Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2041 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Pudło 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Pudło"   

Ramzes7
 Wysłana - 9 czerwiec 2004 12:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam zamiar zrobić dosyć spore kolumny na 4 głośnikach basowych każda kolumna z czego jeden 30 cm 60 W a pozostałe 25cm 60-80W i do tego jakieś syczki i średnie tony.Czy można policzyć jakąś obudowe do nich jedną czy trzeba do każdego robić osobną komorę??

Ramzes7

DjDamian
 Wysłana - 9 czerwiec 2004 14:01      [zgłoszenie naruszenia]

Jakie te głośniki 30cm to mi nic nie mówi. Co chcesz tym nagłośnić ?

Napisz coś więcej bo wątpie żeby ktoś Ci cokolwiek mądrego napisał.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 czerwiec 2004 12:17      [zgłoszenie naruszenia]

Strasznie namieszane :)

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

Ramzes7
 Wysłana - 10 czerwiec 2004 14:20      [zgłoszenie naruszenia]

Ok spoczko sory zapomniałem całkiem o tym a więc 30/60/1 , 25/55(ten z wentylowaną cewką) , 25/60/1 i 25/40/3(miałem dawać 80W te 25-cio centymetrowe ale zdecydowałem się na wyżej wymienione ze względów ekonomicznych)
Kolumny będą do użytku domowego muza a z czasem w niewielkim stopniu do kina domowego i do tego jeszcze mam 2 suby(również własnej produkcji, ale nieliczone więc efekt jest do bani.
Pozdrawiam

Ramzes7

DjDamian
 Wysłana - 10 czerwiec 2004 16:41      [zgłoszenie naruszenia]

Zostawiłbym GDN 25/60/1, dokupił drugiego i zrobił na nim kolumny. Skrzynia 40L strojenie na 45Hz (rurka 7,0śr x 9dł).

Jako subwoofer wykorzystałbym GDN 30/60/1 i tutaj dałgo do obudowy zamkniętej 70-100l.

A tak ogólnie to bym sprzedał to wszystko co posiadasz i kupił "coś konkretniejszego"

Znawca -

Ramzes7
 Wysłana - 11 czerwiec 2004 12:04      [zgłoszenie naruszenia]

30/60/1 , 25/55(ten z wentylowaną cewką) , 25/60/1 i 25/40/3
Najgorsze jest to że już dawno postanowiłem zrobić trójdrożne kolumny koniecznie z 4 głośnikami basowymi z czego 3 25-cio centymetrowe i jeden 30-sto centymetrowy(oczywiście na jedną kolumnę na drugą tyle samo.
A jeżeli chodzi o te 40l. do GDN 25/60/1 to miałeś na myśli że do jednego głośnika jest potrzebne takie pudło czy do dwóch.
Jeżeli chodzi o suba to będę robił 2 nowe za jakiś czas i planuję dać GDN 30/100 lub coś w tym stylu tyle że planuję zrobić pudło band-pass.
Pisząc ""coś konkretniejszego"" co miałeś na myśli???

Ramzes7

Ramzes7
 Wysłana - 11 czerwiec 2004 12:05      [zgłoszenie naruszenia]

Sory pierwszą linijkę poprzedniego tekstu wrzuciłem przez pomyłkę

Ramzes7

DjDamian
 Wysłana - 11 czerwiec 2004 15:43       [zgłoszenie naruszenia]

Coś konkretniejszego inne głośniki basowe. Sprzedaj to co masz i kup jeden konkretny. Załatwi te Tonsile bezproblemowo. Żeby osiągnąć duże natężenie dźwięku nie potrzeba aż tylu Tonsilów. Dodatkowo dochodzi problem z ich odpowiednim połączeniem. Kupiłbyś załóżmy Hertza HS250, w znamionówce chyba ma 180W. A tutaj Tonsile ledwo 40-60W.

Lepiej zrobić dobrego niskotonowca odciętego na 150Hz, do tego niskośredni + wysokotonowy. Taka konstrukcja będzie prezenować sie znacznie lepiej.

Jak dasz 4 w jedną paczkę to wyjdzie Ci szafka pod kwiatki, która z jakością będzie miała niewiele wspólnego. Pojemności które Ci podałem są pod 1 głośnik.

Dodatkowo 4 głośniki bass + reszta to zwrotnica... Licząc że podział dasz 500Hz to wychodzi że każdy głośnik basowy będzie ciągnął do 500Hz, każdy ma inne charakterystyki i parametry, jednym słowem wyjdą Ci takie podbicia dźwięku że przysporzy Cie to o ból głowy i mnóstwo niepotrzebnej pracy.

Co do band pass odradzam, ten głośnik sie nie nadaje - nie idzie go zestroić w takiej obudowie (próbowałem)

Pozdrawiam

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pudło

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL