| Autor |
"Pytanko o wzmacniacze i głośniki" |
|
|
Dziergi
|
|
Wysłana - 8 sierpień 2004 21:00 | zgłoś naruszenie regulaminu
Siema ! Piszę na tym forum ponieważ jestem zupełnie zielony w tym temacie. Głośność głośników zalerzy od mocy, to im więcej W tym są głośniejsze ? Czy OHM też wpływa na głośność głośników ? Jeśli mam wzmacniacz o mocy 200 W to mogę podłączyć głośniki o max. mocy 200 W np. 2 głośniki po 100 W. Czy takie wzmacniacze od samachodu lub wierzy można podłączyć do kompa ? Gdzie można tanio kupić wzmacniacze i głośniki ? Z góry dziękuję i pozdrawiam
| |
|
 |
|
|
|
Dziergi
|
|
|
|
|
wolo
|
|
o ile mi wiadomo moc glosnika ma niewiele wspolnego z jego glosnoscia. chociaz moze sie to czesto pokrywac, to glosnosc zalezy od bodajze (zeby nie sklamac) dobroci i skutecznosci (?) niech mnie ktos poprawi jesli wygaduje bzdury
a ten wzmacniacz co pokazujesz mi wyglada na jakis syf, w dodatku ta moc napisana "max power 1800 Watt" mozesz sobie wsadzic w d... ciekaw jestem skad ten producent wogole wytrzasnal taka liczbe
Zmieniony przez - wolo w dniu 2004-08-09 18:12:15
|
|
teodot
|
|
"Moc" kolumny to moc, jaką może ona przyjąć od wzmacniacza. Maksymalna to taka, jaką może mieć wzmacniacz, by nie stało się coś złego. Minimalna, to minimalna wymagana, by kolumny zagrały jak trzeba. Jest to zwykle moc zalecana i często używa się wzmacniaczy o mocy większej i przy odrobinie ostrożności nic złego się nie dzieje. Podobnie jest z mocą minimalną. To są po prostu zalecenia producenta, choć generalnie ta druga ważniejsza w praktyce jest niż pierwsza. Tyle, i o tym też trzeba pamiętać, że są tzw. waty japońskie i moc podana w watach przez producentów większości japońskich klocków takich jak np. Yamah czy Pioneerów i moc Harmanów, Roteli, AMC albo Naimów to nie ta sama moc. Nawet to, że prawie wszystkie produkowane są one obecnie w Chinach nie zniwelowało tych różnic. Głośność natomiast bardzo silnie zależy od skuteczności kolumn podanej w decybelach. Ten sam wzmacniacz zagra głośniej, gdy ta skuteczność będzie większa (czyli liczba podana w tych decybelach będzie większa). Mam nadzieję, że odrobinę zamieszałem w głowie
|
|
|
Dziergi
|
|
No troche zamieszałeś mi w głowie. To jak to jest, kupując głośniki mam kierować się mocą czy skutecznością, a z tym wzmacniaczem to jak to jest, można taki samochodowy podłączyć do kompa czy nie, można wogule taki podłączyć w domu. |
 |
|
|
|
wolo
|
|
skoro da sie go podlaczyc w samochodzie to w domu tez, czasem tylko trzeba troche pokombinowac (najczesciej z zasilaniem ustrojstwa)
ps. dziergi ładny avatar :]
|
|
pawciu1234
|
|
te cala 1800 wat to napewno w mierzone w PMPO jest to moc ktora dany glosnik wytrzyma tylko przez ulamek sekundy a potem jest do wyrzucenia nie wiem po co tak podaja ale tak juz jest : ). |
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
a chyba ze chodzi o wzm to nie wiem : ). |
 |
|
|
|
teodot
|
|
|
|
|
DjDamian
|
|
A ja tylko dopisze że głośniki przetważają znikomy % mocy wzmacniacza, jest to mniej niż nawet 0,2%, reszta jest przetwarzana na ciepło. Chodzi o moc akustyczna.
Gdzieś to wyczytalem
Znawca -
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
a ja na pracowni w szkole widzialem na wlasne oczy pobor pradu czyli mocy 100 watowego glosnika bez filtra i na przyrzadzie utrzymywalo sie 100 wat ty mowisz o srednim lub wysokim tonie ktore znajdoja sie za filtrami . |
 |
|