Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 998 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Problem ze wzmakiem H/K ( dziala ale silnie sie grzeje) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Problem ze wzmakiem H/K ( dziala ale silnie sie grzeje)"   

taboret1
 Wysłana - 1 sierpień 2004 19:55        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
Posiadam wzmacniacz harman/kardon PM665 i mam z nim pewien problem otoz wzmacniacz dziala bardzo dobrze ale strasznie sie grzeje. Jest z nim tak od kiedy go kupilem. Niedawno kupilem tuner radiowy rownierz H/K ktory postawiony na wzmacniaczu zaslania otwory do wymiany powietrza w obudowie. Efekt jest taki ze wzmacniacz jest tak goracy ze mozna sie oparzyc, a w pokoju rozlega sie dziwny zapach ( podobny do smrodu zasilacza gdy sie spali ). Czy to normalne w tych modelach, czy tez z moim egzemplarzem jest cos nie tak ?

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow ( ech te tanie klawiatury )

teodot
 Wysłana - 5 sierpień 2004 15:56      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli czuć już spalenizne, to może lepiej aby obejrzał go jakiś fachowiec. A tuner, jeśli zasłania otwory wentylacyjne, ustaw nie nad a pod wzmacniaczem. A najlepiej obok (u mnie tak stoi) ale to oczywiście zależy od tego, czy jest gdzie.

Aby Cie trochę zaskoczyć, to u mnie najsilniej grzejącycm się elementem wieży jest tuner. Niepokoiłem się trochę i w końcu wyjaśniono mi, że ten model tak ma. W ogóle sporo wzmacniaczy mocno się nagrzewa i nie jest to oznaką żadnej ich wady ale swądu to jednak nie powinno być czuć.

Zadawanie pytań nie jest rzeczą rozsądną...

pawciu1234
 Wysłana - 11 sierpień 2004 11:06      [zgłoszenie naruszenia]

przestaw wzmacniacz na tuner doloz jakies podkladki ewentualnie maly wentylatorek 12 v podlaczony na 5 v ( bez szelestna praca ) i wtedy jeszcze raz obwachaj pokoj : ) .

Ketchup87
 Wysłana - 14 marzec 2005 13:34       [zgłoszenie naruszenia]

Mój ojciec ma wzmacniacz Pioneera (nie pamiętam modelu nie chce mi sie lecieć, nie o to chodzi). Kiedyś pod nieobecność rodzinki postanowiłem go przetestować. Wrzuciłem swoją płytkę włączyłem i rzuciłem się na kanapę. Po jakimś czasie podszedłem, żeby zmienić płytkę i poważnie się przestraszyłem. Od wzmacholka normalnie waliło i był tak gorący, że jajecznica to żaden problem. Jednak nic mu się nie stało. Nadal często chodzę do salonu posłuchać sobie muzyczki. Może niektóre wzmacniacze tak mają. Mój ojciec używa tego sprzęciku do słuchania zetki czy innych takich radyjek. Dlatego kiedy ktoś go wreszcie włączy chyba poprostu wypala się kurz z radiatora i myślę, że to tak wali. Pozdrawiam

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Problem ze wzmakiem H/K ( dziala ale silnie sie grzeje)

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL