Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2351 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Prostownik na 24V 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Prostownik na 24V"   

22kOhm
 Wysłana - 5 marzec 2007 19:45        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam transformator 230V na 24V oraz zmontowany czterodiodowy prostownik dwupołówkowy, wiem ze potrzeba by jeszcze za mostkiem włączyc równolegle kondensator ale nie wiem na jakiej podstawie mam policzyc jego pojemnośc:/ chodzi mi tez o to by wyjsciowe napiecie bylo mozliwie jak najbardziej "stałe". czy samotny kondensator wystarczy? max pobierany prąd to 1A.

zbys
 Wysłana - 5 marzec 2007 22:55      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli transformator ma 24V zmniennego, to po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu bedzie duzo wyzsze napiecie stale, tak okolo 33V.

Co bedziesz tym zasilal?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

22kOhm
 Wysłana - 6 marzec 2007 17:21      [zgłoszenie naruszenia]

zasilac mam zamiar niewielka świetlówke. oprócz samej lampy mam jeszcze jej zasilacz, ale wymago on na wejściu DC 24V.
bedzie duzo wiecej? a jaka przekladnie musialby miec transformator aby wyprostowane napiecie wynioslo 24V? jak to obliczyc? w sumie zawsze moge pojsc do elektronika i kupic odpowiedni tranformator ale musze wiedziec jaki. no i ten prostownik...

Preskaler
 Wysłana - 6 marzec 2007 18:26      [zgłoszenie naruszenia]

Moim zdaniem to nie ma sensu takie rozwiązanie. Świetlówka i tak wymaga wysokiego napięcia zasilania i jeśli jest ona przystosowana do zasilania z 24V DC to posiada przetwornicę podwyższającą napięcie. Nie lepiej jest zastosować samą świetlówkę ze stabilizatorem i zapłonnikiem (starterem) a przetwornicę wykorzystać do czegoś innego i to samo zrobić z transformatorem? Układ będzie o wiele mniejszy, ekonomiczniejszy i tańszy.

Preskaler

Znawca -

22kOhm
 Wysłana - 6 marzec 2007 21:00      [zgłoszenie naruszenia]

stabilizator i starter? mogłby ktos podac schemat/link do strony jak zrobic cos takiego? problem tylko w tym ze nie wiem na jakie dokładnie napięcie jest ta świtlówka (btw ma ona tylko z jakies 25-30cm i jest gruba na +/- palec wskazujacy) a na przetwornicy (bo w istocie nią jets) ani w niej niema o tym zadnej informacji.

znalazłem ze sama świetlówka jest mocy 8wat, a na wejściu przetwornicy było DC 24V i 0,7A

Zmieniony przez - 22kOhm w dniu 2007-03-06 21:29:54

Zmieniony przez - 22kOhm w dniu 2007-03-06 21:31:11

Preskaler
 Wysłana - 7 marzec 2007 04:40       [zgłoszenie naruszenia]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Prostownik na 24V

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL