| Autor |
"Radio samochodowe w domu" |
|
|
vampir3s
|
|
Wysłana - 8 czerwiec 2005 13:01 | zgłoś naruszenie regulaminu
Zatem... kazdy wie chyba jak w supermarketach eksponowane sa radia samochodowe, chcialem wiedziec jak wykonac cos takiego, na jedno radio. Glownie chodzi o podlaczenie zasilania.
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Sprawa prosta. Potrzebny jest najprymitywnijeszy zasilacz(transformator, mostek prostowniczy, kondensatory).
Na forum wiele razy była mowa na ten temat.
Poszukaj sobie: [felektr.katalogi.pl/search.asp]
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
Jajeco
|
|
Proponuje zasilacz od komputera AT, to rozwiaze calkowicie problem i na dodatek jest tani. POZDRO |
 |
|
|
|
radziejZG
|
|
Ja też chcaiłbym sie zapytać coś podobnego. Jak już mam zasilacz AT to czy moge podłączyć do niego radio i wzmacniacz na przykład do tuby samochodowej??
|
|
Jajeco
|
|
Tak, mozesz podlaczyc pod wyjscie 12v, czyli ze kabel zolty to +12v a kabel czarny to masa. |
 |
|
|
|
radziejZG
|
|
Dzięki Jajeco. Super szybka odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie: Znalazłem schemat soobofera na 12V i 2A. Na zasilaczu AT jest napisane 12V 8A. Czy moge to bezpośrednio połączyć? Jeżeli trzeba coś zrobić to prosze napisz mi co? No i jeszcze jedno pytanko. To jak mam radio samochodowe i wzmacniacz do tuby to moge to podłączyc pod jeden zasilacz?
|
|
Jajeco
|
|
tak mozesz radio i wzmacniacz podlaczyc, zasilacz at ma dosc duza moc i da sobie rade z tym, a to ze na wzmacniaczu pisze 2a a na zasilaczu 8a to w niczym nie przeszkadza, oznacza to ze zasilacz ma wieksza moc niz wzmacniacz potrzebuje, czyli ze to nawet lepiej. POZDR |
 |
|
|
|
radziejZG
|
|
Jajeco jesteś niezły. Oświeciłeś mnie ;) Teraz będe kombinował ze sprzętem w pokoju.
|
|
Wileq91
|
|
No a do czego podłaczaliście mase :/ ? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Do minusa zasilacza!
|
|
|
wojteek06
|
|
ja też mam problem z podpięciem tego radia, powiedzcie albo na allegro pokażcie linkiem jaki mam zasilacz kupić, jak jak mam radio i z niego wychodzą takie końcówki jak na zdjęciu... ;/ jak podłączyć radio żeby działało, i co z anteną,?? kupuje się taką domową czy jak?? prosze o pomoc