Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 504 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
SONY Trinitron KV-2184MTK 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "SONY Trinitron KV-2184MTK"   

Jaroson
 Wysłana - 8 październik 2011 11:15        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czy poniższe objawy świadczą o ew uszkodzeniu Głowicy wysokich częstotliwości do TV SONY Trinitron KV-2184MTK 15 SYSTEM CCTTDXT
Objawy w odbiorniku mam takie , że po kablu antenowym (z gniazdka telewizji kablowej via magnetowid do gniazda antenowego w TV) nie mam obrazu - szumy, natomiast po przełączeniu TV w tryb AV po niskiej częstotliwości odbieram czysto i bez zakłóceń wszystkie programy. Co ciekawe powyżśze objawy pojawiaja sie cyklicznie tzn po upływie 3-4 tygodni wszystko wraca do stanu bezusterkowego tzn można odbierać programy po kablu antenowym. trwa to 2-3 tygodnie po czym sytuacja się powtarza i znow zanik sygnału "po antenie"
Nie wiem czy poniższe informacje coś pomogą ale :
numer seryjny TV :1023799
oznaczenie występujące na podzespole widocznym na zdjęciu DSC00001 : SONY K CAD CMKS-81X oraz 1-421-823-51 71N02 YFC
Na podzespole widocznym na zdjęciu DSC00002 brak oznaczeń

Zmieniony przez - Jaroson w dniu 2011-10-08 11:16:30

Preskaler
 Wysłana - 8 październik 2011 15:54      [zgłoszenie naruszenia]

To normalne objawy w tym typie TV (tego producenta)! Są to zwykle tzw. "zimne luty" czyli niedokładnie oczyszczone nóżki elementów wlutowanych w płytkę drukowaną, po pewnym czasie tracą kontakt ze ścieżką. Takie uszkodzenie pojawia się i zanika cyklicznie bo zmiany temperaturowe i wilgotność powietrza na to wpływają. Trudne do zlokalizowania uszkodzenie ale próbować można. Najbardziej podejrzewał bym dławiki lub cewki nawijane na karkasach. Oczywiście w głowicy! Może też być uszkodzenie w torze P.cz wizji.

Preskaler

Specjalista -

Jaroson
 Wysłana - 27 październik 2011 18:32      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki.

Ale czy sugeruje Pan ew kupno nowej głowicy wysokich częstotliwości i samodzielne zalutowanie/osadzenie (który to element na tych dwóch załączonych zdjęciach) czy też oddanie TV do warszatu ?

Preskaler
 Wysłana - 27 październik 2011 19:16      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli się czujesz na siłach to spróbuj sam naprawić! Do serwisu pewnie się nie będzie opłacało bo ja sprawny TV (też Sony) kupiłem za 50 zł. Miał tylko uszkodzony kineskop a pozostałe elementy były OK. Głowicy pewnie nie znajdziesz bo było ich tak wiele typów.
P.S.
Na Forum zwracamy się do siebie per Ty!

Preskaler

Specjalista -

Jaroson
 Wysłana - 27 październik 2011 21:28      [zgłoszenie naruszenia]

..a do tego modelu jaki będzie zamiennik /gowicy/ , bo jak podawałem pełne dane TV to w wielu e-hurtowniach nie mieli nie do tego egz

?

Preskaler
 Wysłana - 27 październik 2011 21:56       [zgłoszenie naruszenia]

Nie mam pojęcia jaka w nim głowica była! Zastanów się jednak czy jest sens w ogóle zabiegać o tą głowicę? Spróbuj naprawić lub zobacz to:
[allegro.pl/tv-sony-z-pilotem-w-bdb-stan-i1876933829.html]
[allegro.pl/tv-sony-trinitron-21-kv-21t3k-i1899610505.html]

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

SONY Trinitron KV-2184MTK

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL