Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 15571 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
SOCZEWKA FRESNELA 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "SOCZEWKA FRESNELA"   

mp44
 Wysłana - 7 maj 2004 12:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam pytani odnośnie działania tej soczewki, na allegro można kupić coś takiego i ponoć dzięki temu da się z telewizora rzucić obraz powiększony na scianę, i teraz pytanie czy ktoś z was coś takiego już robił ? co o tym sądzicie ?

mp44
 Wysłana - 7 maj 2004 13:03      [zgłoszenie naruszenia]

no i jak ?

Preskaler
 Wysłana - 8 maj 2004 18:43      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Ta soczewka zbudowana jest ze zwykłej, przeżroczystej płytki (podobnej do kwadratowej szyby) z naniesionymi na nią koncentrycznymi pierścieniami znajdującymi się od siebie w odpowiednich odległościach. Zasada jej działania polega na dyfrakcji (uginaniu) fal świetlnych. Taka budowa cewki pozwala na bardzo niski jej koszt. Podobno można w ten sposób powiększać obraz TV ale jego jakość (napewno) będzie gorsza i wymagała będzie dobrej jakości lustra do owrócenia, bo bez niego obraz będzie odwrócony, lub elektryczne jego odrócenie (przepięcie cewek odchylających).
Pozdrawiam!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-05-09 13:46:08

Preskaler

Znawca -

mp44
 Wysłana - 10 maj 2004 07:40      [zgłoszenie naruszenia]

a czy możesz mio zapodać strony ze schematem budowy takiego projektora

Preskaler
 Wysłana - 10 maj 2004 19:36      [zgłoszenie naruszenia]

Próbowałem narysować taki schemat ale mam jeszcze nie do końca sprawny komputer i nie udało mi się to. Spróbuj pod tym adresem:
[wirtualnie.7net.pl/kino-domowe/pokazuj.htm]

Preskaler

Znawca -

mp44
 Wysłana - 12 maj 2004 06:36      [zgłoszenie naruszenia]

wielkie dzięki

czester78
 Wysłana - 29 czerwiec 2004 21:17      [zgłoszenie naruszenia]

mp44 mam pyt. cz masz już jakieś postepy w projektorz? zamówiłem plany projektora na allegro . może byśmy wymienili doświadczenia? z tą soczewką to ma sens tyle że najwięcej bedzie kosztować matryca. musze to wszystko przemyśleć jak jesteś zainteresowany pogadaniem na ten temat to moje gg 1343021

Preskaler
 Wysłana - 2 lipiec 2004 14:51      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli już chcesz zastosować matrycę to zdecydowanie nie stosuj soczewki "Fresnela" bo obraz będzie bardzo kiepski. Zastosować można jakiś porządny obiektyw, wtedy zniekształcenia będą możliwie małe. Oczywiście obiektyw dobierać trzeba do matrycy (jego parametry). No i trzeba jakieś silne żródło światła - chłodzone, żeby nie nagrzewać matrycy.

Preskaler

Znawca -

Pindek
 Wysłana - 2 sierpień 2004 16:09      [zgłoszenie naruszenia]

Czy ta soczewka (soczewa) ma jakieś parametry, wymiary ??

Preskaler
 Wysłana - 2 sierpień 2004 19:00      [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiście, że tak! 18x26 cm a grubośc ok. 0,3 mm. Moc +3 Dioptrie.

Preskaler

Znawca -

Ss
 Wysłana - 21 sierpień 2004 22:57      [zgłoszenie naruszenia]

buhehehe, czy komuś się udąło zbudować ten niby projektor za 1/10 ceny ? Przy takiej jasności jaką pokazują ta matryca musiałaby mieć naprawdę cholernie mocne chłodzenie bo by się poprostu roztopiła. Nie wiem jak wy ale ja nie wierzę w te bzdury. Pozatym już około 1000zł trzeba wydać na monitor LCD i go rozwalić.

--------------------
Zrób SE to sam :-)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

SOCZEWKA FRESNELA

Strony: 1 2 3 4

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL