| Autor |
"Przetwornica 12/230V do piwnicy." |
|
|
koras6666
|
|
Wysłana - 6 grudzień 2005 08:45 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam takie pytanie czy przetwornica 12v220v która słuzy do osiągniejcia napiećia 220 z akumulatoru samochodowego. Cy taka samą przetwornice mógłbym podłączyć w piwnicy gdzie napiecie wynosi 12v? czy wtedy mógłbym tam postawic serwer?
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
W elektronice nie wystarczy samo napięcie.
Samo napięcie jeszcze nic nie robi(napięcie po prostu jest)...
Ważne jest maksymalne Natężenie prądu jakie możesz uzyskać w instalacji "12V" w piwnicy(ile Amperów ta instalacja daje - jej wydajność prądowa).
To się przekłada na moc jaką masz do dyspozycji.
Jeśli to tylko kilkanaście/kilkadziesiąt W, to będzie za mało dla komputera.
Poza tym w piwnicach panują warunki bardzo nieprzyjazne dla komputerów - po kilku tygodniach lub miesiącach, komputer by zaczął korodować wewnątrz.
W przeciętnej polskiej piwnicy w bloku(starym czy nowym), "wykończysz" komputer.
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-12-06 09:01:22
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
A poco przetwornica akumulatorowa, jak w piwnicy jest prąd zmienny. Nikt do oświetlenia nie inwestuje w bloku w prostowniki. Wystraczy transformator, który z 12V zrobi spowrotem 230V. Natomiast tak jak wcześniej wspomniano, boardzo istotna jest kwestia obciążalności tej piwnicznej instalacji. Co innego uciągnąć żarówkę 40W, a co innego jakieś elektronażędzia, czy komputer.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2005-12-06 10:49:36
|
|
koras6666
|
|
dobra zmieze jakie jest natęzenie w piwnicy a o kompa to ja nie dbam bo na tego zetwa to jakiegos zloma sie wrzuci albo wrzuce tam wyskopręzną lampe sodową do chodwli herbaty :). czyli przetwornica nie jet potrzebna czy wystarczy transformator taki jak w ksiązce od fizy mam do gim? |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
W jaki sposób chcesz zmierzyć natężenie ( chodzi o to osiągalne) prądu ?
Pozdrawiam
|
|
Arnold_S.
|
|
A ciekawe jak zmierzysz natężenie? I skąd będziesz wiedział, że akurat ta, czy inna wartość jest maksymalna?
Transformator taki ze sklepu, ~230V/~12V odpowiedniej mocy. Transformatory działają w dwie strony.
 |
|
|
|
koras6666
|
|
no nie wiem myslalem ze amperomierzem ? |
 |
|
|
|
koras6666
|
|
pewnie macie racje kupie transformator ale odpowiedniej mocy to jakiej ? i będe prubowal czy cos mi ruszy jak nie komp to roslinke zasadze bo troche sie na tym juz znam |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
A masz amperomierz prądu przemiennego ~ ?
Jakiej mocy transformator, to zależy od maksymalnego prądu jaki daje instalacja...
 |
|
|
|
koras6666
|
|
mam votomierz pradu zminnego ale amperomierza nie. a transformator antewo wystraczy ba taki mam gdzies w szufladzie. A skąd mam wiedzieć jaki kupic transformator? |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|