Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 5610 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Rejestry 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Rejestry"   

Lionheart
 Wysłana - 9 marzec 2003 22:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Hej , ma ktos moze materialy o rejestrach przesuwnych z mozliwoscia wyboru kierunku przesuwu? Glownie chodzi mi o podstawowe wiadomosci, laczenie kilku rejestrow itp :)
Z gory dzieki ;)

Ss
 Wysłana - 12 marzec 2003 21:24      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem że będzie to np. HCT74164 Rejestr przesuwny jednokierunkowy 8-bitowy równoległy.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Lionheart
 Wysłana - 13 marzec 2003 18:05      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm moze cos wiecej ? :)
Chodzi mi glownie o sposoby polaczen kilku w jeden rejestr, np 2-och osmiobitowych w szesnastobitowy.

Ss
 Wysłana - 13 marzec 2003 20:56      [zgłoszenie naruszenia]

Wyjście pierwszego łączysz z wejściem drugiego i już. Wejścia reset obu scalaków łączysz razem.

Lionheart
 Wysłana - 14 marzec 2003 10:26      [zgłoszenie naruszenia]

ok dzieki :)
Masz soga ode mnie na poczatek :)

MoonKey
 Wysłana - 14 marzec 2003 10:30      [zgłoszenie naruszenia]

o co w tym chodzilo ?

Ss
 Wysłana - 14 marzec 2003 12:25      [zgłoszenie naruszenia]

Ano o to 16 bitowy prejestr przesówny równoległy złożony z 2 8-biotwych równoległych. Szeregowy różni się od równoległego tym że ma tylko wyjście Q7 (czyli ostatnie), czasem ma Q0.

Najczęściej to co jest na rysunku stosuje się do obsługi wyświetlaczy 7-segmentowych, dużej ilości diod świecących, itp. za pomocą procesora. A to dlatego że wystarczą tylko 4 nóżki z proca żeby wszystko wysterować RST (zerowanie), CLK (przesunięcie rejestru w prawo, niektóre mogą w oba kierunki), IN (dana wejściowa któa będzie przesuwana), EN (załączenie wspólnego zasilania wyświetlaczy, diod). Procesor ładuje dane do rejestrów, i na chwilę podaje sygnał EN (nazwij to jak chcesz), w tym momencie zapalają się np. wyświetlacze, za chwilę są one gaszone, jest ładowana nowa informacja, znów się zapalają, itp. Istnieje też inny sposób podłączania wyświetlaczy, ale ten z rejestrami ma tą zaletę że informację wystarczy wysłać tylko raz, a będzie wyświetlana ciągle, podczas gdy w innym sposobie, wyświetlacze muszą być odświeżane co chwilę, co zajmuje czas procesora. W niektórych zegarkach z wyśw. LED, możesz dostrzec wtedy leciutkie migotanie. Taki rejestr szeregowy można też zastosować jako konwerter danych przesyłanych równolegle na szeregowe.

Lionheart
 Wysłana - 14 marzec 2003 12:47      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm mnie by chodzilo o uklad ktory przesuwalby jedynke, to w lewo to w prawo, tzn na wyjscia podlaczone by byly diody i gdy sygnal doszedlby na koniec rejestru nastepowalaby zmiana kierunku przesuwu. Sek w tym ze musialbym zrobic tak zeby byla tylko jedna "jedynka" na wyjsciu caly czas. Nie wiem jeszcze jak to rozwiazac, narazie zastanawialem sie nad rejestrem przesuwnym z wejsciami rownoleglymi, ale nie wiem czy to za dobry pomysl. Poza tym w takim przypadku musialbym cos zrobic z tymi wejsciami (Moznaby podlaczyc na stale wejscia i syganlem "load" zaladowac poczatkowy stan).
Jeszcze raz dzieki za pomoc :)

Ss
 Wysłana - 14 marzec 2003 21:52      [zgłoszenie naruszenia]

Z tymi dwoma kierunkami może być problem, chociaż są tkie rejestry, a z tym aby świeciła się jedna diódka na starcie to no problem. Jest już taki gotowy scalak Zwykły rejestr przesuwny który po resecie zawsze automatycznie ładuje jedynkę którą będzi eprzesuwał, później możesz doładować resztę, CD40xxx nie pamiętam reszty numeru, ale poszukaj w katalogach, albo jakiś kit NORD ELEKTRONIK, było coś takiego.

Lionheart
 Wysłana - 15 marzec 2003 23:03      [zgłoszenie naruszenia]

Co do ukladu to 74194 spelnia moje oczekiwania, tylko wlasnie mam problem z zaladowaniem tej "jedynki" na poczatku :)

Ss
 Wysłana - 16 marzec 2003 11:05       [zgłoszenie naruszenia]

Ok, ja cały sprzęt widzę tak jak na obrazku. Wejścia SL i SR służą do wyboru kierunku przesuwania. Pewnie to i tak nie zadziała (a może zadziała) ale kombinuj coś w tym kierunku.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Rejestry

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL