| Autor |
"Schemat radia" |
|
|
mari0o
|
|
Wysłana - 1 styczeń 2005 22:16 | zgłoś naruszenie regulaminu
Wie ktoś jak oznaczy poszczególne bloki radia (obody wejściowe, wzmacniacz w.cz. heterodyne, mieszacz, filtr p.cz wzmacznicz p.cz. głowica zintegrowana FM )na schemacie ideowym?
Jeśli tak to niech maźnie w paincie
tutaj znajduje sie schemat beskida...
[img33.exs.cx/img33/2664/odbiornikradiowygiewontbeskid6.gif]
119kb
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Dobrze Ci się pisze! Niech mażnie w "paincie"! Kompletnie nie wiem jak to zrobić? Chciałem nawet wydrukować i zaznaczyć (przed wysłaniem pocztą) ale do wydruku jest tylko jedna strona z obwodami wejściowymi i wzmacniaczem w.cz. FM. Z komputera jestem "lewy"! I tak cud, że tak sobie radzę jak radzę! Nie potrafię zmieniać rozmiarów i umieszczać w "paincie" takich rysunków!
|
|
|
mari0o
|
|
3259 x 2216 to mogą być troche problemy z obróbką...
a próbowałes kołami to zaznaczyć...? gdzie te elementy znajdują się...
i jeszcze pytanie do czego te scalaki służą? (jaki element zastępują?)
|
|
Preskaler
|
|
Próbowałem wszystkiego co umię i co mogę z kompa uzyskać! Spróbuj najpierw Ty! A póżniej mi napisz jak to zrobić? Z tej dzidziny, jak już wspominałem, jestem "Cienki Bolek".
Ten jeden scalak UL1211 to wzmacniacz p.cz. a ten drugo UL 1402 to wzmacniacz m.cz. W ten sposób można cały schemat opisać ale to jest dość kłopotliwe i mało komunikatywne (nie wiem czy przy tym nie wystąpiły by nieporozumienia?). Może lepiej jednak narysować na papierze i wysłać pocztą? Masz jakiś termin, na który z tym trzeba zdążyć?
|
|
|
mari0o
|
|
na jutro : to jest 3 styczeń 2005
spróbuje to sam zrobić i dam do oceny jak najszybciej
|
|
mari0o
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
Zdecydowanie nie jest to do przyjęcia! Zasadniczy błąd to taki, że to co oznaczyłeś niebieską strzałką i opisałeś jako filtr p.cz. jest w rzeczywistości demodulatorem FM i sygnał z niego, poprzez przełącznik (AM/FM) oznaczony na schemacie jako U i styki 1, 2, 3, pozwarciu 2 i 3 poda ten sygnał FM do potencjometru i toru wzmacniacza m.cz. Musisz sobie zdać sprawę z tego, że ten OR jest w zasadzie dwoma odbiornikami FM i AM i posiadają tylko niektóre wspólne elementy. Opiszę tor FM. Obwody wejściowe tego toru znajdują się w lewej, górnej części schematu. Ta pętelka to antena i połączona jest z cewkami obwodu wejściowego. T1 pracuje jako wzmacniacz w.cz w układzie wzmacniacza OB (wspólna baza). Jest to strojony wzmacniacz selektywny i przestrajany jest przy pomocy kondensatora zmiennego (C5). Ten blok sięga aż do C11. Drugi tranzystor T2 pracuje jako tzw mieszacz samodrgający (heterodyna i mieszacz). Heterodyna jest przestrajana pojemnościowo przy pomocy C6 i sięga prawie do tej żółtej pionowej kreski, którą narysowałeś lecz bez (chyba)C3 (100p) i F1 215. Te dwa ostatnie elementy to już wzmacniacz p.cz. Dalsza część tego wzmacniacza zrealizowana jest na UL1211N. To co nazwałeś filtrem p.cz. - jest demodulatorem FM. Tutaj wytwarza się już częstotliwości akustyczne i wzmocnione w wzmacniaczu m.cz. wysterowują głośnik.
Teraz tor AM.
To zaznaczone na zielono to obwody wejściowe AM strojone pojemnościowo (bez wzmacniacza) przy pomocy C12. To zaznaczone na niebiesko to heterodyna (T4) i mieszacz (T3). F2 i F3 to już p.cz. i dalej (ten sam UL1211N) pracujący jako wzmacniacz p.cz. i demodulator AM. Z pierwszej nóżki tego scalaka wychodzi już sygnał akustyczny podawany dalej na wzmacniacz m.cz i głośnik. Do wzmacniacza p.cz. AM należy jeszcze filtr F5 a F4 to filtr p.cz. FM. Pośrednia częstotliwość FM wynosi 10,7MHz (zwykle kondensatory w filtrach mają wartości 82 - 100pF) a w p.cz AM 465kHz i kondensatory mają wartości 6,8nF. To na samym dole schematu to jest zasilacz i nie przez wszystkich jest pokazywany na schematach blokowych.
|
|
|
mari0o
|
|
Dziękuje, wyczerpujący artykuł... nie mam dalszych pytań