| Autor |
"SUBWOOFER" |
|
|
wawimex
|
|
Wysłana - 7 styczeń 2004 09:21 | zgłoś naruszenie regulaminu
Jaki polecacie mi zakup w cenie ok 400zl.?
Chodzi mi o kupno subwoofera do auta. Nie znam sie za bardzo co i jak z tym wszystkim... czy 25 cm / 30 cm... itp.. Poradzcie cos
| |
|
 |
|
|
|
seba_x
|
|
Magnat , JBL , jak nie zależy ci na miejscu w bagażniku to kup 12 calowy |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
|
|
|
wawimex
|
|
|
|
|
seba_x
|
|
skuteczność jest b. ważna , bo przy takiej samej mocy dostarczanej do głośnika ten z większą skutecznością będzie grał głośniej , |
 |
|
|
|
seba_x
|
|
spytaj sprzedawcę tego głośnika o parametry t/s , zobaczymy jaka obudowa wyjdzie |
 |
|
|
|
wawimex
|
|
|
|
|
seba_x
|
|
wygląd zewnętrzny o niczym nie świadczy , jak chcesz kupić gotowy sub to go najpierw posłuchaj i porównaj z innymi , a jak chcesz kupić głośnik i zbudować subwoofer to musisz mieć parametry głośnika bo bez nich będzie kaszanka. |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Pioneer to klasa średnia w kategrii subów do auta.
RaveLand to marna niemiecka podróbka Magnata... XLC 1200 bodajże, miałem okazję miec suba na Axx1010 bas może był potężny, szybki ale ogólne wrażenie nie było za dobre.
Jeśli chcesz mieć dobrego suba to : JBL GT 3, bądź Hertz HS 250 (chyba taki model). Polecić Ci mogę jeszcze do tego firmę Lanzar.
I tak jak kolega napisał wyżej - nie sugeruj sie wielkością zawieszenia, mocą, a tym bardziej wielkością Magnesu i kosza
|
Znawca -
 |
|
|
|
wawimex
|
|
Ale jaja.. teraz to juz wogóle nic nie wiem :)
Wiem tyle ze interesuje mnie '12 i w cenie ok. 400 zł.
Ale czym wiecej przegladam oferty tym bardziej nie wiem co kupic.
A najgorsze jest to ze nazwy niektorych producentow tych bassów to ja pierwszy raz slysze.  |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
A czego tylko 12 ? Dobra 10 z dużym wychyleniem liniowym da "więcej basu" niż 12 z małym wychyleniem. Dodatkowo potrzebować będzie mniejszego litrazu - mniejsza skrzynka i głosnik będzie szybszy (impuls). Oczywiście nie każda 12 będzie tak się sprawowywać :)
JBl to uznana marka wśród subów, ma duże doświadczenie zwłaszcza wśród nagłośnienia estradowego. Firma bardzo dobra.
Pioneer jest przereklamowany...
[http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19332182] - tutaj jest JBL.
Obudowa około 30-40l BR. Strojenie 40Hz. Impuls do 10ms
|
Znawca -
 |
|