Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 448 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Radio Medion- nie gra 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Radio Medion- nie gra"   

litwin91
 Wysłana - 16 lipiec 2011 09:39        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, mam mały problem otóż mam radio Mediona MD42540 które nie chce grać.Radio się włącza normalnie wszystkie funkcje działają ale w głośnikach brak dzwięku. Niby słuchać takie cichutkie syczenie. Przy wył jest tylko piknięcie.sprawdziłem końcówkę mocy i jest dobra, napięcie dochodzi tylko coś nie tak z sygnałem. Podejrzewam ze mógł paść przedwzmacniacz. I teraz pytanie jak wygląda w takim radyjku przedwzmacniacz podejrzewam ze jest to jakiś układ scalony.Czy on może być przyczyną braku dzwięku?
Gdzie dalej szukać usterki?

boniol
 Wysłana - 20 lipiec 2011 20:48      [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma firmy "Mediona" tylko Medion. W jaki sposób sprawdzałeś końćówkę mocy?. W którym miejscu znika sygnał?

litwin91
 Wysłana - 24 lipiec 2011 15:59      [zgłoszenie naruszenia]

przecież wiem chciałem tylko odmienić nazwę ! nie masz o co się czepiać
Końcówka mocy 100% sprawna bo nie grzeje się, gra jak podepnę inny sygnał oraz słychać pikanie w głośnikach przy wł i wył radia, oraz dochodzi do niej napięcie. Jak bym wiedział w którym miejscu znika sygnał to bym napisał narazię nie wiem z czego wychodzi do końcówki. Bardzo ciężko trafić po ścieżkach bo są małe i w dodatku płytka jest dwustronna.

zbysiu13
 Wysłana - 26 lipiec 2011 00:17      [zgłoszenie naruszenia]

Widzę, że dyskusja przeniosła się też na elektrodę . Cóż, szukałem schematu przez kilkanaście minut, ale nie znalazłem w sieci. Ciekawi mnie jedno- czy tuner w tym radiu kiedyś grał i jak wyglądał moment jego "padnięcia"

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

litwin91
 Wysłana - 26 lipiec 2011 18:25       [zgłoszenie naruszenia]

grał grał i chyba nadal gra tylko nie ma dzwieku ale rds i wszystko działa.
Podobno strzasznie sie grzało to radio w samochodzie ale podejrzewam ze gościu poprostu miał niskoomowe głośniki oraz napewno uszkodzone membramy w tych ze głośnikach i wg mnie przez to sie radio grzało. Ja osbiście je sprawdzałem w domu na 8ohm i było zimne. Kupiłem je od niego lecz nie sprawdziłem od razu. Nie wiadomo może się przegrzało w aucie i cos spalilo wzrokowo wszystko wyglada ok

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Radio Medion- nie gra

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL