Witam
Ostatnio u kumpla raptownie przestało działać radio, jest to radio firmy Tevlon (masówka) , jest na allegro rownież pod nazwą Medion [http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55834310]
Po włożeniu panela wyświetlacz radia mruga i w głośnikach slychac "pykanie" coś jak rytm bicia serca, sprawdzałem bezpieczniki, przewody i podłączenie do akumulatora, wszystko jest w porządku, wydaje mi się że przyczyny trzeba szukać w samym radiu ale nie wiem co może być tego przyczyną. Jeżeli ktoś miał moze podobny problem i bedzie widział jak go rozwiązać prosiłbym o wskazówki z gory THx
Pozdrawiam
Thx R.Horror za del tamtego Topica
Może tego dnia był np. wyjątkowy upał, a może od dużego wstrząsu się wyłączyło, czy coś w tym stylu?
Jaki jest wiek radia i czy kumpel jest pierwszym właścicielem?
Radio zupełnie nie reaguje na żadne przyciski?
Na początek można zmierzyć prąd pobierany przez radio w trakcie tego "pikania"(byle nie za długo, aby nie przemęczać radia jeszcze bardziej).
Można też zmierzyć woltomierzem napięcie na wyjściach głośnikowych(w stanie bez obciążenia jak i z głośnikami).
Składowa przemienna(AC) raczej będzie nie do zmierzenia multimetrem(bo głośniki "pikają"), ale może się okazać, że będzie jakaś składowa stała na wyjściu(pomiar DC), możliwa do zaobserwowania zwłaszcza bez obciążenia.
Tutaj przydałby się multimetr analogowy-wskazówkowy(bo w takich sytuacjach można na nim więcej zobaczyć niż na cyfrowych, które "głupieją" gdy sygnał nie jest stabilny).
Chyba tylko tyle można zrobić na początek, bezinwazyjnie...
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
No więc radio działało bezawaryjnie 2 lata, jest 1wszym właścicielem
A przestało działać po oddaniu samochodu do warsztatu ( wymiana gaźnika)
po odbiorze włożyłem panel i..... szybko mruga tylko podświetlenie
wyśiwetlacza( brak literek) a z przyciskow działa tylko power żeby włączyć a wyłączyć już się nie da..niestety nie dysponuje ani kolega sprzetem pomiarowym ;-(
Albo zabawiali się i przykładali coś do radia, albo coś z instalcją elektryczną robili, i jakieś przepięcia w instalacji powodowali.
Chyba, że to czysty zbieg okoliczności, oddanie samochodu do warsztatu = awaria radia.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
wlasnie wydaje mi sie ze akurat w tym samym czasie padlo to radio