Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1133 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Reverb w lampiaku 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Reverb w lampiaku"   

haterkmp
 Wysłana - 9 wrzesień 2006 14:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jaki zastosować transformator do pogłosu w piecu gitarowym (lampowym oczywiście)? Czy to może być jakieś głośnikowe trafo? Jak dopasować je do posiadanej sprężyny?

..:WTA:..

zbys
 Wysłana - 9 wrzesień 2006 17:24      [zgłoszenie naruszenia]

NApisz cos wiecej o tym piecu. A co nie ma on wyjscia na ta sprezyne. Wiekszosc piecow ktore znalem , to mialy wyjscie i wejscie zo sprezyny, jak i potencjometry regulacji tego poglosu (reverb'u).

Czy po prostu chcesz dolozyc sprezyne do pieca bez tej fukcji. Zauwaz, ze w orginalnych konstrukcjach jest ona zapinana pod przedwzmacniaczu, a przed koncowka mocy (i przez potencjometrem wzmocnienia). W innym przypadku poregulowanie glosnoscia, bedzie zmieniac wielkosc efektu echa...

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

haterkmp
 Wysłana - 17 wrzesień 2006 11:40      [zgłoszenie naruszenia]

to jest piec który robiłem sam

zbys
 Wysłana - 19 wrzesień 2006 01:31      [zgłoszenie naruszenia]

A to gratulacje. A mozesz wrzucic schemat?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

haterkmp
 Wysłana - 19 wrzesień 2006 06:28      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki. Jeśli chodzi o konstrukcję to preamp oparty na zmodyfikowanym przeze mnie preampie Tomato (krąży po sieci) a końcówka jest oparta o ECL86 (trioda na max. wzmocnieniu, regulacja tonów na pętli sprzężenia). Myślę żeby brać sygnał własnie między preampem a triodą przy ECL86. Słyszałem też że niektórzy realizują reverb na pętli sprzężenia ale szczegółów nie znam....

Preskaler
 Wysłana - 19 wrzesień 2006 09:35       [zgłoszenie naruszenia]

Sprężynowy pogłos realizowany jest na dwa sposoby. Jeden to pasywny i w nin sprężyny łączą membranę głośnika napędzanego wzmacniaczem z drugim, podobnym głośnikiem lecz pasywnym (nigdzie nie podłączonym). Drgania membrany z głośnika aktywnego przenoszą się przez sprężyny do głośnika pasywnego i membrana wypromieniuje je jako dżwięki pogłosu. W tym rozwiązaniu nie ma możliwości regulacji tego pogłosu dowolnie ale jest to bardzo proste rozwiązanie. W drugim przypadku sprężyny łączą membranę (cewkę) głośnika aktywnego z przetwornikiem elektroakustycznym. Jako przetwornik można zastosować jakiś mały głośniczek i do tego by włączyć do wejścia miksera ten sygnał z przetwornika należy zastosować transformator głośnikowy może być (w zasadzie) dowolny. Oczywiście grube uzwojenie tego transformatorka łączymy z przetwornikiem a cienkie na wejście miksera. Wtedy mamy możliwość bardzo głębokiej regulacji pogłosu.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Reverb w lampiaku

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL