Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1237 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Prostownik POMOCY !!?? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Prostownik POMOCY !!??"   

Qjaw
 Wysłana - 3 kwiecień 2006 21:23        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Przeszukałem google w zdłóż i w szerz i nigdzie niemoge znaleźć tego co bym chciał :-/. Mianowicie: Mam zaprojektować prostownik 2 połówkowy na wzmacniaczach z 2 diodami ( bez greatza)z filtrem pojemnościowym. Czy jakoś tak, jak coś pokreciłem to przepraszam. Wszelka pomoc mile widziana. Z góry dziekuję. Pozdrawiam

zbys
 Wysłana - 3 kwiecień 2006 21:54      [zgłoszenie naruszenia]

Chyba nie na wzmacniaczach. Wez chociaz daj tyle od siebie i napisz temat poprawnie. Bo niestety nie ma tu wrozki zgadujacej tematy. A czarodziej z magiczna paleczka odszedl z forum...

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Qjaw
 Wysłana - 3 kwiecień 2006 23:02      [zgłoszenie naruszenia]

właśnie chodzi o to że temat napisałem poprawnie. Aktualnie na ukł. analogowych przerabiamy teraz wzmacniacze no i typ sobie zarzyczył coś takiego. Kolega zanotował coś takiego "prostownik dwupołówkowy (nie na greatzu) z filtrem pojemnościowym" może to coś pomoże. Sorki za ewentualne błędy

Preskaler
 Wysłana - 4 kwiecień 2006 01:48      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie tak! Należy więc zrobić ten zasilacz na transformatorze z dzielonym (na pół) uzwojeniem wtórnym. Do projektu potrzeba jeszcze - napięcia jakie ma dawać ten zasilacz, prądu oraz zakładanego współczynnika tętnień. A to przykładowy schemat takiego zasilacza.

Preskaler

Znawca -

Qjaw
 Wysłana - 4 kwiecień 2006 15:08      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzięki. Pozdrawiam

Qjaw
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 16:03      [zgłoszenie naruszenia]

odświerzam żeby niezakładać nowego tematu. Czy dało by rade wsadzić tam 3 wzmacniacze bo sie typa dzisiaj pytałem i powiedział ze mają tam jednak być, dwa całkujące i trzeci jakiś inny. Po raz kolejny z góry dziękuje.

Preskaler
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 17:53      [zgłoszenie naruszenia]

Tak! Tylko trzeba znać pobory prądów przez poszczególne wzmacniacze i wymagania co do tętnień sieci.

Preskaler

Znawca -

Qjaw
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 19:15      [zgłoszenie naruszenia]

A można by bez tych danych narysować taki okład? bo nauczyciel nic takiego niepodał. Chodzi mi tylko o schemat. Dzieki i pozdrawiam

Preskaler
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 21:16      [zgłoszenie naruszenia]

Schemat będzie taki jak narysowałem tylko wartości elementów trzeba policzyć na podstawie tych potrzebnych danych. Swoją drogą to nie wiem o co mu chodzi (może coś pokręciłeś?) bo nie wiem jak ma wyglądać wzmacniacz całkujący?

Preskaler

Znawca -

Qjaw
 Wysłana - 10 kwiecień 2006 18:39       [zgłoszenie naruszenia]

Odświerzam. W tym schemacie powinny być zastosowane takie wzmacniacze jak poniżej przedstawiam. Mam nadzieje że jest czytelny. Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Prostownik POMOCY !!??

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL