Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 861 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Proszę o radę! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Proszę o radę!"   

Lupush
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 14:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam Wszystkich!:)Posiadam dość stary(81r.) i niezbyt dobry wzmacniacz Akai-nie stać mnie na nowy-dlatego na razie trwam przy nim:)Mam z nim ostatnio "mały" problem-mianowicie przy włączaniu i wyłączaniu zasilania wzmacniacz "zasysa" i wypycha głośniki!Przy dalszej pracy jest to juz mniej zauważalne ale i tak głośniki nie pracują prawidłowo(tak jak widziałem to przy innych wzmacniaczach)!Czy może to być wina kondensatorów??(taka padła teoria)Czy przyczyn może być więcej?Bardzo proszę o pomoc!Pozdrawiam:)

Lupus

Preskaler
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 15:15      [zgłoszenie naruszenia]

Nie znam tego konkretnego modelu wzmacniacza, ale wszysko wskazuje na to, że to może być prawda. Trzeba poprostu sprawdzić elektrolity.

Preskaler

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-09-12 15:16:02

Specjalista -

Lupush
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 17:34      [zgłoszenie naruszenia]

Przyznam sie szczerze że jestem kompletnym lamerem jeśli chodzi o elektronikę-czy sprawdzenie elektrolitu jest skomplikowane?Czy będę w stanie wykonać je w domu(z małą pomoca ludzi orientujących się trochę lepiej) czy będzie potrzebny do tego jakiś wyspecjalizowany punkt?Dzięki za poprzednią odpowiedź:)Pozdrawiam:)

Lupus

Preskaler
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 19:06      [zgłoszenie naruszenia]

Nie sądzę, żeby uszkodzenie to mógł usunąć ktoś, kto zupełnie nie zna się na elektronice. Najrozsądniej byłoby oddać sprzęt do specjalisty. Jeżeli jednak koniecznie chciałbyś to zrobić sam to możesz spróbować wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne o wartościach powyżej 1000uF /mikrofaradów/. Nie daje to jednak gwarancji usunięcia uszkodzenia.
Podstawą powodzenia całej akcji jest jednak bezbłędna lokalizacja uszkodzonego elektrolitu, a tego, na 100% nie da się zrobić bez pomiarów.
Pozdrawiam!

Preskaler

Specjalista -

Lupush
 Wysłana - 12 wrzesień 2003 20:06      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzięki za pomoc!:)Pozdrawiam jeszcze raz i do kolejnego problemu;)

Lupus

Preskaler
 Wysłana - 13 wrzesień 2003 07:54       [zgłoszenie naruszenia]

Pomyślałem jeszcze, że jeśli ktoś wylutowłby kolejno te elektrolity, to może zauważyłby wyciek z uszkodzonego i wtedy możnaby zastąpić go nowym.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Proszę o radę!

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL