| Autor |
"Przetwornica" |
|
|
Syntony
|
|
Wysłana - 1 październik 2004 00:14 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Zrobiłem układ przetwornicy (schemat w linku).Ale cos nie dziala i teraz nie wiem czego to jest wina, bo zamiast trafa 220V/9V ok. 10-20VA toroidalnego, dalem zwykly transformator z ruskiego zasilacza 220/9V i zamiast tranzystora Q3=2N2219 dałem zamiennik BC141. Układ sprawdzałem kilkakrotnie i złozony jest prawie napewno prawidłowa, a jesli tak to wina musi lezec w trafie lub tranzystorze. A teraz objawy: Po dotknieciu kablami zasilana do np akumulatora transformator tylko tak dziwnie chrupie, albo pyka, trudno to opisac, napiecie robi tylko w chwili kiedy powstaje iskra przy kabelkach, nie dziala przy normalnym podłaczeniu. Kiedy podłaczam przetwornice szeregowo przez silnik to wtedy dziala, bo silnik podczas krecenia robi iskry na komutatorze. O co moze chodzic?
Link: [http://www.danio.jaw.pl/schematy/swietlowka.html]
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Przecież to jest przetwornica do świetlówki. Ona niedaje się do zasilania silników itp. z tego wzgledu że pracuje na zbyt dużej częstotliwości. Nawet silnik komutatorowy posiada indukcyjność dostosowaną do czestotliwości wynikajacej z cyklów przełączeń komutatora. Jak traktujesz go prądem o zbyt dużej czestotliwości to jego indukcyjnośc ogranicza prąd do tego stopnia, ze silnik niedrgnie. Wielce prawdopodobne, że jest wszystko O.K. Podłacz świetlówkę i się przekonaj.
|
|
Syntony
|
|
ale ja podłaczyłem przetwornice przez silnik, a nie silnik do przetwornicy.
I ja podłaczyłem ja do zasilania szeregowo przez silnik to dopiero działała
|
|
|
zoltarek
|
|
Chyba rozumiem. Akumulator szeregowo przez silnik do zasilania przetwornicy.
Słuchaj przetwornica działa, bo takową robiłem. Z tego co piszesz wynika , ze pobiera prąd, co wcale nieoznacza, że coś pojawia się na wyjściu. Jak krecisz silnikiem, to on robi za przetwornicę. Sprawdź czy tranzystory są sprawne. Moze podczas uruchamiania, któryś padł. Wszystko wyglada na to, ze tranzystor mocy jest otwary. Może byc otwarty bo jest przebity, albo jest w sposob ciagły wysterowany.
|
|
Syntony
|
|
sprawdziłem, tranzystor jest sprawny, a moze to byc wina zamiennika o ktorym wczesniej pisałem?
|
|
|
Syntony
|
|
aha zapomniałem dodac ze tranzystor mocy, ani zadna czesc wogóle sie nie grzeje.
|
|
|
Syntony
|
|
A tranzystor kiedy nie jest podłaczony do niczego powinien przewodzic przy pomiarze diód pomiedzy Baza-emiterem i kolektor-emiter czy tylko pomiedzy Baza-emiter, bo u mnie przewodzi i przy bazie i kolektorze.
|
|
|
zoltarek
|
|
Pomiędzy emiterem , a kolektorem nie powinien wcale przewodzić.
Pomiędzy bazą , a emitrem w jedną stronę, a pomiedze bazą i kolektorem również w jedną stronę.
|
|
Syntony
|
|
aha, czyli tranzystor jest sprawny.
|
|
|
Preskaler
|
|

Układ jest banalnie prosty jednak wielokrotnie miałem kłopoty z tego rodzaju układami. Takie galwaniczne połączenia są bardzo wrażliwe na wartości (beta) tranzystorów. Konstruktor dysponował (załóżmy) tranzystorami o dużym wzmocnieniu, zbudował układ i dobrał do niego wartości rezystorów. Przy zastosowaniu tranzystorów o mniejszym wzmocnieniu, układ może być porostu niewysterowany lub multiwibrator się nie wzbudza. Polecam do sprawdzenia użyć słuchawek (o możliwie dużej rezystancji np. 2000 Ohmów) i szeregowo z nimi połączonym kondensatorze (np. 1 - 10 nF). Dotykając jedną, wolną końcówką kondensatora do elementów układu, powinno być słychać pisk pracującego generatora.
 |
|
|
|
Syntony
|
|
a do czego mam podłaczyc ta sonde, do kolektora? I gdzie dac zasilanie?
Bo jest jedno wyjscie do minusa, a drugie ma isc przez tranzystor, tak to zrozumiałem.
|