Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 6229 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Rozgłośnia Radiowa - Pomoc!!! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Rozgłośnia Radiowa - Pomoc!!!"   

Jacel86
 Wysłana - 18 wrzesień 2005 08:47       

Przeniesiona przez Rafacker z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

Czytałem całe forum dotyczące tematu "radio". Ale nie znalazłem tego co mnie interesuje więc: Chce stwożyć !legalną! rozgłośnie radiową, a nie wiem co jest do tego potrzebne :( Wiem że nadajnik, antena itp ale nie o to chodzi. Miał bym proźbe aby ktoś z was kto ma "troche":) pojęcia o tym napisał pokoleji jakie użądzenia muszę kupić zaczynając od mikrofonu kończąc na antenie. ok
- zasięg radia około 80-100km :)
- minimalny koszt założenia:D
- o koncesjach itp. wiem i mam świadomość ile to kosztuje.

Z góry dzięki i pozdrawiam:)

Jacel86
 Wysłana - 18 wrzesień 2005 08:57      [zgłoszenie naruszenia]

A jeszcze jedno jak by ktoś mógł podać mi nazwy firm i jeśli się da to ceny:P
ale mam tu stronke ze sprzetem i zestawić coś z tego może się da:

[elk.stronyweb.net/index.php?www=katalog.html]

jeszcze raz dzieki:)

Preskaler
 Wysłana - 18 wrzesień 2005 12:48      [zgłoszenie naruszenia]

Nie przypuszczam, żeby ktoś w Polsce mógł jeszcze uzyskać zezwolenie na legalne radio o takim zasięgu bo nawet państwowe radiostacje o takim zasięgu na UKF-ie można policzyć na palcach jednej ręki. Z taką znajpomością techniki radiowej nie ma się co samodzielnie nawet pytać tutaj na forum bo to są informacje "specyficzne" i trzeba znależć jakiegoś doświadczonego radiowca, który miał z tym do czynienia. Poza tym istnieje konkurencja i nie wiem czy ktoś tak "na piękne oczy" udzieli prawdziwych informacji? Sprzęt nie można kupić w sklepie a jego ceny (z pewnością) zależą nie tylko od jego jakości ale też od... układów, ilości pośredników itp.(?) Podstawowym problemem przy tego rodzaju przedsięwzięciu jest posiadanie kasy i to odpowiednio dużej! Nie gwarantuje ona jednak sukcesu bo można "utopić" ciężkie miliony i nic z tego nie wyjdzie. Można jednak śmiało powiedzieć, że właśnie do rozpoczęcia "myślenia" o takim radiu trzeba mieć miliony!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-09-18 12:48:32

Preskaler

Znawca -

zbys
 Wysłana - 19 wrzesień 2005 05:58      [zgłoszenie naruszenia]

Na podanej stronie jasno widac, ze ceny porzadnych nadajnikow, to dziesiatki tysiecy euro. Same dipole antenowe nie sa zbyt drogie, ale zbudowanie masztu antenowego do ich powieszenia? Pomysl, ze wlasciwie to musisz zainwestowac w dwie budowle - budynek nadajnika wraz z antena i studio radiowe.

Studia radiowe sa zwykle polozone w innym miejscu, niz sam nadajnik, ktory jest zwykle postawiony za miastem na jakims lokalnym wzniesieniu. Studio jest polaczone z nadajnikiem poprzez specjalny modem (tak przynajmniej jest to zrobione na zaprzyjaznionej stacji radiowej w Chicago). W studio musisz miec porzadna konsolete, do miksowania wielu zrodel dzwieku - kilku mikrofonow, kilku magnetofonow, odwarzaczy CD, mini dyskow, komputera itp.

Waznym jest posiadanie komputera z dedykowanym oprogramowaniem, ktory bedzie Ci wrzucal na antene segmenty reklamowe, dzingle stacyjne, czy tez wczesniej nagrane korespondencje. Oczywiscie dobrze jest miec specjalny telefon umozliwiajacy wpuszczanie na antene dzwoniacych sluchaczy, i to nawet kilku - polaczenie konferencyjne. Sam taki telefon kosztuje pare tysiecy dolarow.

Samo pomieszczenie studia musi byc odpowiednio wygluszone akustycznie, dobrze jest miec dwa pomieszczenia studyjne. Drugie sie przyda jako awaryjne, ale jest przede wszystkim potrzebne do przygotowywania programu transmitowanego pozniej.

Zwykle radio komercyjne utrzymuje sie z reklam (chyba ze jest przykoscielne - to wtedy moze "z tacy"). Musisz wiec miec sprzet do nagrywania reklam sponsorow. No i oczywiscie ogromny zasob materialu, np.nagran - zarowno najnowszych jak i starych przebojow, ktore weszly do klasyki muzyki.

Nie piszesz o jakim profilu ma byc Twoje radio.

I pamietaj, ze taki sprzet nadawczy wymaga dyzurnego inzyniera do nadzorowania na stacji, tzn przy nadajniku. Studio, poprawnie zaprojektowane, moze spokojnie poprowadzic jedna osoba, przynajmniej przez pare godzin dziennie.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-09-19 06:03:40

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Jacel86
 Wysłana - 19 wrzesień 2005 09:16      [zgłoszenie naruszenia]

Witam dzięki za rady:)

Zdaje sobie sprawe z tego ile to będzie kosztować gościa który zajoł by się nadajnikiem i całym sprzętem mam, mój tata pracuje obecnie w telewizji polsat w labolatorium tej stacji i "troche" wie jak i co ma dziłać zna tą stacje od strony technicznej więc z tym nie ma problemu.

Co do charakteru rozgłośni, napewno nie "z tacy",Będzie to radio wolne od polityki i innych zbędnych żeczy wyłącznie radio z dobrą muzyką co do muzyki stawiał bym raczej na radio z mocnym graniem głównie rock, metal współczesny ale również stare dobre spokojne przeboje z lat 80, 90, a także to czego życzą sobie słuchacze:), również dobry serwis informacyjny. i mam jeszcze kilka pomysłów których nie zdradze, a które napewno zmienią dotychczasowy obraz radia :)

A co do wypowiedzi zbysia sądze że masz dużą wiedze na temat radia:)
I zgodnie z tematem pomógł byś w zestawieniu niezbędnego sprzęty przez mejla:P ,ponieważ szukam osoby która w tym "siedzi" a sądze że ty w tym siedzisz podam e-mail jacel86@wp.pl tak od nadajnika po konsolete sprzet bez którego to nie ruszy niezbędny sprzęt.

dobra rozpisałem się ale mimo wszystko dzięki za rady napewno z nich skożystam i myśle że na początku przyszłego roku usłyszycie nowe radio
Jeszcze nie ma nazwy

zbys
 Wysłana - 21 wrzesień 2005 02:00      [zgłoszenie naruszenia]

Niestety nie siedze w tym tak bardzo. Co najwyzej raz w tygodniu jako gosc jednej z rozglosni polskojezycznych w Chicago. Jest to Stacja "Wietrzne Radio" nadajaca na 1080 kHz AM - znak wywolawczy: WNWI.

Jako ze jestem zaprzyjazniony z prowadzacym, to pozwolil mi on na zrobienie kilku zdjec. Udzielil tez informacji ile go kosztowal sprzet. Oczywiscie ceny sa przyblizone, niektore z przed paru lat.

Widoczna na froncie konsoleta $2500. Wiszacy nad nia mikrofon prowadzacego - nastepne $1500. Ten drugi, w glebi, dla goscia juz byl tanszy.
Na wierzchu stoi telefon - czesc systemu Gentner, to kolejne $1500. Ten telefon to jeszcze skrzynia wielkosci komputera z podlaczeniami do linii telefonicznych i konsolety.

Nad konsoleta stoja dwa CD - to juz normalne odtwarzacze CD dobrej firmy, - SONY w tym przypadku.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-09-21 02:02:50

zbys
 Wysłana - 21 wrzesień 2005 02:11      [zgłoszenie naruszenia]

Po prawej stronie w zasigu reki 20 calowy monitor z dotykowym ekranem. Mozna na nim wybierac (palcem lub lepiej gumka na koncu olowka))poszczegolne reklamy, jak tez i cale zestawione bloki. Komputer to taka nieco lepsza maszyna, z wyjmowalnym dyskiem twardym. Kazdy prowadzacy ma swoj ze swoimi sponsorami, nagraniami itd.... Tak ze bardzo latwo i szybko nastepuje zmiana prowadzacego. A w domu mozna sobie przygotowac to i owo.
Koszt monitora okolo $1000. Oprogramowanie, pisane na zamowienie, (w Polsce!), specjalnie dla tej stacji to $7000. Zostalo napisane dokladnie tak jak sobie prowadzacy zyczyli..

Nad monitorem widac Mini Dysk (juz chyba ciezki do kupienia), a na nim stoi odbiornik telewizji satelitarnej. Na odbiorniku (niewidoczny na zdjeciu) telewizorek. Prowadzacy bardzo sobie ceni wlasnie MD , gdyz moze na nich robic bardzo latwo edycje nagranego materialu, wywiadow, korepondencji itd...

zbys
 Wysłana - 21 wrzesień 2005 02:17      [zgłoszenie naruszenia]

A to lewej stronie troche wiecej sprzetu audio. Dwa kolejne Mini Dyski, podwojny kaseciak i najnizej receiver.

Jest to tylko podstawowa czesc wyposazenia studia nadajacego na falach srednich. Chociaz sprzet jest stereo, to stacja nadaje monofonicznie i to w duzo wezszym pasmie niz UKF. Byc moze, ze sprzet spelniajacy wymagania transmisji na FM w stereo bedzie jeszcze drozszy.

Zastanow sie teraz czy rzeczywiscie chcesz sie na to porywac. Nic nie pisalem o nadajniku, bo to znam tylko z teorii. Jak masz wiecej pytan na temat studia - dawaj, za tydzien znowu bede na stacji to sie wypytam.

zbys
 Wysłana - 21 wrzesień 2005 02:27      [zgłoszenie naruszenia]

Zrobilem tez zdjecie samego ekranu, ale poniewaz wylaczylem lampe blyskowa, aby nie miec refleksow, to niestety zdjecie jest poruszone. Robilem z reki w slabo oswietlonym pomieszczeniu. Ale to dopiero wyszlo na kompie, na malutkim ekraniku aparatu nie bylo widac. Zamieszczam jako ciekawostke. Sorry za jakosc.

W srodkowej czesci, na gorze, jest okienko z napisem:

WIETRZNE RADIO
08:44:40
9/20/2005

Czyli dzisiaj rano.

Mozna tez doczytac sie labelek typu: Lato, sport, dziennik, rozglosnie, reklamy itd. Jedno dotkniecie ekranu i juz odtwarza sie zawarta tam tresc.

Aha jeszcze jedno uzupelnienie. Ten mebelek, na ktorym to wszystko stoi, takze robiony na zamowienie, "na wymiar" to znowu ponad 1000 dolcow.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-09-21 02:39:45

Jacel86
 Wysłana - 22 wrzesień 2005 10:15      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za zdjęcia i informacje, bedą pomocne ale wiesz jak juz pisałem wiem ile co kosztuje i faktycznie troche drogo wychodzi bo po wstepnych obliczeniach wyszło mi około 150000zł czyli około 50000$. sporo ale jak inwestować to inwestować. poza tym narazie planuje tylko dwa studia mikrofony średniej klasy około 1400zł półprofesjonalne.

A miał bym jeszcze takie małe pytanie ile osób pracuje w "Wietrznym Radiu"?? i jeśli była by możliwość to jaki zasięg ma nadajnik?? A co do informacji o studiu to dzięki chyba wszystkie podstawowe wiadomosci już podałeś. Wiesz chodziło mi głównie o to jak wygląda takie studio co i jak działa i co do czego potrzebne. i teraz już wiem wielkie dzieki

xnt
 Wysłana - 24 wrzesień 2005 20:28      [zgłoszenie naruszenia]

Jacel86 Myślę, że najrozsądniejszym rozwiązaniem (jeśli chodzi o samo nadawanie) były by właśnie fale średnie. Nie ma na nich takiego tłoku jak na FM i chyba łatwiej o wszelkie zezwolenia.

W moim mieście (Puławy) zaczęło działać lokalne radio ("Twoje Radio Puławy AM 1062kHz"). Sprzętu raczej nie mają zbyt dobrego (kiepsko wygłuszone studio; czasem im się coś zawiesi). Z tego co się gość od nich wypowiadał na lokalnym forum, to sprzęt mają od organizacj "Polskie Fale Średnie". (Albo źle go zrozumiałem - może tylko nadajnik mają od nich, albo tylko współpracują z PFŚ?)
Chyba nie mają zbyt dużo sprzętu. - Prowadzą dwie, godzinne audycje w ciągu dnia. Poza czasem audycji retransmitują lokalną rozgłośnię (Radio Lublin). Ogólnie, to ich audycje są bardzo rozciągnięte (bo nie zawsze mają materiał). - Trochę śmiesznie to wygląda, jak co chwilę słychać "po piosence dokończenie reportażu o..." czy "słuchacie Twojego Radia Puławy...". :)
Trochę zwiększają im atrakcyjność konkursy związane z miastem.

Optymistycznie piszesz, że nie będzie "na antenie" niczego zbędnego, a będzie tylko muzyka. Mimo wszytko nie obejdzie się bez jakiś audycji. A co do muzyki, to skoro chcesz działać legalnie, to i muzyka musi być legalna. Nie chodzi tylko o legalne kompakty. Musisz ponosić opłaty za emisję czyiś piosenek. W "Radiu Puławy", o którym wspomniałem, jakoś nie ma żadnych hitów - najczęściej lecą starsze utwory (nawet z lat 70) albo jakieś "niekonwencjonalne" granie . Odtwarzają muzykę nowych zespołów, które chcą się promować rozdając swą twórczość za darmo. Może kupili prawo do odtwarzania tego co było tanie, nie wiem.

Kolejna kwestia to koszty. Z czego będziesz zarabiał (a przynajmniej wychodził na zero)?
Jeśli marzysz o dużym zasięgu (choć nie wiem jak bardzo jest to możliwe na średnich), to musisz nadawać z dużą mocą. Mam właśnie przed nosem "wykaz stacji radiofonicznych UKF FM" obejmujący cały kraj z gazetki Radioelektronik (12/2004). Od Lublina mam 50km. Z okolic Lublina nadają Radio Lublin na 103,2MHz z mocą 30kW. - Nie słychać ich za dobrze. Świetnie jest na innej częstotliwości, na której nadajnik ma moc 120kW. Jeśli stosunek zasięgu do mocy na średnich jest podobny jak na FM, to do zasięgu jaki chcesz osiągnąć potrzebny byłby nadajnik o mocy około 60kW. - Ile to może ciągnąć prądu?... :(
Żeby pokryć koszty musiałbyś puszczać reklamy (a chyba tego nie chesz). Ale czy reklamodawcy będą chcieli dawać reklamy do "przydomowego" radia z niewiadomą słuchalnością? Z resztą nie każdemu może się spodobać dźwięk mono i "buczenie" AM.
Nie wszyscy chcą słuchać tylko muzyki. Informacje lokalne też by się przydały, a trzeba je na czymś nagrywać (cyfrowy dyktafon) i jakoś montować (pewnie na PC). No i trzeba by mieć duuużo czasu. :)

Może lepiej zacząć od czegoś prostszego? Proponuję radio internetowe. Na początek wystarczy PC z przyzwoitym mikrofonem i materiały audio. Następnie można dokupować sprzęt. Wymagane jest tylko odpowienio szybkie łącze (wielokrotność np. 128kb/s na każdego słuchacza + zapas). Można też korzystać z (płatnych) serwerów pośredniczących. Jeśli miałbyś nadawać w mono z jakością fal średnich, to wystarczy 32kb/s na słuchacza. Oczywiście mówię tu o prędkości wysyłania danych (bo np. tepsowa Neostrada TP 6Mb/s może wysyłać dane maksymalnie 256kb/s, jeśli dobrze pamiętam). Wskazane było by rozpowszechnianie radia w jakiejś sieci LAN (czy miejskim MANie). Jako platformę można wybrać darmowy shoutcast (wystarczy Winamp + wtyczka shoutcast i serwer).
Jeśli taki pomysł by wypalił, to wtedy mżna próbować z prawdziwym, "radiowym" radiem. :)

Powodzenia! :)

zbys ! Jak się czułeś ze świadomością, że mogą słyszeć Cię tysiące osób? :)
A tak na serio, to jestem ciekaw w jakim programie występujesz?

Napisałeś:
" znak wywoławczy: WNWI "
-O co chodzi z tym znakiem? Zawsze myślałem, że coś takiego mająkrótkofalowcy, a nie stacje radiowe. Do czego to jest używane?eleó

BTW: Bardzo ciekawy temat się zrobił. Dzięki za zdjęcia! - Też sobie chętnie pooglądałem prawdziwe studio.

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Rozgłośnia Radiowa - Pomoc!!!

Strony: 1 2 3 4

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL