Witam
potrzebuje waszej pomocy mój temat pracy magisterskiej brzmi: WYKORZYSTANIE PRZETWORNIC W INSTALACJACH WYCIĄGOWYCH jeśli moglibyście mi coś podsunąć gdzie tego szukać jakieś książki, przyznam że jestem załamana, temat tragiczny a materiały trudno dostępne!
Cześć!
Przyznam się, że trochę to dla mnie tajemniczo brzmi nazwa - wyciągowe. Zapewne jest to slang górniczy /lub inny/ i oznacza - wentylatorowe. Za górnictwem przemawia także to, że potrzebne są jakieś przetwornice. Nie mam pojęcia - po co? W życiu nie byłem w kopalni i nie wiem jaka tam jest instalacja elektryczna? Może 24V? Ale dlaczego prąd stały? Może awaryjna? Kombinuję jak "koń pod górkę" ale nic więcej nie wykombinuję! Dziewczyno! WIĘCEJ DANYCH!
Pozdrawiam!
W instalacjach wyciągowych stosuje się na ogół silniki prądu
przemiennego dlatego wymagają one specjalnych przetwornic, które
dostarczają na wyjściu właśnie napięcia przemiennego o
regulowanych parametrach (głównie częstotliwości i amplitudzie
napięcia )
Takie przetwornice w nomenklaturze technicznej występują pod nazwą
falowniki napięcia przemiennego bądź w języku angielskim "motor
driver".
Jest wiele firm, które oferują gotowe rozwiązania do zastosowań
w systemach wentylacji budynków, a jeszcze więcej takich, które
oferują tylko falowniki , które już samemu trzeba odpowiednio
"zintegrować" z silnikiem
Strasznie mi przykro, że wykazałem się nieznajomością tematu, ale z tego jak było pierwotnie postawione pytanie, niewiele wynikało. Teraz przynajmniej, chociaż niewiele wiem na ten temat, będę zorientowany i "uczulony" na poszukiwanie tego materiału. Wyobrażam sobie, że muszą być przynajmniej dwa rodzaje tych falowników. Jedne - mechaniczne a drugie elektroniczne. Widziałem kiedyś w samochodzie BMW coś takiego. Był to wentylator chłodnicy napędzany silnikiem trójfazowym, zasilanym właśnie z takiego falownika - przetwornika elektronicznego.
Życzę Powodzenia!