| Autor |
"Słuchawki bezprzewodowe Mono - nadajnik i odbiornik radiowy." |
|
|
gester
|
|
Wysłana - 16 listopad 2002 17:39 | zgłoś naruszenie regulaminu
mam problem
polega on na tym ze chcialbym wiedziec czy istnieje mozliwosc zbudowania prostego nadajnika i odbirnnika chodzi mi o to abby sluchawki byly bezprzewodowe.
Czy takie urzadzenie a wlasciwie dwa nadajnik w np wiezy i odbiornik w sluchawkach jest bardzo skomplikowane?
Jezeli macie plany(moze jakis opis) lub po prostu wiecie jak to zrobic to pomozcie.
Wlasnie uzmyslowilem sobie ze bedzie potrzebne zasilanie do sluchawek mam w nich glosniczki 4omy/5W dwa......jakie napiecie i wjaki sposob je podlaczyc
<b>Mam tez pytanie czy na kablu takie glosniczki czasem nie potrzebuja dodatkowego zasilania(cos slabo graja) nizli to w zwyklej wiezy</b>
pozdrawiam i zz gory dziekuje za pomoc
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Pytanie zostało postawione już prawie rok temu, ale wydaje mi się, że problem istnieje nadal. Dziwię się, że w czasach gdy w sklepach można prawie wszystko kupić brakuje właśnie bezprzewodowych słuchawek. Takie słuchawki można zbudować przynajmniej na trzy sposoby. Pierwszy, to dwa
nadajniki radiowe małej mocy /np. 10 mW/ pracujące na dwóch różnych częstotliwościach /np. 65 i 68 MHz./. Jako odbiorniki można zastosować miniaturowe OR. Zapewni to przekaz stereo. Drugi sposób to transmisja przy użyciu diod podczerwieni /takich jak w pilotach. Trzeci sposób, najprostszy
to przy pomocy tzw. pętli induktofonicznej. Wokół pokoju /np. pod listwą przypodłogową umieszczamy kilkanaście /kilka/ zwojów drutu izolowanego i tak powstałą cewkę podłączamy do wzmacniacza zamiast głośnika. Drugą cewkę
robimy nawijając kilkaset do kilku tysięcy zwojów na wąskim karkasie Fi ok.
10 cm. Cewkę tą łączymy bespośrednio do słuchawki. Duża cewka jest uzwojeniem pierwotnym a mała wtórnym - transformatora. Słuchawki powinny być wysokooporowe. Przy niskooporowych wskazany jest prosty wzmacniacz.
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-09-16 18:31:41 |
Znawca -
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
Cześć!
Widzę że ostatnia odpowiedź została napisanapóroku temu Wic chciałbym się spytaćjać jaki to ma być drut jake F i jaka dł. około i jeżeli to ma być kilka set zwojów to to musi być duże i bardzo długu nawijać i te zwoje to trzeba podłączyć do masy? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Odpowiedziałem na tego posta już rano ale nie "poszedł" bo mój internet szwankuje. Może teraz się uda? Cały system składa się z dwóch części. Jedna część, nadawcza, to kilka do kilkunastu zwojów drutu fi 0,3 - 1,0 mm ułożonego wokół całego pokoju na ścianie tuż przy podłodze (muże być za listwą przypodłogową). Początek i koniec tego drutu należy włożyć do gniazda głośnikowego wzmacniacza (zamiast głośnika). Druga część - odbiorcza to właśnie ta cewka nawinięta drutem fi - 0,1 mm lub mniej. Nawinąć ją należy na szpulce (plastikowej) o średnicy ok. 10 cm i szerokości 1 cm a zwojów powinno być od kilku tysięcy do kilkunastu tysięcy. Początek i koniec tego drutu podłączamy bespośrednio do słuchawek wysokoomowych (ok. 2000 ohmów) lub do zwykłych ale koniecznie przez wzmacniacz ( może być taki prosty na 2 -3 tranzystorach).
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Część odbiorcza ze wzmacniaczem.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-02-11 19:42:57
|
|
|
Preskaler
|
|

Co jest! Znów kłopoty!
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|

1. czyli drut do nadajnika musi być Cieńszy od odbiornika a czy mogą być takie same?
2. zamiast słuchawek mogę podlączyć głośniki z wzmacniaczem?
3. Jeżeli bym chciał zamiast słuchawek podpiąć głośniki z wzmacniaczem to ile bym potrzebował zwoji przy wyjściu od komputera i do głośników oddalonych o np 10 cm. Chodzi mi o ilość zwoji ile jest potrzebnych przy komputerze i ile zwoji przy głośnikach, żeby to działało na odległość 10cm
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Niedokładnie czytasz! Drut w "nadajniku" powinien być grubszy (0,3 - 1,0 mm) wokół pokoju (jeśli wymiary pokoju są 2m x 3m - to ok, 100m drutu). W odbiorniku kilka tysięcy fi 0,1mm ( załóżmy, że 3000 zw. - to też ok. 100m) na średnicy 10 cm. Z komputera nie może być bo nie ma wyjścia głośnikowego. Musi to być wzmacniacz (ja używałem takiego o mocy ok. 10W). Nie robiłem prób z odległości 10 cm bo nie miałem takiej potrzeby i nie wiem jakie cewki najlepiej by się do tego nadawały, trzeba poprostu spróbować. Tylko jako nadajnik MUSI BYĆ UŻYTY WZMACNIACZ i cewka tego nadajnika powinna być wpięta w gnaiazdko głośnikowe. Ta cewka MUSI BYĆ NAWINIĘTA WOKÓŁ POKOJU. Wtedy w środku można, przy pomocy odbiornika odebrać to co wzmacniacz nadaje. Do cewki odbiornika można podłączyć wzmacniacz. Mój system induktofoniczny (bo tak to się nazywa) był zbudowany na wzmacniaczu o mocy ok 10W a jako cewka nadawcza pracował kabel telefoniczny 10-cio parowy, ułożony za listwą przypodłogową wokół pokoju (ok. 10 m) a żyły połączyłem tak, że tworzyły cewkę. Muzykę czy fonię z radia lub TV w całym pokoju odbierałem na słuchawki takim odbiornikiem jak na rysunku, tylko miałem jeszcze potencjometr do regulacji siły głosu.
Pozdrawiam!
|
|
|
Bubel 2
|
|
w komputerach przecież są wyjścia mikrofonowe ale dobra zamiast komputera użyję wieżyczyli w nadajniki*Wieża) musi być kabel o grubości
od 0,3mm - 1,0mm ale ja chciałbym zrobić taki narazie testowe na pare centymetrów ale ile bym około potrzebował tych zwoji I nadal się zastanawiam jak duża jest ta cewka przy odbiorniku i jak długo się ją nawija |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

W taki sposób połączyłem kabel!
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To jest GNIAZDO GŁOŚNIKOWE a nie wyjście mikrofonowe! Zamiast głośnika we wzmacniaczu, podłączasz cewkę! Taką olbrzymią, wokół całego pokoju! Na takich małych średnicach, nie masz co próbować, bo przy małym ruchu (zmianie położenia) bardzo silnie zmienia się siła sygnału. Jeśli chodzi o czas nawijania to ok. 1 godziny ręcznie to nawinąłem! Cewkę odbiornika nawijałem na szpuli o średnicy ok. 10 cm, grobości i szerokości ok. 1 cm.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-02-12 06:54:22
|