Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1450 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
SAMSUNG model TI-15X54/XEU płyta C17A 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "SAMSUNG model TI-15X54/XEU płyta C17A"   

J II
 Wysłana - 1 luty 2006 00:57       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Telewizja'. | zgłoś naruszenie regulaminu

TV+VCR - mały kombajn przywieziony chyba z WLK. BRYT.uszkodzony zasilacz i odchylanie H. Po wstępnej naprawie pozostaje kłopot: 1.wręcz nie możliwe dobranie pilota 2. problem z fonią 3.brak narzędzi - schematu,trybów,aplikacji TDA9381PS/N2/3I0645.Może ktoś spotkał podobny problem i wie jak go rozwiązać?

J II
 Wysłana - 3 luty 2006 20:31      [zgłoszenie naruszenia]

Dalej temat nie rozwiązany.Próby podstawienia fonii podwójnej bez skutku, fonia RYMI też klapa .Trybów serwisowych ,materiałów ,aplikacji TDA ani innych pomocnych materiałów nigdzie nie znalazłem.Może ktoś pomoże - temat uważam za trudny.

Preskaler
 Wysłana - 6 luty 2006 10:55      [zgłoszenie naruszenia]

Kombajny to już jest "nieporozumienie" a w dodatku jeszcze z zagranicy o innym standarcie! Niestety jest to u nas bardzo rzadko spotykany sprzęt i dlatego będzie prawie niemożliwe zdobycie schematu lub przynajmniej jakiejś serwisowej instrukcji. W tych telewizorach powinien być jakiś tryb serwisowy, w którym powinna być możliwość przełączenia systemu fonii.

Preskaler

J II
 Wysłana - 6 luty 2006 20:56      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.Sygnał z głowicy IF idzie na jakiś układ hybrydowy, chyba filtr, dalej do filtra z falą powierzchniową SAW K2960M dalej na n23i n24 TDA9381PS i wychodzi z n44 idzie na klucze elektron. dalej na w.mcz. przez tranzystor sterowany z TDA - tyle co pamiętam, bo chcąc się dostać do płyty trzeba całość rozebrać do imentu nawet magnetowid, bo płyta znajduje się na samym spodzie i jest przysłonięta mechanizmem VCR. TV po naprawieniu miał blokadę klawiatury,to udało się załatwić pilotem zastępczym UR22B i o dziwo resztę TV i VCR też choć nie do końca obsługuje.Jednak sposób wejścia w tryby serwisowe się nie
powiódł- zły sposób lub porzebny oryginalny pilot, którego brak.Czytałem, że należy podmienić fitry( tylko na jakie) i poprzestawiać w trybach, których nie posiadam i nie wiem jak w nie wejść.

Preskaler
 Wysłana - 7 luty 2006 13:10      [zgłoszenie naruszenia]

Ja bym jednak nie "grzebał" w elektronice dopuki nie wyczerpałbym wszelkich możliwości "skombinowania" oryginalnego pilota i próbowałbym usunąć problem poprzez tryb serwisowy. TYrzeba popytać po większych serwisach bo tam mogą mieć wykaz OTV z jakimi pilotami chodzą no i oczywiście tryby serwisowe.

Preskaler

J II
 Wysłana - 8 luty 2006 02:10      [zgłoszenie naruszenia]

Jestem tego samego zdania,kręcę tylko wtedy gdy wiem czym i znam efekty,ale w tym przypadku: gdy brak pilota, podstwiłem inny który obsługuje i TV i VCR choć nie do końca. W menu TV i VCR nie występuje obcja ustawiania fonii.Podejrzewam że ustawianie fonii można dokonać po wejściu w tryby serwisowe tylko jak to zrobić? Szukam wszędzie i bez skutku.Podstawienie foni równoległej czy Rymi żadnego skutku.Głowica stroji w całym paśmie- obraz OK, fonii 0. Nie wiem czy źle podstawiam fonie czy jest walnięty TDA9381PS. Podejrzewam że tryby serwisowe załatwiły by sprawę tylko gdzie ich szukać?

Preskaler
 Wysłana - 8 luty 2006 09:29      [zgłoszenie naruszenia]

W większości OTV produkowanych od 10-ciu i więcej lat była możliwość przełączania fonii bez konieczności wstawiania czegokolwiek z elektroniki. Mój 15-to letni "Sony" ma ten tryb wyprowadzony na przyciskach i można zmieniać tak system fonii jak i PAL - Secam. Póżniej nie było to już tak łatwo dostępne bo ludzie często poprzełączali sobie i zcioągali póżniej serwis. Umieszczono więc tą funkcję w "menu serwisowym", do którego można wejść tylko po spełnieniu specjalnej procedury, różnej zwykle dla każdego modelu OTV. Te procedury opisywane są w literaturze serwisowej, w którą zaopatrują się "szanujące" się punkty. Trzeba poszukać właśnie w tych serwisach a przypuszczam, że choć to model rzadki, w spisie powinien znależć się i do niego "klucz" do trybu serwisowego.

Preskaler

J II
 Wysłana - 17 luty 2006 03:06       [zgłoszenie naruszenia]

Do tej pory nie znalazłem sposobu na klucz do trybów ani orginalnego pilota. W związku z brakiem informacji i właściwych wskazówek postanowiłem jeszcze raz dokładnie przyjrzeć się się problemowi.Dziwiło mnie to że fonia RYMI nie załatwa problemu.Trudno się dziwić, używając generatora i oscyloskopu znalazłem uszkodzenie między TDA9381PS a w.mcz.TDA7267A przerwę - zanik sygnału.To była zasadnicza przyczyna braku modulacji. Po usunięciu usterki fonia RYMI otrzywiście angielska załatwiła resztę.W związku z tym że odbiornik TV+VCR jest układem monofonicznym a fonia jest prawie zadawalającej jakści uważam temat za zakończony.Dziękuję za pomoc.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

SAMSUNG model TI-15X54/XEU płyta C17A

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL