Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 557 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Problem z odbiorem cyfrowej telewizji naziemnej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z odbiorem cyfrowej telewizji naziemnej"   

newbieee
 Wysłana - 25 grudzień 2011 22:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Kupiłem dekoder Cabletech URZ0083 DVB-T MPEG 4 STB ([allegro.pl/dekoder-hd-mpeg4-dvb-t-euro-hdmi-tuner-stb-ac3-z83-i1987842863.html]). Problem polega na tym że obraz w tv się zatrzymuje (zacina) i prawdopodobnie przez to pokazują się artefakty. Zdarza się to przewaznie na tvp1 i tvp2 a rzadziej na reszcie kanałów. Macie jakieś wskazówki od czego mógłbym zacząć aby to rozwiązać? Zauważyłęm że na tvp1 i tvp2 zasięg czasem skacze z np 38% na 90% - kupić wzmacniacz antenowy czy po prostu ten tuner jest za słaby i wymienić go na lepszy? Mieszkam w Nowej Soli (lubuskie), antena siatkowa.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam

Zmieniony przez - newbieee w dniu 2011-12-25 22:18:37

Preskaler
 Wysłana - 26 grudzień 2011 10:16      [zgłoszenie naruszenia]

Takie zachowanie tunera świadczy o słabym i niestabilnym poziomie sygnału. Problem należy rozwiązać poprzez ustawienie anteny lun wymianę na selektywną typu "Yagi-Wooda". Wzmacniacz niewiele pomoże bo jeśli sygnał skacze to w maksymalnych wartościach będzie przesterowany a to jest też zjawiskiem niepożądanym.

Preskaler

Specjalista -

newbieee
 Wysłana - 26 grudzień 2011 20:49      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za odpowiedz.
Dzis z kolei sygnał jest stabilny... Mozesz mi napisac czy (jako ze dopiero to wprowadzają) w przyszlosci sygnal będzie mocniejszy i jest szansa na to że problem zniknie?
W sumie to chyba zaczne od przestawienia anteny na inny nadajnik (teraz jest na Jemiołów a nastawię na Wichów (bliżej)). Jeśli chodzi o Yagi-Wood to... cięzko mi to znalezc na allegro - nie znam się na tym - mógłbyś podać mniej fachową/ częściej spotykaną nazwę? :P

Preskaler
 Wysłana - 27 grudzień 2011 10:36      [zgłoszenie naruszenia]

Myślałem, że te anteny są na tyle popularne, iż każdy je zna. Są to takie drabinki. Trzeba jednak kupić na określony kanał (kanały). Zwykle jest to wąski przedział kanałów i należy użyć takiej na jakim kanale odbierasz program. Trudno teraz o0 taką bo zwykle produkują na całe pasmo (kanały 21 - 69) ale może gdzieś się znajdzie?

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 27 grudzień 2011 18:43       [zgłoszenie naruszenia]

Co do anteny- ciekawa i pouczająca jest historia tego typu anteny, o jakiej pisał Preskaler. Jeden wymyślił i skonstruował, drugi opublikował i... został sławny.
[pl.wikipedia.org/wiki/Antena_Yagi]
Wichów jest zdecydowanie bliżej. Jak najbardziej warto tam skierować antenę.
Kanały 41 i 45. Jaką antenę... Ja zaopatrzyłem się w "potrójną" Uda-Yagi. czyli tri digit znanej firmy Dipol. Potrójna ilość direktorów daje znaczny zysk anteny.
[http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_A2670.htm]
Uruchamiany w Polsce sygnał cyfrowy jak na razie rządzi się dość dziwnymi prawami. Bywa jak pisałeś- w jeden dzień jest ok, następny zero. I odwrotnie. Testy, zmiana parametrów nadajników, zakłócenia od wciąż pracujących nadajników analogowych.. Miejmy nadzieję, że to wszystkie kłopoty zaczną zanikać, gdy od przyszłego roku zaczną się wyłączenia dotychczasowych, analogowych nadajników.
Bo na dziś jest kiepsko z zasięgiem- potrzeba niezłych anten, nawet w pobliżu nadajników.,

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z odbiorem cyfrowej telewizji naziemnej

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL