Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2415 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Rozmieszczenie głośników wieży. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Rozmieszczenie głośników wieży."   

larry_new
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 21:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, Posiadam wierze stereo Sony MHC-BX5 i głośnik składa się z dwóch głośników nisko tonowych i jedna piszczałka (wysoko tonowy), mam problem bo nie wiem czy umieścic głośniki wysoko czy nisko.

ps. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na temat tej wierzy prosze o post. Mam ją od 2000r i teraz zastanawiają mnie jej parametry.

R. Horror
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 22:10      [zgłoszenie naruszenia]

Kolumny najlepiej jest ustawić na poziomie uszu słuchacza. Ostatecznie jeśli nie ma takiej możliwości, to trochę niżej..

Tytuł tematu poprawiono. Nie ma w polskim języku takiego słowa jak "wierza", zapewne chodziło o "wieżę".

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

larry_new
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 22:29      [zgłoszenie naruszenia]

sorki, napisałem z rozpędu, dzięki

Rafacker
^_^
 Wysłana - 7 czerwiec 2007 23:33      [zgłoszenie naruszenia]

Kazda kolumna glosnikowa jest specyficzna, podobnie jak upodobania sluchacza, w teorii male kolumny takie jak posiadasz, najlepiej ustawic jak napisal poprzednik ( podstawki ) z kątem ustawienia trzeba poprostu na sluch, napewno kiepsko beda graly takie kolumny stojace na ziemi lub wcisniete w kąt.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

larry_new
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 10:18      [zgłoszenie naruszenia]

Bo one przed tem stały na meblach (przy suficie) i bardzo basowały (jak się podeszło to uszy zatylało), a teraz postawiłem na ziemi obok telewizora. Czyli mam kupic takie podstawki pod kolumny jak są na allegro?

TomaMatu
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 00:30      [zgłoszenie naruszenia]

z tego co wiem to wysokotonowe najlepiej jest na wysokosci uszu a nisko dowolnie bo ucho nie jest w stanie zlokalizowac basu skad dobiega

larry_new
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 09:54      [zgłoszenie naruszenia]

no nie jest w stanie, ale jak masz wysoko kolumny to bas jest taki przeciągnięty, jak masz niżej to jest czysty itp. za bardzo się na tym nie znam więc dlatego pisze

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 czerwiec 2007 14:40      [zgłoszenie naruszenia]

KOlego zapomniales chyba o tonach srednich na ktore czlowiek jest najbardziej wrazliwy i zajmuje duzo pasma slyszalnego.
bas nie jest kierunkowy tzn ze nie da się zlokalizowac skad dobiega, dotyczy to jednak częstotliwosci ponizej 80 Hz takze sporo pasma zostaje ktore wartobyloby wziac pod uwagę.

Bas byl przeciagniety poniewaz zostal on podbity w okolicach 60 - 70 Hz
co charakteryzuje sie przsedluzonym buczeniem, niedoswiadczonemu sluchaczowi najczesciej mlodemu spodoba sie to twierdzac ze jest to wspanialy bas itd.

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

larry_new
 Wysłana - 10 czerwiec 2007 18:42      [zgłoszenie naruszenia]

no właśnie, mi się nie podoba (poprstu nie nawidze) takiego basu, wole czyste, potężne walenia.

To już ustawienie głośników mam za sobą. Ale (kożystając z okazji) chciałbym się dowiedziec czy da się oddzielic ten bas, mam namyśli to że wszystkie częstotliwości pomiędzy niskimi a średnimi były wygłuszone, taka duża linia oddzielające te dwa "tony".

ps. Mógł byś napisac jakie częstotliwości określaną są jako niskie, wysokie i średnie?

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 czerwiec 2007 22:08      [zgłoszenie naruszenia]

Jakiekolwiek oddzielane czestotliwosci w glosnikach polega na zaprojektowaniu odpowiedniej zwrotnicy, pozatym nie qmam za bardzo o co CI biega.

Czlowiek w teori slyszy od 20 do 20 000 Hz ale wedlug badan niektorzy nie slysza krańcow pasma, pozatym wiekszosc ludzi slyszy ~18 Khz

Nie potrafie tak perfekcyjnie okreslic ale orientacyjnie to:
od 20 do ~300 Hz to basy

~300 - 3000 Hz to tony średnie ( dolny środek i środek)

~ 3000 - 20 000 Hz to juz tony wysokie i część gornego pasma średniego.

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

larry_new
 Wysłana - 10 czerwiec 2007 22:22      [zgłoszenie naruszenia]

W komputzerze mam equalizer (obrazek)i po podwyzszeniu na 100hz i ściszeniu na maxa 200Hz to otrzymam taki czystszy bas, bo to jest tak jakby oddzielone,

ps. Nie znasz może stronki z jakimś komputerowym equalizerem? Gogle nie pomaga :(

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Rozmieszczenie głośników wieży.

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL