z filmem.
Może w stacjonarnych odtwarzaczach DVD zrobiono to samo ???

Płyty CD-R są śmiesznie tanie!
Spróbuj różne kombinacje.
Nagraj pliki filmu i napisów w takich samych nazwach, i spróbuj umieścić na płycie tylko film oraz napisy *.smi.
A plik z tekstem *.txt dla komputera umieść w dodatkowym folderze na płycie i zmień jego nazwę(na różną od nazwy pliku z filmem), żeby DVD go nie widział.

Wiele osób o to pyta..., a czy w instrukcjach obsługi do odtwarzaczy nie ma nic na ten temat ???

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 6 styczeń 2005 11:09      [zgłoszenie naruszenia]

Instrukcje obsługi są opracowywane tak jakby wszyscy użytkownicy byli idiotami i nie warto się wysilać bo i tak nic nie zrozumią! Cytat: Napisy dialogowe nie są wyświetlane - nacisnąć przycisk "SUBTITLE", aby włączyć napisy (koniec cytatu). Sprzedawca w sklepie poinformował mnie, że jest gdzieś w internecie możliwość ściągnięcia uaktualnionych programów (do wybranych typów DVD), nagrania ich na CD i wprowadzenia do DVD. Bliższych informacji nie umiał podać, tylko twierdził, że trzeba szukać pod nazwą firmy i modelu DVD.

Preskaler

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 6 styczeń 2005 12:16      [zgłoszenie naruszenia]

Pisanie instrukcji niestety powinno być pisane właśnie w takim tonie, jakby użytkownik był idiotą...
Choć to za brutalne określenie.
Przecież nie każdy człowiek na ziemi musi się interesować elektroniką...

Chociaż niewiedza, często jest aż za niska...
Chciałoby się, żeby wszyscy mieli choć podstawowe wiadmości z wszystkich dziedzin techniki, żeby np. wiedzieli dlaczego nie wolno "watować" bezpieczników gwoździem, itp...

Już w podstawówce na fizyce niby mówi się o prądzie elektrycznym, ale większość dzieci traktuje to tylko jak kolejny dział fizyki do zaliczenia.
Nauka w polsce jest niestety nastawiona na bezsensowne "kucie" wzorów, bez wyjaśnienia zastosowań i znaczenia praktycznego danych praw/zjawisk.

Takie są później skutki...duża część społeczeństwa(sprzedawcy w sklepach też) ma "dwie lewe ręce" i zapotrzebowanie na kretyńskie instrukcje obsługi jest i będzie.

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 6 styczeń 2005 13:47      [zgłoszenie naruszenia]

Z przykrością "Arni" muszę się z Tobą niezgodzić! Owszem masz rację ale nie we wszystkim. Instrukcja powinna być tak napisana, żeby każdy mógł ją zrozumieć a nie zakładać z góry, że nie ma się co wysilać bo i tak nikt tego nie zrozumie! Bardzo mi się spodobał taki pomysł z pilotami (z jednej strony dla... mniej wymagających a z drugiej dla pozostałych. Tak samo powinno być z instrukcjami. Skrócona wersja dla laików i rozszerzona dla koneserów. Pisana powinna być jednak takim językiem, że jak jakiś laik chce przeczytać tą wersję rozszerzoną? to zrozumie wszystko! Najczęściej osoba pisząca taką instrukcję (a tłumacząca zawsze) nie zdaje sobie sprawę z używania słów niezrozumiałych dla przeciętnego zjadacza chleba i często także używanie takich zwrotów wieloznacznych, że zrozumienie jej jest niemożliwe. Pomijając już fakt, że wikszość tekstu, z użytkowego punktu widzenia, jest niepotrzebna. Zwykle to brzmi w takim stylu: "Gartulujemy doskonałego wyboru sprzętu. Jest to sprzęt budowany i udoskonalanu w naszej firmie już od ponad 60 lat. Powszechność jego występowania na całym świecie świadczy o jego wysokich walorach... itd, itp. Wygląda na to, że instrukcję obsługi pomylił ktoś z ulotką reklamową! Ja! Gdybym miał taką władzę, zmusiłbym wszystkie firmy do konieczności opracowywania bezbłędnych i łatwo zrozumiałych instrukcji obsługi, wraz z koniecznością dołączania schematu urządzenia.
Czego sobie i Wam (pobożnie) Życzę!

Preskaler

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 6 styczeń 2005 15:27       [zgłoszenie naruszenia]

To już jest nie do zrealizowania, żeby laik zrozumiał część dla koneserów, jak to określiłeś.
Nie każdy musi się znać na wszystkim i rozumieć pojęcia z zakresu elektroniki, więc dla takiej osoby, szczegółowa instrukcja stanie się zupełnie niejasna.

Nie sądzę, żeby w kwestii poziomu instrukcji coś się szybko zmieniło...ale miejmy nadzieję.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z napisami - DVD :((

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL