Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3240 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Rozdział TV SAT na kilka OTV 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Rozdział TV SAT na kilka OTV"   

s.s.
 Wysłana - 3 październik 2003 22:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jestem elektronikiem, jednak branża TV SAT nie jest mi dobrze znana. Mam wiec w związku z tym pytanie. Jaka jest możliwość rozdziału z analogowego tunera satelitarnego sygnału np. na dwa OTV w taki sposób aby na każdym OTV odbierać inny kanał? Domyślam się, że może być to trudne z uwagi na fakt iż wyboru kanału dokonujemy w tunerze satelitarnym więc na jego wyjściu po niskiej czy po w.cz. jest dostępny tylko ten jeden wybrany przez nas kanał. Czy są więc dostępne takie uzrzadzenia ( rodzaj konwertera zamias tunera ), które na wyjściu dawałyby całe pasmo częstotliwości a wybór kanału byłby możliwy wtedy w OTV?

Preskaler
 Wysłana - 4 październik 2003 07:45      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Dobrze kojarzysz! Nie jest możliwy odbiór przynajmniej dwóch różnych kanałów przy pomocy jednego tunera satelitarnego. Więcej, nawet gdy mamy dwa tunery, a nie posiadamy dwóch konwerterów /z talerzami/, lub podwójnego konwertera, zamocowanego do jednej czaszy, to ta sztuka nam się nie uda. Można odbierać na dwóch tunerach dwie różne stacje, przy użyciu jednego konwertera i jednej czaszy, ale pod warunkiem, że oba te programy są nadawane z tą samą polaryzacją /H lub V/ i jeden tuner zasila konwerter /jest w tym wypadku uprzywilejowany/ a drugi konwerter połączony jest przez specjalny rozdzielacz sygnału, który jednocześnie separuje napięcie zsilające /stałe i przełączające 22 kHz/. Ten drugi jest tunerem podporządkowanym. Z tego wynika, że na pierwszym tunerze można oglądać dowolnie wybrany program, lecz na drugim tylko te programy, które mają polaryzację zgodną z aktualnie oglądanym programem na pierwszym tunerze i z tego samego zakresu /górny, lub dolny/. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera /np. podwójnego lub wielokrotnego/ zamocowanego do jednej czaszy i doprowadzenie sygnałów, przy pomocy oddzielnych kabli, do oddzielnych tunerów. W tym przypadku mamy pełną swobodę wybierania kanałów. Trzecim sposobem jest zastosowanie tylu tunerów, ile programów chcemy odbierać /każdy tuner na osobny kanał/ i z dowolnie dużej ilości odbiorników możemy wybierać dowolne kanały. Ten system stosowany jest w telewizjach kablowych. Istnieje jeszcze jeden, mniej znany system, w którym stosuje się kilka specjalnych tunerów, przystosowanych do zdalnego sterowania, i z poszczególnych punktów odbioru, wykorzystując jeden z nich, możemy wybierać odpowiedni program. Coś tak jak w centrali telefonicznej. W chwili obecnej, coraz częściej w sprzedaży ukazują się także tunery podwójne, myślę że ich także można wykorzystać do tego celu.
Pozdrawiam!

Preskaler

Specjalista -

Preskaler
 Wysłana - 26 listopad 2003 09:21       [zgłoszenie naruszenia]

Może się jeszcze komuś przyda ta informacja, więc w górę!

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Rozdział TV SAT na kilka OTV

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL