Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 759 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Problem ze wzmacniaczem 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem ze wzmacniaczem"   

MotoMan
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 12:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Złozyłem 2 wzmacniacze na lm3886, jeden z nich działa, a z drugim jest proble. Radiator strasznie się nagrzewa że nie mozna ręką dotknąć a jak podąłcze kolumne, to słychać tylko buczennie nie zależbnie od poziomu głośnośći.

Gdy odłaczyłem ten niedobry wzmacniacz od zasilacza by posłuchac muzyki tylko z jednego wystąpił kolejny problem, ktory wcześniej nie zdażal się kabel sygnlaowy strasznie sie nagrzewa, a przy wyciągnięciu wtyczki strzelila iskra.

Co można z tym zrobić??

"DIYAudio to nie życie, ale całe życie to DIYAudio..."

Preskaler
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 13:56      [zgłoszenie naruszenia]

Dobrym sposobem przy uruchamianiu wzmacniacza (i nie tylko) jest pomiar napięć (i ew. prądów). Bez tego można tylko zgadywać co w nim "skopałeś"? Nie wiem czy dobrze rozumię - "przewód sygnałowy" to przewód podający (muzykę?) sygnał z jakiegoś żródła do wzmacniacza. Możliwości jest wiele ale ja wróżką nie jestem i trudno jest mi być jasnowidzem. Muszę opierać się o WIĘKSZĄ ilość infoemacji a najlepiej jakiś schemat (może blokowy?). Opis objawów sugeruje "padnięcie" "elema"! Z jakiej przyczyny? Tego niestety nie wiem!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-09-04 13:58:26

Preskaler

Specjalista -

MotoMan
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 14:09      [zgłoszenie naruszenia]

Problem z kablem zażegnany, jego powodem było złe przylutowanie kabli transformatora do uziemienia (GND). W jaki prosty sposób mozna sprawdzić czy scalak jest dobry, czy nie??

"DIYAudio to nie życie, ale całe życie to DIYAudio..."

Preskaler
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 20:45       [zgłoszenie naruszenia]

Prostych sposobów nie na! Można zbudować specjalne stanowisko do sprawdzania danego typu scalaka i wtedy sprawdzenie będzie polegało na włożeniu go w podstawkę. W układzie jednak trzeba wykonać pomiary napięć a właściwie prądu jaki pobiera scalak. Najłatwiejszym sposobem będzie wylutowanie scalaka i wlutowanie nowego ale... to nie uchroni tego nowego przed uszkodzeniem jeśli coś jest "skopane" (tak jak te przewody od transformatora). Najpierw więc polecam sprawdzić poprawność montażu!

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem ze wzmacniaczem

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL