Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1950 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Problem z podłączeniem głośników 7.1 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem z podłączeniem głośników 7.1"   

IceBreaker
 Wysłana - 4 listopad 2003 16:40        | zgłoś naruszenie regulaminu

Posiadam kartę SB Audigy 2 ZS. Ma ona zaimplementowana obsluge dzwieku 7.1
Mam też głośniki 5.1 i wieżę stereo. Problem polega na tym że w mojej karcie są tylko 3 wyjścia na głośniki przednie, tylnie oraz centralny + subwoofer. Są specjalne zestawy głośnikowe 7.1 które po podłączeniu do 3-ch gniazd odpowiednio rozdzielają dzwiek. Myslalem ze jestem sprytny i sprobowalem w podobny sposob rozdzielic dzwiek za pomoca rozgaleziacza mini jack wtykajac go w wyjscie na karcie. Podłaczylem glosniki 5.1 oraz wieze stereo. Niestety nie poskutkowalo i dalej odtwarzany byl tylko 5.1
Wiem ze np. w kartach Herculesa są dodatkowe wyjscia do ktorych bez problemu mozna podlaczyc dodatkowe zrodlo dzwieku oprocz 5.1
Zastanawiam sie czy istniej jakas mozliwosc takiego rozdzielenia dzwieku i w mojej karcie. Moze da sie zrobic przjsciowke. Sam nie wiem.

Bede bardzo wdzieczny za kazda informacje na ten temat.

IceBreaker

WładekPy
 Wysłana - 9 listopad 2003 21:50       [zgłoszenie naruszenia]

Masz tylko do dyspozycji 6-kanałow dla wyjsć analogowych. I możesz podłączyć tak jak chcesz,ale pod jednym warónkiem powinieneś rozdzielic sygnał idący do głośników efektowych. W twoim przypadku są to dodatkowe kolumny tzw. boczne efektowe pogłębiające efekty dookulne dzwięku.I w tedy to będzie miało sęs.Jeśli chcesz w pełni wykożystać dzwięk 7.1 to musisz wykożystać wyjście cyfrowe.

Władek

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem z podłączeniem głośników 7.1

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL