| Autor |
"SKRZYNIA vs TUBA" |
|
|
towo
|
|
Wysłana - 4 sierpień 2003 19:37 | zgłoś naruszenie regulaminu
co jest generalnie lepsze jako źródło basu w aucie?
pytam bo chcę kupić sobie taką lepszą skrzynię/ tubę do kompa, a jak będę mieć auto to przeniosę do auta.
| |
|
 |
|
|
|
towo
|
|
|
|
|
towo
|
|
też ciekawy
Detailed Description of the PLHB12:
PLHB12
Pyle 12" 1000 Watts Dual Hatch Back Woofer System
Dual Hatch Back Contains:
(2) 12" High Power Pyle Subwoofer
Rear Vented Design
SPL 96Db At 1W/1M
Impedance: 4 Ohms
Dimensions: 36"W x 16.5" x 16.5"H
Pyle 1-Year Warranty
koło 150$
ktoś zna jakość dźwięku tego sprzętu?
Zmieniony przez - towo w dniu 2003-08-04 20:36:14
Zmieniony przez - towo w dniu 2003-08-04 20:36:42
Zmieniony przez - towo w dniu 2003-08-04 20:37:11 |
 |
|
|
|
towo
|
|

do tego ostatniego foto (nie wiem czemu nie pozwala tam umieścić)
|
 |
|
|
|
towo
|
|
blisko 1m szerokości i 40cm wysokości. gdzie ja go w aucie umiesczę?
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Co chcesz uzyskać w tym aucie. Prawdziwy bas, dudniene czy nateżenie dzwiękuu?? Jakie to auto oraz jaki chesz głosnik zastosować. Napisz coś więcej
|
Znawca -
 |
|
|
|
towo
|
|
auto Punciak zwykły. no i audio głównie do szpanu przed innymi co będę ich autem mijać hehe, to chyba natężenie najważniejsze, potem dudnienie a na końcu prawdziwy bas. a głośniki myślę dobrać do suba
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Głośnik w skrzyni zamkniętej. Tylko i wyłacznie 30-stka. Mniejsze nie wchodzą w gre. W tej obudowie będziesz miał największe natężenie, tak nisko na basie nie zejdziesz - będzie go bardziej słychać. Dodatkowo będzie duza wytrzymałość mocowa - bediesz mógł do głosnika dużo przyłożyć bez jego uszkodzenia. Takie skrzynie sie wytłumia całkowicie lekkim materiałem np. wełna mineralna. Co do głośnika i jego marki myśle ze Alphard powinien wystarczec Model CW1202C, tylko do niego solidny wzmacniacz.
|
Znawca -
 |
|
|
|
MANIJAQ
|
|
|
|
|
DjDamian
|
|
Wiec odpowiem bo sie troche spisałeś :)
1. Skrzynie zamknięte mają duże ciśnienie akustyczne - nie wmówisz mi tego że jest ono małe. Kolega chce kupić suba lub głośnik dla szpanu. Nie ma głowy do budowania suba w obudowie Band-Pass lub Labiryncie !! Wiec zamknięta bedzie dla niego dobrym rozwiązaniem. Co do samej efektywności porównując z bandpasem to sie zgodze że ma mniejsza efektywność.
2. Może i tak, ale w grę wchodzi również sprawność samego głośnika, może być i większe ciśnienie, ale to zależy od podłączenia i samego głośnika !! Przy podłaczneniu szeregowym dwóch 4om głośników powstaje połączenie które ma opór 8om a do auta to sie nie nadaje, gdyż radia mają na wyjściach 4om i przy tym oporze uzyskują największe moce.., spl wzrasta o ok. 3dB. Zaś przy połączeniu równoległym spl wzrasta, ale spada opór na 2om, a do tego żeby nie było problemów trzeba mieć odpowiedni sprzęt..Należy unikać połączenia szeregowego, ponieważ przy wyższych częstotliwościach są kłopoty z fazą głośników niskotonowych. Chyba że sub jest nisko odcięty...
3. W tym sie zgadzamy
4. Skrzynie zamknięte wypełnia sie całkowicie. Silne wytłumienie powoduje zmniejszenie się Qts głośnika oraz zwiększenie objętości od 15 do nawet 30% (różne dane i teorie).
5. "takiego Alpharda czy jakos tam to wogole olej szerokim sikiem, kup jakis glosniczek renomowanej firmy" - tutaj swoje zdanie napisałem w innym poście !! Żadna firma nie zbudowała takiego przetwornika za taką cene o takich parametrach jak CW1202C, który więszkośc osób sobie chwali.
Grube i szerokie zawiesznie nie jest wyznacznikiem do podłączenia głośnika do mocnego wzmacniacza... Taki mit obala np. Focal..., który fakt ma duże wychylenie, ale zawieszenia nie ma kto wie jak szerokiego i grubego, tutaj chodzi bardziej o jakość materiałów z których jest ono zrobione i całego głośnika
Kolega chce miec subwoofer dla szpanu jak sam napisał, nie szuka jakości i nie wiadomo jakiego dzwięku. Konstrukcja bandpass oraz labirynt wydaje mi sie dla niego zatrudna. Mając auto napewno bedzie chciał mieć troche jeszcze miejsca na jakiś bagaż. Obudowa zamknięta do tego idealnie sie nadaje.
p.s. rozmawiamy o alpharadach -> a one najlepiej grają w takich właśnie obudowach !!
|
Znawca -
 |
|
|
|
MANIJAQ
|
|
|