Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2918 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Projekt robota 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Projekt robota"   

M64
 Wysłana - 15 maj 2007 01:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

Na wstępie powiem że nie jestem dobry z elektroniki więć proszę o wszelkie sugestie związku z poniższym problemem a mianowicie:
Ja i moja grupa mamy za zadanie zrobić mobilego robota a dokładnie: jego mobilną podstawę na gosienicach która będzie sterowana za pośrednictwem komputera przez interfejs rs232. Związku z tym mam parę pytań ponieważ nigdy czegoś takiego nie robiłem. Mam zakupiony czołg (zabawka sterowana radiowo). Wewnątrz czołgu nic nie zamierzam zmieniać oprócz obudowy. Chce dobrać się do pilota. Wpadłem na pomyśł żeby do pliota dołorzyć płytkę drukowaną z mikrokonrolerem który w zależności od ustawionego pinu (...), będzie zamykał obwód, który normalnie zamykany jest przez naciśniecie przycisku (na pilocie). Po zamknięciu obwodu, wysyłany jest sygnał do czołgu(radiowo, z pilota), który obwód został zamknięty, co powoduje jego ruch w przód, tył lub w bok. Posumowując: Na komputerze jest program, który będzie wydawał polecenia (w jakim kierunku ma się poruszać podstawa czołgu). Komputer połączony jest z(dodanym przezemnie) mikrokontrolerem przez kabel rs232. Ten mikrokontroler z kolei połączony jest z obwodami/ścieżkami (pilota), których zamknięcie powoduje wysłanie sygnału drogą radiową do czołgu i jego ruch w konkretnym kierunku.
Teraz pytania:
1) Jaki mikrokontroler powinienem wybrać dla takiego zastosowania?
2) Czy można tu zastosować mikrokontroler 80c51 (zależy mi żeby czołg poruszał się w trakcie przytrzymania przycisku w programie odpowiadającego za ruch np: w przód. Innymi słowy żeby reagował natychmiast na naciśniecie przycisku w programie na komputerze.
3) Jaki polecacie programator, do zaprogramowania mikrontrolera, oraz program do obsługi, programatora?
4) Czy istnieje lepsze(tzn. szybsze) rozwiązanie problemu tego projektu?
5) Czy przekaźniki będą nadawały się do zamykania obwodu, imitując naciśniecie przycisku na pilocie?

el_bart
 Wysłana - 15 maj 2007 08:23      [zgłoszenie naruszenia]

zadanie w gruncie rzeczy jest proste, gdyz sporwadza sie do stworzenia prostego posrednika ("mostu") pomiedzy gotowym pilotem a komputerem.

co do pytan:

1. w zasadzie dowolny, byleby mial w sobie sprzetowa obsluge wybranego interface'u komunikacyjnego (tu: rs232).

2. z tego co wiem to chyba kazdy uC 8051 ma rs232 (no a przynajmniej nie slyszalem o zadnyn, ktory by nie mial ;)). co do wlasnosci o ktorej piszesz, to juz kwsetia oprogramowania zarowno po stronie uC jak i PC - to nie zalezy od modelu uC.

3. dowolny, byleby obslugiwal uC, ktorego bedziesz uzywal. jezeli nie masz jeszcze nic proponuje wybrac uC z mozliwoscia programowania ISP - taki programator jest najprostrzym z mozliwych a i poprawianie oprogramowania latwo wykonywac bo nie trzeba go ciagle wyciagac z podstawki i przekladac do programatora.

4. na Waszym miejscu, majac tak prosty mode sterowania wybralbym nie rs232 tylko lpt. mozna sie programowo dobrac do kazdego z wyprowadzen danych (8 bitow) i czesci wyprowadzen sterujacych (chyba 4-bity sa dostepne "sprzetowo" do zapisu) i podpiac je pod odpowiednie przyciski pilota (oczywiscie stosujac odpowiednie srodki ostroznosci, zeby nie uszkodzic portu w PC). w tym przypadku cala czesc sprzetowa jest prosta jak drut i sprowadza sie go polaczenia przewodem kilku elementow + jakies elementy zabezpieczajace. jak bys sie uparl, to mozesz tez sprawdzic jakim napieciem jest zasilany pilot i podpiac go pod zasilanie z portu usb (odpowiednio wystabilizowane, lub "podbite" zaleznie od potrzeb). chyba juz nic prostrzego nie da sie wymyslec... ;)

5. w zasadzie tak, choc przekazniki sie zuzywaja od "klapania" - na potrzeby testow i prezentacji raczej wystarczy, ale jak chcecie to zrobic pozadnie proponowalbym jakis element nie pracujacy mechanicznie. prawdopodobnie da sie tam wstawic tranzystor, ale to kwestia wybadania...

[baszerr.org]

cristof_w
 Wysłana - 4 czerwiec 2007 13:34       [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli planujecie zacząć przygodę z mikrokontrolerami to ja zaproponuję Wam popularną 51 a mianowicie AT89S52. Na tym procku można zacząć się swobodnie uczyć programowania w C++, a jako programator to polecam issprog Dybkowskiego (do pobrania w internecie).
Pozdrawiam.

Cristof

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Projekt robota

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL