Wysłana - 8 sierpień 2005 16:43 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Audio'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Niedawno kupiłem na giełdzie elektronicznej wzmacniacz ROTEL RA-500 i chciałbym poznać Wasze fachowe opinię na temat tego wzmacniacza. Jego moc 2x60Watt.
I teraz przepraszam, ale chciałbym zadać troche pytań, dla Was pewnie oczywistych:
1 Na wzmacniaczu pisze: "Stereo Integrated Amplifier", co to jest Amplifier który mam zintegrowany we wzmacniaczu?
2 Gniazdo Phones na przednim panelu; to jest chyba duży Jack, tak?
3 I chyba najgłupsze z pytań: gdzie znajdują się gniazda wyjścia (Prawy i Lewy kanał)?
4 Jakie kolumny (moc) polecacie do niego? Na giełdzie grał bardzo ładnie, bardzo ładne basy, wysokie dzwięki też odgrywa bardzo ładnie. A na jakich kolumnach grał by dobrze?
Z góry dziękuje, sam specjalizuje się w komputerach, więc jeśli będzie jakieś pytania dotyczące właśnie komputerów to można do mnie. Wielkie dzięki!
A co do tych wejść, hm, wiem że są z tyłu wzmacniacza, tylko nie wiem które to konkretnie :-/. Z tyłu są : Phono (to chyba do gramofonu), tuner (to od tunera), AUX (to tam właśnie podłącze komputer) , T. (nie mam pojęcia co to jest) , Monitor1 (też nie wiem co to jest). Oprócz tego jest jeszcze jedno gniazdo podpisane "T. Monitor 2" (gniazdo typu DIN-5) . A więc kolumny należałoby podłączyć albo do "T." albo do "Monitor 1". Bo to "T. Monitor 2" to raczej chyba nie.
Aha, i gdyby ktoś miał styczność z tym wzmacniaczem to prosiłbym o opinię. Dzięki!
Starsze porządne wzmacniacze miały właśnie taką parę lub dwie pary (Tape - Monitor) do podłączenia magnotofonu. Jedno było WYJSCIE na magnetofon (T) a drugie wejscie z magnetofonu(Monitor) czyli odsluch. Pozwalalo to na nagrywanie sluchanego sygnalu, i odsluch przed i po magnetofonie. Wtedy tez na frontpanelu musisz miec wlaczniki monitor1 i monitor2 dzialajace niezaleznie od przelacznika rodzaju pracy (phone/aux/tuner ...).
Glasniki to wlacza sie to zwykle wiekszych zasiskow. Opisane sa jako speaker lub SP lub symbolem . Moze tez byc cos jak loudspeaker??
A nie mozesz zrobic zdjecia tylnej scianki i postnac?
Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-08-08 21:09:01
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Dobrze, dzisiaj przyjeżdza mój kolega on ma aparat cyfrowy zrobimy zdjęcie tylniej ścianki i damy je tutaj. Dzięki, znowu się troche dowiedziałem, tylko kurcze nie wiem jak jest tymi wyjściami na głośniki :-/ .
Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2005-08-09 19:26:55
Dzięki, wyjścia na głośniki są na zaciski, zresztą widać to na zdjęciu (sorki za jakość ale było robione przy słabym oświetleniu i z lampą błyskową, ale napisy poprawiłem). Jak będe miał jakieś problemy z podłączeniem to napisze, narazie nic nie pisze bo nie wiem jakie będe miał kolumny do tego wzmacniacza. Dzięki jeszcze raz, SOGi poszły .
Masz jedną parę kolumn, więc wykorzystaj jedną parę zaciskóow. Podłącz je do tej górnej pary zacisków, chyba że jesteś nonkorformistą, to wtedy wykorzystaj tę dolną. Jeśli masz kolumny z zaciskami bądź gniazdami również w czarnym i czerwony kolorze, to podłącz je tak, by połączyć czerwone zacisk (gniazdo) kolumny z takimż w kolorze zaciskiem we wzmacniaczu. Aby to Ci ułatwić, kable mają żyły w różnych kolorach lub na jednym z nich jest oznaczenie w postaci na przykład linii dla ich odróżnienia. Wystarczy się przyjrzeć. Niektóre "audiofilskie" (słowo tu niepopularne, więc biorę je w nawias) kable są też kierunkowe czyli nie jest obojętne, który ich koniec wetkniesz w zaciski wzmacniacza, a który w zaciski bądź gniazda kolumny. Ale takich raczej nie zastosujesz. Prawą kolumnę należy połączyć z zaciskami opisanymi jako prawe (right), a lewą z tymi opisanymi jako lewe (left). Jeśli jest z przodu przełącznik głośników, to wybierz na nim odpowiednie ustawienie. Górna para zacisków opisana jest jako A, dolna jako B. No i to wszystko.
Musiałem ten post pisać drugi raz, bo pierwszy mi wywaliło. I za drugim razem zapomniałem dopisać, że jeśli oznaczenia kolorami zacisków (gniazd)będą inne, to należy popatrzeć na symbole. I łączyć plus z plusem, a minus z minusem. No i teraz wszystko.