Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1894 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Programator eepromów na 74hct157 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Programator eepromów na 74hct157"   

źdzbło
 Wysłana - 15 lipiec 2003 14:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Mam pytanie co do tego programatora jest on na układzie 74hct157 wszystko podłaczyłem jak na schemacie napiecia na podstawce dil 8 sa prawidłowe ale programator nie łaczy sie z programem który go obsługuje przez lpt w windowsie moje pytanie dotyczy tego układu chodzi mi prawidłowe podłaczenie Vcc zasilanie + GND - ale nie wiem do czego słuzy Strobe i Select na schemacie jest podłaczone do AVB + a do G z negacja - teraz mam dylemat bo na kazdym opisie tego układu jaki sciagnałem jest oznaczenie Vcc GND Strobe i Select nie wiem teraz czy podłaczyc zasilanie i któres z tych wejsc Strobe czy Select bo na schemacie opisane sa tylko dwa AVB i G z negacja nie wiem co to ma byc czy zasialanie czy własnie Selekt i strobe a zasilanie swoja droga moze ktos cos podpowie bo nie mam pojecia zabardzo o cyfrówce

Ss
 Wysłana - 18 lipiec 2003 01:34      [zgłoszenie naruszenia]

To jest programator EPROM'ów czy EEPROM'ów, np 24Cxx?? Bo mi się zdaje że to drugie, a ono chodzi na szynie I2C a do tego są prostsze programatory. A wogóle to na obrazku nic nie widać i nadal nie wiem o co ci chodzi.

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

źdzbło
 Wysłana - 18 lipiec 2003 14:27      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki serdeczne za zainteresowanie wszystko juz smiga problem polegał na tym ze programator podłaczałem do nowego kompa chodzi o płyte głowna jej Lpt ma mniejsze napiecie Rs dlatego nie działa programator podłaczyłem do 486 i wszystko smiga jeszcze raz dzieki

Ss
 Wysłana - 18 lipiec 2003 16:09       [zgłoszenie naruszenia]

Taa, na nowszych kompach i notebookach masz czasem 3.3V zamiast 5V

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Programator eepromów na 74hct157

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL