Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1342 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Regulacja tonów 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Regulacja tonów"   

Masmaa
 Wysłana - 4 grudzień 2004 01:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!
Moze moj post wyda sie dla Was lamerski, ale mam pewien problem. Chcialem zamontowac w mixerze (gemini 5 kanalow) potencjometry do zmiany barwy dzwieku (wystarczy regulacja niskich i wysokich) przy kazdym kanale osobno, mixer jest dobry tylko bardzo brakuje mi tych galek do barwy wiec prosze o jakas rade. Chcialem kupic jakis KIT AVT (przedwzmacniacz) i go zmontowac, ale elektonike znam tylko pobierznie i nie wiem zupelnie jaki uklad (np AVT) kupic. Mile widziane schematy i rady dla lamusa. Wielkie Dzieki! Pozdrawiam.

Preskaler
 Wysłana - 4 grudzień 2004 20:54      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie odradzam samodzielną ingerencję w układ fabrycznego miksera. Chyba, że chcesz go zepsuć a póżniej kupić sobie taki z regulacją barwy tonu? Można ewentualnie dobudować taki regulator przelotowy (z wyjścia miksera do pudełka z dwoma potencjometrami a z pudełka dopiero kabelkiem do wzmacniacza). Nie jest to jednak sprawa prosta dla laika. Nie napisałeś nawet w poscie czy jest to mikser mono czy stereo?

Preskaler

Specjalista -

Masmaa
 Wysłana - 5 grudzień 2004 00:41      [zgłoszenie naruszenia]

Jest to mixer stereo, na prawde bedzie to sprawa tak trudna? Szkoda mixer jest w idealnym stanie berakuje tylko tej regulacji

Preskaler
 Wysłana - 5 grudzień 2004 09:38       [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chcesz regulować wysokie i niskie tony w pięciokanałowym mikserze stereo to zamontować musisz 10 podwójnych potencjometrów i dziesięć odpowiednio zaprojektowanych wzmacniaczy z możliwością regulacji barwy tonu. Nie wiadomo mi nic bliższego o tym Twoim mikserze ale nikt tak "zaocznie" nie potrafi precyzyjnie podać Ci sposóbu i schematu z wartościami elementów. Trzeba to poprostu samemu sobie zaprojektować i wyregulować (żeby efekt Cię mógł zadowolić). Z pewnością nie masz nawet schematu tego miksera (i zdobycie go jest prawie nie możliwe - chyba?) a to jest podstawa do rozpoczęcia działania. Poza tym, trzeba się trochę znać na elektronice (no może nawet więcej niż trochę) mieć pojęcie o lutowaniu i trochę doświadczenia.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Regulacja tonów

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL