| Autor |
"Przemysł maszynowy" |
|
|
sh1n
|
|
Wysłana - 8 sierpień 2011 22:50 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Mam za zadanie zrobić projekt z urządzeń elektrycznych. Projekt dotyczy przemysłu maszynowego i tu pojawia się problem, jakie maszyny stoją na hali w przemyśle maszynowym i skąd mam wziąć dane znamionowe tych maszyn oraz czy hala o wymiarach 40x50m to nie za dużo.
Proszę was o pomoc !!!
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Temat- rzeka. Jak wiemy, produkty wychodzące z takiej hali to zazwyczaj: maszyny górnicze, maszyny włókiennicze, urządzenia hutnicze, maszyny budowlane, maszyny papiernicze i maszyny drukarskie, obrabiarki, silniki.
Jakie sobie życzysz maszyny produkować?
|
|
|
sh1n
|
|
preferowałbym takie przy których będzie najmniejsze zużycie mocy ^^ ,a jak nie to obrabiarki lub silniki |
 |
|
|
|
atmeg
|
|

Z tego obrazka możesz wyliczyć ilość maszyn na takiej hali , możesz wstawić jakąś frezarke , trzeba pamiętać o przestrzeni dla transportu (miejsce na przejazd wózkiem widlakiem). Wystarczą 4 rozdzielnice , kable do maszyn prowadzone w korytach zawieszonych pod sufitem hali.Do tego kilka gniazdek 22oV i oświetlenie + oswietlenie awaryjne .
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-11 08:51:35
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-11 08:59:52
|
|
|
sh1n
|
|
głównie mi chodzi o przykład maszyn jakie używa się przy produkcji frezarka i co jeszcze?? co do rozdzielnic to mam wytyczone przez prowadzącego zajęcia. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
A jakie maszyny są na zdjęciu?
|
|
|
atmeg
|
|
|
|
|
sh1n
|
|
;> skąd mam brać dane znamionowe do szlifierki np. po wpisaniu w google same ręczne wyskakują |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Trzeba w gogle wpisać bardziej precyzyjną nazwe w przypadku szlifierek to:szlifierka do płaszczyzn , szlifierka do otworów lub szlifierka do wałków .To podstawowe typy szlifierek wykorzystywanych w przemyśle maszynowym (ogolnie w przemyśle wyrobów metalowych).Nastepnie szukać w ofertak firm np. produkujących lub handlowych danych technicznych , nie ma z tym problemów. Można też szukać tzw. DTR-ki , Dokumentacja Techniczno Ruchowa danego modelu maszyny.Znalezienie danych szlifierki dp płaszczyzn zajeło mi 10 sekund. [http://www.jotes.pl/pdf/spk40h.pdf]
|
|
sh1n
|
|
ok podałeś link dzięki widzę tam moc P=7,5KW, ale nie widzę tam kąta cosfi i te maszyny u mnie w projekcie muszą mieć Un=400V i są bezpośrednio podłączone do rozdzielnicy siłowej |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
I widzisz jakiś problem z tym związany?W moim systemie nie istnieje pojęcie musi i musze .Jako osobe pytającą obowiązuje cie zasada opisania zapytan kierowanych do innych .
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-27 17:16:51