| Autor |
"SOCZEWKA FRESNELA" |
|
|
mp44
|
|
Wysłana - 7 maj 2004 12:27 | zgłoś naruszenie regulaminu
mam pytani odnośnie działania tej soczewki, na allegro można kupić coś takiego i ponoć dzięki temu da się z telewizora rzucić obraz powiększony na scianę, i teraz pytanie czy ktoś z was coś takiego już robił ? co o tym sądzicie ?
| |
|
 |
|
|
|
mp44
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Ta soczewka zbudowana jest ze zwykłej, przeżroczystej płytki (podobnej do kwadratowej szyby) z naniesionymi na nią koncentrycznymi pierścieniami znajdującymi się od siebie w odpowiednich odległościach. Zasada jej działania polega na dyfrakcji (uginaniu) fal świetlnych. Taka budowa cewki pozwala na bardzo niski jej koszt. Podobno można w ten sposób powiększać obraz TV ale jego jakość (napewno) będzie gorsza i wymagała będzie dobrej jakości lustra do owrócenia, bo bez niego obraz będzie odwrócony, lub elektryczne jego odrócenie (przepięcie cewek odchylających).
Pozdrawiam!
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-05-09 13:46:08
|
|
|
mp44
|
|
a czy możesz mio zapodać strony ze schematem budowy takiego projektora |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
|
|
|
mp44
|
|
|
|
|
czester78
|
|
mp44 mam pyt. cz masz już jakieś postepy w projektorz? zamówiłem plany projektora na allegro . może byśmy wymienili doświadczenia? z tą soczewką to ma sens tyle że najwięcej bedzie kosztować matryca. musze to wszystko przemyśleć jak jesteś zainteresowany pogadaniem na ten temat to moje gg 1343021 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jeśli już chcesz zastosować matrycę to zdecydowanie nie stosuj soczewki "Fresnela" bo obraz będzie bardzo kiepski. Zastosować można jakiś porządny obiektyw, wtedy zniekształcenia będą możliwie małe. Oczywiście obiektyw dobierać trzeba do matrycy (jego parametry). No i trzeba jakieś silne żródło światła - chłodzone, żeby nie nagrzewać matrycy.
|
|
|
Pindek
|
|
Czy ta soczewka (soczewa) ma jakieś parametry, wymiary ??
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Oczywiście, że tak! 18x26 cm a grubośc ok. 0,3 mm. Moc +3 Dioptrie.
|
|
|
Ss
|
|
buhehehe, czy komuś się udąło zbudować ten niby projektor za 1/10 ceny ? Przy takiej jasności jaką pokazują ta matryca musiałaby mieć naprawdę cholernie mocne chłodzenie bo by się poprostu roztopiła. Nie wiem jak wy ale ja nie wierzę w te bzdury. Pozatym już około 1000zł trzeba wydać na monitor LCD i go rozwalić.
 |
|