Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3168 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Regulowane źródło prądowe o zmiennej polaryzacji. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Regulowane źródło prądowe o zmiennej polaryzacji."   

kowboj23
 Wysłana - 5 styczeń 2007 18:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich!
Muszę zaprojektować regulowane źródło prądowe w zakresie -100mA - 100mA. Zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić choć zadanie wydaje się nieskomplikowane... Jestem początkującym w tej dziedzinie i dlatego każda rada będzie mi bardzo pomocna!
W zasadzie to mój problem polega na wymyśleniu układu, a samej jego istoty. Jeśli ktoś miałby jakieś propozycje proszę o odpowiedź!

--->>> Ad4m <<<---

zbys
 Wysłana - 5 styczeń 2007 23:57      [zgłoszenie naruszenia]

Czy to zrodlo ma umozliwiac plynne przejscie z pradow dodatnich na ujemne - poprzez zero? Czy tylko ma pozwalac na ustawienie dowolnego danego pradu - dodatniego lub ujemnego? Bo wtedy to latwiocha - zrodlo pradu i uklad odwracania polaryzacji.

Aha i jak zwykle - na jakim poziomie? Do jakiej szkoly chodzisz?

Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-01-05 23:58:28

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

kowboj23
 Wysłana - 6 styczeń 2007 14:11      [zgłoszenie naruszenia]

Żródło ma być regulowane potencjometrem, więc w gre wchodzi tylko płynna zmiana prądu. Myślałem o układzie różnicowym jako o elemencie sterującym źródłem. Nie wiem tylko czy to dobra koncepcja...
Jeśli chodzi o szkołe - Politechnika Warszawska

--->>> Ad4m <<<---

zbys
 Wysłana - 6 styczeń 2007 17:55      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam taka koncepcje tego ukladu.

Jezeli zalozyc rezystor Rref np. 10 ohm, to przy 100 mA mamy na nim 1V spadku napiecia. Czyli napiecia koncowek potencjometru musza byc +1V i -1V, i takie musimy zrobic zrodla napiecia odniesienia. mozna uzyc jakis gotowe kostki, lub zbudowac "na piechote" .

Oznaczony symbolicznie wzmacniacz operacyjny, to jakikolwiek wzmacniacz stalopradowy, o duzym wzmocnieniu i napieciu pracu Uz takim aby pozwolilo "wymusic" te 100mA na zadanym obciazeniu. Zauwaz, ze jezeli np. Robc bedzie 1 Kohm, to potrzeba 100V aby to osiagnac.

Nawiasem mowiac sa na rynku wzmacniacze operacyjne mocy, mogace pracowac pradami pojedynczych amperow i przy tak wysokich napieciach. Nawet na tym forum bylo to poruszane, byly tam konkretne modele takiego wzmacniacza.

Oczywiscie mozna zastosowac zwykly OpAmp i dolaczyc do niego koncowke mocy wzmacniacza audio, wiekszosc z nich przenosi bez problemu prad staly. To sa na razie zarysy projektu, teraz mozna to "ubierac" w elementy.

Specjalista -

kowboj23
 Wysłana - 11 styczeń 2007 01:32      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli rozumiem ze tez kwadratowe kostki to jakby osobne źródła napęcia Uref, tak? Tylko ja mam do dyspozycji tylko napięcia zasilania +15V i -15V. Można Uref zrealizować w takim przypadku w postaci dzielnika napięcia? Jeśli chodzi o rezystancje obciążenia to nominalna wartość to 100 Ohm. Powiedzmy że takie jest moje obciążenie docelowe...
Tak na marginesie, dzięki wielki za odpowiedź! :)

--->>> Ad4m <<<---

zbys
 Wysłana - 11 styczeń 2007 02:06      [zgłoszenie naruszenia]

Mozna, ale wplynie to ujemnie na stabilizacje tego pradu wyjsciowego. Jak dobrze sa stabilizowane te +15V i -15V ? Zastosowac jakies male stabilizatorki 3 nozkowe, zasilane z tych 15V i juz.

Jezli dokladosc stabilizacji nie jest krytyczna, to mozna ten potencjometr regulacyjny wlaczyc miedzy plus i minus poprzez dwa odpowiednio dobrane rezystory, tak aby na jego koncach wystepowalo wlasnie te +1v i -1V.

Specjalista -

kowboj23
 Wysłana - 11 styczeń 2007 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

jeszcze jedno pytanie. zrobilem ten uklad zasilania w ten sposob: Uzas + rezystor, potencjometr, rezystro, Uzas-. Jak mam teraz wyznaczyc wartosci tych rezystorow i ptencjometru zeby otrzymac odp napiecie?

--->>> Ad4m <<<---

kowboj23
 Wysłana - 11 styczeń 2007 22:40      [zgłoszenie naruszenia]

ok, juz sobie poradzilem - zwykly dzielnik napieciowy...

--->>> Ad4m <<<---

zbys
 Wysłana - 12 styczeń 2007 00:31       [zgłoszenie naruszenia]

Wlasnie tak...

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Regulowane źródło prądowe o zmiennej polaryzacji.

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL