| Autor |
"Radmor 5102 - pomocy! - nic o tym nie wiem !" |
|
|
Synonim
|
|
Wysłana - 3 listopad 2003 13:58 Przeniesiona przez Rafacker z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam !
Wczoraj stalem sie posiadaczem Radmora 5102 ! Na przednim panelu dokładnie jest napisane "Odbiornik Radiowy RADMOR 5102 Stereo HiFi Quasi Quadro" rok produkcji 79 !
Nie mam o tym zielonego pojecia !
Czy moge podlaczyc do tego sygnal z komputera (wykorzystac jako wzmacniacz) ? Jakie glosniki moglbym do tego podlaczyc ? W zyciu nie widzialem takich wejsc/wyjsc ! Co to za standard ? Czy sa przejsciowki ? Czy ten Radmor + kolumny da mi lepszy efekt niz glosniki komputerowe ?
Na jakiej zasadzie dzialaja przyciski od tego radia (na dotyk ?). NA przednim panelu jest 5 "ekranikow ze wskazowkami" powinny byc podswietlane ?
Napiszcie mi cos o tym sprzecie bo wogole nie mam o tym pojecia !
Z gory przepraszam za swoja niekompetencje ale z elektronika nie mam nic wspolnego !
Pozdrawiam
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Opisz jeszcze tylną ściankę wzmacniacza /wszystkie napisy, które się tam znajdują/ będzie łatwiej o informacje.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Synonim
|
|
A wiec tak po lewej stronie na gorze jest gniazdo antenowe FMi AM, dalej na prawo od niego (po kratkach wentylacyjnych) wejscia na glosniki [głośniki P tył - 15 W , przód 25W, omy] dalej na prawo wejscia [ uhniwersalne/we i na magnetofon-we/wy. Dalej na prawo glosniki L i te same parametry co przy prawych. po prawej na koncu jest jakis bezpiecznik[WTA T1A/250V]aha pod tymi wejsciami [magnetofon i uniwersalne] jest wejscie na gramofon [garmofon i guzik[magnet, piazo]]. w prawym dolnym rogu sa podane parametry[~220 V, 50Hz, 120 VA] i napis poziom N.
Sory jezeli troche niejasno to opisalem :)
Czekam na porady :)
|
 |
|
|
|
Synonim
|
|
tam przy omy mialo byc [ 4 ]
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No to już prawie wszystko wiemy!
Piszę "prawie" bo wszystkiego to podobno nawet P.. B.. nie wie. Był to jeden z najlepszych amplitunerów /w swoim czasie/. Do komputera nadaje się jak najbardziej. Proponuję podłączyć do niego cztery kolumny cztero ohmowe o mocy ponad 15 W tyły /2X/ i ponad 25W przody /też 2x/ Moc kolumn koniecznie NOMINALNA /ciągła/ nie muzyczna czy impulsowa. Radio pewnie nie będzie działać, bo chyba jest nastrojone na dolne pasmo UKF. Z przestrojeniem może być kłopot, bo różni pseudofachowcy podejmujący się tego, mogą "skopać" sprzęt. Doradzałbym raczej konwerter, taki z przełącznikiem. Nie narysowałeś, ani nie opisałeś gniazd wejściowych, ale sądzę, że są to złącza typu DIN /PIN, diodowe/ różnie były nazywane. W większych miastach i dobrze zaopatrzonych sklepach, można nabyć redukcje i kable bez problemu.
Życzę Powodzenia!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Synonim
|
|
Dzieki wielkie ! Tak we/wy sa tego typu co podales !
Rozkrecilem to cudo i okazalo sie ze wskazniki nie sa podswietlone bo nie ma tych smiesznych "swietloweczek" ile one moga kosztowac ? Bezpieczniki sa spalone 2x1A i 1x1,6A jeden byl sprawny :) ! Jakie glosniki bys mi polecil ?
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Podświetlenie można dorobić, to nie jest problem. Cen dokładnie nie znam ale to kosztuje ok 2 zł /żaróweczki/. Martwią mnie natomiast spalone bespieczniki, to może oznaczać uszkodzenie tranzystorów mocy. Zalecam serwis. Głośniki mogą być takie na jakie ćię stać. Jeśli będziesz je robił sam, to trochę loteria. Jak kupisz, to trzeba zapłacić trochę więcej. Poczytaj opinii innych na tym "Forum" a przekonasz się, że te same głośniki przez jednych wychwalane inni uznają za "badziewie". Moja rada jest taka - pożycz od kogoś cztero omowe głośniki i sprawdż wzmacniacz. Jeśli jest uszkodzony /może tylko któryś kanał?/ to oddaj do solidnego serwisu a po naprawie postaraj się o wypożyczenie głośników ze sklepu i przetestowanie ich. Wtedy zadecydujesz, czy Ci odpowiadają. Jeśli z wypożyczeniem będą kłopoty to zapłać za nie i na drugi dzięń je zwróć /jeśli nie będą Ci odpowiadały/. Sklepy niechętnie przyjmują takie zwroty, ale jest taki przepis prawny. że sprzęt można zwrócić /kiedyś było do 3 dni/ jeśli nie nosi znamion użytkowania i nie został uszkodzony. Ostatecznie możesz uprzedzić sprzedawcę o takiej ewentualności. Głośniki musisz jednak wybrać sam, lub z kimś kto ci pomoże wybrać w sklepie.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Synonim
|
|
Sprawdzalem z 4 omowymi glosnikami i kanaly sa sprawne ! Pozatym okazalo sie ze te testy wykonalem juz na spalonych bezpiecznikach ! Sygnal z anteny (a wlasciwie szum bo zadnej stacji nie zlapalem) byl mocno wzmocniony ! Natomiast podlaczalem jeszcze gramofon ale wzmocnienie bylo wtedy bardzo nikle ! Przy maksymalnym "podglosnieniu" bylo miernie slychac (cicho) ! Czy sygnal z kompa bedzie lepiej wzmocniony ?
A tak wogole to zauwazylem ze ktos juz w nim grzebal (brakuje srubek itp) mam nadzieje ze bedzie ok !
Jezeli chodzi o kolumienki to niestety jestem strasznie ograniczony finansowo ! musze sie zmiescic w 300 zl :(
Pozdrowka
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To świetnie! Sprawdż jeszcze czy wszystkie kanały są sprawne /przepnij tylko głośniki, kolejno do - L przód/tył i P przód /tył/. Z tak małym kapitałem to ja zdecydowałbym się na robienie kolumn. Z komputera sygnał jest silniejszy, ale z gramofonu może był podłączony do niewłaściwego styku w gnieżdzie? Spróbuj odnależć właściwy i przelutuj.
Życzę powodzenia!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
natrix
|
|
Witam, przywracam RADMORY do życia mam wszystkie części do Radmora 5100, 5102, 5102T, 5102TE, 5412 i inne, naoisz jak coś potrzebujesz, techson@wp.pl
|
 |
|
|
|
piecykpp
|
|
radmor to super sprzet do wszystkiego go podłączysz!!! i jest bardzo trudny do spalemia. jedynie co nieraz sie rozwali to przedwzmacniacz
piecyk |
 |
|