| Autor |
"Projektowanie ukladu analogowego" |
|
|
Tatiana78
|
|
Wysłana - 4 maj 2004 16:33 | zgłoś naruszenie regulaminu

Potrzebuje wskazowek do mojego projektu z ukladow elektronicznych, ktory ma byc zrobiony w Pspice. Uklad ma nastepujace zadanie: generujemy sygnal sinusoidalny Uwej(t) i przetwarzamy go tak, aby na wejsciu otrzymac Uwyj(t) takie jak na rysunku. Rozwiazanie problemu NIE ma opierac sie na filtrach. Prosze o rade!!!!
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Jeżeli nie na filtrach to na obwodzie rezonansowym.
Poczytaj o obwodach rezonasowych opartych na zyratorach ( bez cewek ).
Jak dobierzeż odpowiednią dobroć i częstotliwośc środkową to własnie coś takiego powstanie.
|
|
Tatiana78
|
|
Dzieki za zainteresowanie. Czytalam i nic z tego nie wiem. Nie mam pojecia jak moglby taki uklad wygladac. Moze znane sa Tobie jakies linki, gdzie bym mogla to znalezc. Albo moze masz gdzies jakis przyklad takiego ukladu.Dzieki i papa :)
|
|
zoltarek
|
|

To jest obwód rezonasowy. Cewkę zastępujesz żyratorem. Napisz żyrator w google to pełno się tego wyświetli.
Mozna to również oprzeć o układ LC szeregowy. Wtedy cewkę z kondenasoterem na wejściu łaczysz szerogowo, a następnie na wyjściu dajesz równolegle rezystor. Te górki na wykresie wskazują na uzycie w obwodu rezonasowego do jego wygenerowania. Wartości elementów niestety niepotrafię juz dobrac.
Pozatym moją odpowiedź traktuj jako wskazówkę. Niemam zamiaru odrabiiać za kogoś zadań domowych. Potem mamy takich fachowców.
|
|
|
Tatiana78
|
|
Dzieki Ci bardzo. Pytalam o konkrety poniewaz nigdy nie zlyszalam o zyratorze. Oczywiscie nie chce zebys robil za mnie projekt. Dziekuje za wskazowki. :)
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Ja przypuszczam, że tu chodzi o zastosowanie przetwornika cyfrowego, który będzie przekształcał (odkształcał) przebieg sinusoidalny. Zoltarek! Ja myślę, że jakiekolwiek zastosowanie układu RC czy LC jest odmianą filtra i nie szedłbym jednak tą drogą.
Pozdrawiam!
|
|
|
zoltarek
|
|
Praktycznie wszystko, co kształtuje charakterystyke mozna nazwać filtrem :)))
Ja się zasugerowałem 3 garbami pojawiającymi się co 3000 przypuszczam Hz.
To właśnie wskazuje, że może to być obwód rezonansowy, lecz niemusi.
Fajnie by było gdyby autorka postu zaspokoiła naszą ciekawość. Może już zna prawidłowe rozwiązanie.
Pozdrawiam
|
|
Tatiana78
|
|
Witam! Niestety nie znam jeszcze rozwiazania tego problemu. Skorzystalam z Waszych wskazowek,narysowalam uklad w PSPICE, obliczylam wszystko, co trzeba i klops. Nie dziala. Zeby chociaz dzialalo, ale dawalo bledne wyniki, byloby super. A tu nic. Widocznie cos zle robie. Rozwiazanie bede znala, jak sie zacznie sesja. A tymczasem pozdrawiam.