Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1343 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Radmor 5102 i głowica Gloria 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Radmor 5102 i głowica Gloria"   

85marcin
 Wysłana - 6 styczeń 2010 16:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam po długiej przerwie!
Chciałbym przestroić Radmorka poprzez całkowitą wymianę oryginalnej, źle przestrojonej z resztą głowicy, na nówkę Glorię. Głowica ogólnie dobrze znana elektronikom ale czy taka wymiana ma sens bytu? Czy Gloria ma wejście ARC? Dużo przeróbek tam chyba nie będzie?
Pozdrawiam! Marcin.

psiata
 Wysłana - 23 sierpień 2011 20:06       [zgłoszenie naruszenia]

Glowica gloria z tego co pamietam nie ma ARCz. jesli chodzi o pinologie tej glowicy to przedstawia sie ona nastepujaco (liczac od lewej):

1. ANT - wejście sygnału z anteny 75ohm.
2. AGC - wejście napięcia automatycznej regulacji wzmocnienia 0V do + 5V
3. B+ - wejście napięcia zasilania typowo +8 do 9V
4. VT - wejście napięcia warikapowego do strojenia głowicy. Typowo +0V3 do +8V.
5. IF - wyjście sygnału częstotliwości pośredniej 10.7MHz. Impedancja 300ohm
6. OSC - wyjście częstotliwości oscylatora (heterodyny) do syntezy częstotliwości
7. Obudowa głowicy - masa zasilania i sygnałowa.

Jesli rozstroiles oryginalna glowice to raczej ciezko bedzie ci ja na nowo nastroic o ile w ogole ja nastroisz, wiec w takiej sytuacji jedynie sens ma wymiana tej glowica na nowa glorie lub cos podobnego. Co do przerobek to w przypadku glorii trzeba by bylo dodac tylko kilka elementow zewnetrznych(rezystory kondensatory i jakis potencjometr typu hilitrim oraz jeden potencjometr montazowy(PR)). wiecej informacji znajdziesz tutaj:[http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1652716.html].

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Radmor 5102 i głowica Gloria

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL