| Autor |
"Problem z prostownikiem" |
|
|
TDArti
|
|
Wysłana - 15 styczeń 2011 22:10 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam! Zrobiłem prostownik do ładowania akumulatorów 12V.Zastosowałem transformator toroidalny 2x14V~ 150W 5A.Po wyprostowaniu jest ok 13.2V,ale po podłączeniu do baterii jest 16 V i rośnie.Tak chyba nie powinno być Przedtem miałem trafo zwykłą kostkę 16V za mostkiem było ok 14V i po podłączeniu do aku. napięcie było bez zmian.Może mi ktoś powiedzieć o co w tym chodzi???
Zmieniony przez - TDArti w dniu 2011-01-15 22:11:12
| |
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Po pierwsze, jak w danych katalogowych pisze, że trafo ma na wyjściu 14V, to dotyczy to napięcia, przy pełnym obciążeniu, jak w miarę ładowania pobór prądu spada, to i napięcie wyjściowe rośnie.
Druga sprawa, to akumulator działa jak kondensator i wyjściowe napięcie prądu zmiennego, po odjęciu spadku na mostku prostowniczym należy pomnożyć przez pierwiastek 2.
Przypuszczam, że wcześniej miałeś trafo bardzo słabe i w zasadzie było cały czas przeciążone i ten efekt nie zachodził, gdyż dominowało Rw zasilacza.
|
|
TDArti
|
|
Czyli 1.41x13.2=18.66V To co w takim razie doradzasz? Odwinąć parę zwoi na wtórnym czy zostawić to? Z mojej skromnej wiedzy wnioskuje że po odwinięciu zwoi na wtórnym prąd pozostanie bez zmian lecz zmieni się tylko napięcie. U-liczba zwoi , I-grubość drutu DNE.Tak właśnie myślałem że aku. działa jak kondensator ale dlaczego na poprzednim transformatorze było normalnie?? (Poprzedni transformator miał ok.170W). |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Radzę zostawić, a pomiędzy akumulatorem a prostownikiem zastosować źródło prądowe, najprostszym jest odpowiednio dobrana żarówka.
W swoich obliczeniach odejmij 1,4V na spadek napięcia na mostku prostowniczym. Jak przy dzielonym trafie używasz 2 diod, to 0,7.
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2011-01-16 19:14:01
|
|
TDArti
|
|
Te 18V to już za mostkiem po podłączeniu do aku.I tak z jednego uzwojenia chyba będę musiał parę zwoi odwinąć,bo gdy dodam U1iU2 jest ponad 28V (32V wartość szczytowa) a ja potrzebuje napięcia 24V do zasilenia pompy wody.Chyba że ma ktoś inny pomysł.A między akumulatorem żarówka H4 (12V 55W) wystarczy? Akumulator 50Ah
Zmieniony przez - TDArti w dniu 2011-01-16 19:35:20 |
 |
|
|
|
TJM
|
|
Co to w ogóle za akumulator i czy jest sprawny ? Podejrzewam, że jeśli to jakiś większy akumulator, to może być niesprawny - trzeba naprawdę dużo przekroczyć prąd, żeby napięcie rosło powyżej znamionowego (maksymalnego), a w akumulatorze wtedy się gotuje. Za to na częściowo niesprawnych (np. zasiarczonych) jest to łatwe, gdyż zazwyczaj mają wysoką rezystancję wewnętrzną.
|
|
TDArti
|
|
Akumulator ma 5 lat jest oryginalny firmy Motorcraft (Ford).Sprawuje się dobrze,samochód odpala mi bez żadnego problemu ale niekiedy warto doładować po dłuższych przestojach,nie robię długich tras więc trzeba doładować czasami.Po podłączeniu amperomierz wskazuje 5A. |
 |
|
|
|
TJM
|
|
No to sytuacja moim zdaniem trochę dziwna, na moim małym (34Ah) akumulatorze Centry przy prądzie około 4-5A napięcie będzie podchodzić w okolice 15V +/- z 10% bo do takich pomiarów używam śmieciowego miernika. Coś kojarzę, że na w pełni naładowanym z nadal podłączonym prostownikiem widziałem około 16V, ale nie pamiętam już czy nie był to jakiś starszy, częściowo walnięty akumulator.
|
|
TDArti
|
|
Ale to samo dotyczy innych urządzeń np.po podłączeniu wspomnianej pompy 24V napięcie wzrasta z 28 do 33V [28V bez obciążenia].czytałem na Elce że napięcie mierzone bez obciążenia miernik pokażę wartość skuteczną (RMS)a po podłączeniu odbiornika wartość szczytową czy jakoś tak.Sam już nie wiem co z tym fantem zrobić trafo tanie nie było.Macie jakiś pomysł bez montowania elektroniki? |
 |
|
|
|
TJM
|
|
Jaki miernik ? Moim zdaniem w nim może leżeć problem, być może najzwyczajniej oszukuje ?
|
|
TDArti
|
|
DT-9205B wątpię aby oszukiwał mam go prawie rok mierze nim bardzo często i pomiary zgadzają się z innymi miernikami.Może jednak odwinąć kilka zwoi z tego trafa? |
 |
|