| Autor |
"Przerzutniki JK" |
|
|
Thomas85
|
|
Wysłana - 24 wrzesień 2002 12:01 | zgłoś naruszenie regulaminu

Przerzutnik JK może być uważany za rozwiniętą wersję przerzutników SR, gdyż mając podobne właściwości logiczne nie ma stanów wejściowych niedozwolonych. Jest zatem możliwe jednoczesne doprowadzenie do obu wejść zarówno sygnałów 1, jak i sygnałów 0. Ideę realizacji przerzutnika JK z elementów NAND pokazano na rysunku poniżej, gdzie również podano tablicę przejść tego układu.
Należy jednak zaznaczyć, że układ w postaci przedstawionej na tym rysunku nie może być praktycznie zbudowany, gdyż przy wyzwalaniu potencjałowym (szerokimi impulsami), wskutek jednoczesnego doprowadzenia sygnałów l na oba wejścia w układzie wystąpiłaby generacja. Z tego względu scalone przerzutniki JK są wykonywane w tzw. systemie "Master-Slave", to jest złożonym systemie wyzwalania potencjałowego na zboczach impulsu taktującego.
| |
|
 |
|
|
|
Thomas85
|
|
A teraz pytanie: MOŻE KTOŚ MI WYTŁUMACZYC ŁOPATOLOGICZNE ZASADE DZIAŁANIA TEGO PRZERZUTNIKA ? |
 |
|
|
|
Ss
|
|
Coś wymyśliłem ale nie wiem czy dobrze. Żeby na Q było + do J dajesz + do K dajesz - i dajesz 1 impuls + na C. Żeby układ zresetować (Q będzie - i Q_ będzie +) na J dajesz - na K dajesz + i jeden impuls + na C. Jeżeli na J i K dasz + to każdy impuls + na C będzie powodował zmianę stanu Q i Q_ czyli powstanie dzielnik przez 2. |
 |
|
|
|
Thomas85
|
|
Hmm to ja Ci opowiem jak ja to przed chwilą zaczołem pojmować.
Jezeli w bramce P wystepuje impuls wysoki to na wyjściu Q bedzie 0.A jeśli w bramce R wystapi imp.wysoki to na wyjściu Q bedzie impuls 0.
Terazjesli na wejsciach JK bedą impulsy 1,0 lub 0,1 to na wyjściach bedą takie same impulsy co na wej.
Natomiast jeśli na wej. będą 1,1 to na wyjściu wystapi stan,który wystapił przed tym stanem logicznym.
Dobrze ?
Jeszcze tylko powiedz mi co sie stanie kiedy na wej.będzie 0,0.Co bedzie na wyj ? |
 |
|
|
|
Ss
|
|
Zauważ że przerzutnik RS ma tą wadę że gdybyś na wejście R i S dał jednocześnie - to powstałby stan niedopuszczalny i na wyjściach Q i Q_ było by +. Te dwie trójwejściowe bramki zapobiegają takiemu przypadkowi. Wejście C można potraktować jako wejście zezwolenia zapisu. |
 |
|
|
|
Thomas85
|
|
wIĘC JAK TO ROZUMIEĆ
A tak poza tym to jest dobrze ? |
 |
|
|
|
Ss
|
|
Stany z wejść J i K zostaną zapisane dopiero gdy dasz 1 impuls + na C. Z tym 1,1 dobrze kombinujesz tylko odwrócenie stanów na wyjśćiach (powrót do stanu który był przed tym) nastąpi gdy znó na C dasz 1 impuls +. Jeśli na J i K będzie 0,0 to nawet jak na C dasz + czy - to i tak się nic nie stanie, przerzutnik nadal będzie miał takie same stany na wyjściach. Pamiętaj, żeby cokolwiek z wejścia poszło na wyjście musisz dać ten + na C. |
 |
|
|
|
Ss
|
|
Jest dobrze, możesz go zatłuc taką odpowiedzią  |
 |
|
|
|