| Autor |
"Problem z odchylaniem poziomym w TRILUX 2533" |
|
|
Jumperms
|
|
Wysłana - 6 czerwiec 2005 16:18 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Problem jak w tytule. Chodzi o to, ze pare dni temu cos zasmierdzialo z telewizora i obraz na kineskopie zwezil sie (u gory i w dole, ale bardziej w samym srodku ekranu - klepsydra). Obraz jest, tylko znieksztalcony. Nie widac popalonych elementow. Jestem slaby w te klocki. Podejrzewam tylko odchylanie poziome. Nie wiem jakie uklady odpowiadaja za to, nie wiem co i gdzie mierzyc, mam tylko prosty miernik. Aha po wylaczeniu telewizora slychac cichutkie trzaski a dotykajac czyms metalowym radiatorow elementow widac male iskierki. Nawet po 2, 3 minutach dalej jest to samo (iskierki). Co robic, pomozcie.
Dzieki z gory.
Pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
hasen1
|
|
Witam
Przy tych usterkach najczęściej uszkodzne są:
L802 - 15mH
C811 - 1 uF/250V
Należy też sprawdzić T801, R811 i L803
Pozdro
PS. Gdybyś potrzebował shemat - podaj @ to prześlę |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jestem pod wrażeniem, że "Hasen1" tak precyzyjnie podał uszkodzenia (przypuszczalne). Ja, muszę się przyznać miałem wątpliwości bo w temacie jest napisane o uszkodzeniu odchylania poziomego a w opisie o zwężeniu z góry i z dołu.
|
|
|
hasen1
|
|
|
|
|
Jumperms
|
|
Tranzystor T801 w porzadku, R811 tez. Wymienilem C803 220u/50 i C811 1u/250, ktory faktycznie byl uwalony. Pomoglo! Co z tego tylko na chwile. Wywalilo znowu C811. Pewnie to cewka L803. Sprawdze, aczkolwiek mierzylem ja wylutowana i byla w porzadku. Dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam |
 |
|
|
|
hasen1
|
|
|