| Autor |
"Rozszerzony obraz w TV" |
|
|
Bartek1
|
|
Wysłana - 4 maj 2006 18:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.. mam taki problem... w tv rozszerzeniu uległ obraz.. tak ze nie widac gornej i dolnej czesci ekranu... obraz ulega jakby obcieciu.. czego moze to byc przyczyna i jak to naprawic??
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To nie jest rozszerzenie tylko wydłużenie! Rozszerzenie jest wtedy jeśli zwiększą się wymiary z lewej i prawej strony ekranu a jeśli zwiększyły się wymiary w pionie (góra - dół) to jest - jak na wstępie. Powodem takiego uszkodzenia może być zwiększenie napięcia odchylania pionowego. Nie napisałeś nic na temat OTV więc nic więcej nie można napisać na ten temat. Chyba tylko jeszcze tylko tyle, że czasami (w niektórych typach OTV) zmniejszenie szerokości obrazu może też powodować wydłużanie.
|
|
|
PawełMd
|
|
Witam.
W TV Thomson (Crt)wymieniłem oryg.trafo na FCV2010207 i obraz uległ w całości powiększeniu(?).Objawia sie to tym,że nie widać np. dolnych napisów,nie widać z lewej strony napisu informujacego od ilu lat jest film.Poszerzenie jest równomierne z każdego boku telewizora.Czy jest sposób na przywrócenie poprzedniego stanu?Dodam tylko,że transformator w.n. jest odpowiedni dla tego typu TV.Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Podstawową czynnością jest sprawdzenie napięć a w szczególności napięć jakie daje transformator WN. Możliwe, że uszkodzenie jest w stabilizacji szerokości obrazu i układ ten nie stabilizuje napięcia odchylania. Nie jest to łatwe uszkodzenie do zlokalizowania i trzeba (najlepiej) mieć instrukcję serwisową z podanymi napięciami i przebiegami. Oscyloskop bardzo by tutaj pomógł.
|
|
|
PawełMd
|
|
Dziękuję za odpowiedź.Z tego co zrozumiałem sugeruje Pan uszkodzenie, jednak problem z ,,obcinaniem" boków pojawił się dopiero po wymianie starego tr. na nowy.Jak wymieniałem tr. obraz był w porządku.Nie mam podstaw sądzić,że nastąpiło uszkodzenie.Poza tym nie mam możliwości mierzyć napięcia WN.
Miałem nadzieję na jakąś regulację, dostrojenie...Dodam,że tr. jest nowy,dobrej firmy.Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Często tak się zdarza, że podczas naprawy (wymiany jakiegoś elementu) niechcący zrobimy inne uszkodzenie (powstanie jakieś zwarcie lub przerwa). Możliwe też, że transformator psuł się stopniowo i ktoś na siłę zwiększał szerokość obrazu. Po wymianie należało by powrócić z tą regulacją do stanu wyjściowego. Napięcie jednak trzeba sprawdzić bo mogło też być tak, że wcześniej kiedyś powstało uszkodzenie w automatyce szerokości i to spowodowało uszkodzenie transformatora. Teraz więc trzeba to sprawdzić, żeby znów transformator nie padł!
|
|
|
PawełMd
|
|
Może napiszę jak to było po kolei.Rok temu uszkodził się oryginalny tr.(po 10 latach).W jego miejsce został kupiony nowy ze sklepu i wlutowany.Ani wcześniej ani później nic nie było lutowane,naprawiane, itp.Fachowiec stwierdził,że nic nie jest uszkodzone poza starym tr.
Od roku tr.działa lecz zaraz po wymianie okazało się,że nie widać u dołu pojawiających się (tylko położonych najniżej)napisów oraz z lewej i prawej strony widać tylko do połowy oznaczenie od ilu lat jest film.
Napisał Pan: ,, Możliwe też, że transformator psuł się stopniowo i ktoś na siłę zwiększał szerokość obrazu. Po wymianie należało by powrócić z tą regulacją do stanu wyjściowego".
Odpowiadam- nikt nigdy przy TV nic nie robił.Wymieniłem tylko tr. na nowy.
Wobec powyższego mam pytanie- jak można zwiększyć ew.zmniejszyć szerokość obrazu? W jaki sposób ,,powrócić z tą regulacją do stanu wyjściowego"?
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
W takiej sytuacji trzeba zlokalizować uszkodzenie, które powstało. Często się tak zdarza, że po jednej naprawie ujawnia się inne uszkodzenie. Może OTV miał przerwę w codziennym oglądaniu a to zwykle nie wpływa dobrze na sprzęt. Dużo uszkodzeń powstaje po powrocie z urlopu np. Trudno jest wskazać zaocznie precyzyjny kierunek postępowania, więc chyba trzeba do fachowca się zwrócić.
|
|
|
PawełMd
|
|
Jedna rzecz jest pewna- zmiana szerokości obrazu pojawiła się dopiero PO wymianie transf. w.n. Zapewne parametrami nowy tr.różni się nieco od starego i stąd taki objaw.Musi gdzieś się znajdować jakaś regulacja.Nawet oryginalne trafa nie są identyczne i w fabrykach napewno regulują szerokość obrazu,korygując ustawienia.
A czy nie ma w tym Thomsonie takiej regulacji szerokości obrazu, np.pr- kiem?W jaki sposób można ją regulować? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Zwykle regulacji (w pewnym, ograniczonym zakresie) można dokonać "peerkiem" (potencjometrem regulowanym) oznaczonym <--> lub "H" a czasem bez oznaczenia. Istnieje też możliwość, że... to nie pomoże bo z opisu zrozumiałem iż powiększenie obrazu nastąpiło w znaczy sposób.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2009-03-09 12:02:46
|
|
|
PawełMd
|
|
Okazało się,że pr-kiem w małym zakresie można podregulować.Obraz nadal jest poszerzony o jakieś 2cm.A skoro jest regulacja to by oznaczało,że chyba nic nie uległo uszkodzeniu. Zapewne napięcia na transf. są inne niż w oryginalnym. |
 |
|